ИЗНЕНАДА! БСП ПРАВИ ГОЛЯМА КОАЛИЦИЯ С ПЪРВАНОВ, ДОНЧЕВА И КАДИЕВ
20.05.2021 1211 Прегледи

ИЗНЕНАДА! БСП ПРАВИ ГОЛЯМА КОАЛИЦИЯ С ПЪРВАНОВ, ДОНЧЕВА И КАДИЕВ

Създава се голяма лява коалиция за предстоящите парламентарни избори.

Лидерите на БСП Корнелия Нинова, на „Движение 21” Татяна Дончева , на АБВ Георги Първанов и Румен Петков и на „Нормална България”  Георги Кадиев са в преговори за общо явяване на вота през юли, научи Епицентър. бг.

Дончева напуска коалицията ИСМВ с Мая Манолова и остатъците от Отровното трио, обричайки бившия омбудсман на изолация от системните играчи. Това предопределя негативния изборен резултат, който вероятно ще получи Манолова.

Идеята за обединение на левите формации е на председателя на БСП Корнелия Нинова, която поканила бившите си колеги на разговори на „Позитано 20”.  Че ще се опита да направи такъв ход Нинова подсказа на последния пленум на НС, когато обяви, че отваря ветрилото на левицата и ще търси партньори в левия спектър. Това е новата стратегия на лидера на БСП, която търси начини за обединение на разпиляната лява общност в България.

Разговорите се водят от десетина дни и са много ползотворни, заявиха пред Епицентър.бг участници в събитията, които дават заявка за тотално обръщане на резултата на вота след месец и половина и за създаване на реална властова конфигурация в страната.

В кабинета на Нинова вече са били Георги Първанов и Румен Петков, Георги Кадиев и Татяна Дончева.

Предстои изработването на обща политическа платформа, наименованието на коалицията, както и разпределението на водачите на листи. Това трябва да стане до другата сряда, когато изтича срокът за подаване на заявления в ЦИК на партиите и коалициите за участие във вота.

Сега е най-важно да се съберат всички леви формации – БСП, АБВ, социалдемократи, земеделци и крайнолеви партии в една коалиция, за да нямат загуба поотделно на предстоящия парламентарен вот„, заяви тази вечер Георги Първанов.

Вероятно Татяна Дончева пак ще води листата във Варна, измествайки този път Борислав Гуцанов, чийто резултат на вота бе катастрофален за БСП.

Дончева напусна БСП в края на 2013 година, заради несъгласие с политиката на тогавашния председател на БСП Сергей Станишев.

Георги Първанов пък заедно с Румен Петков бяха изключени от БСП също по времето на Станишев – през март 2014 година, след като създадоха формацията АБВ, която трябваше да се противопостави на действията на Станишев в партията.

В последните дни Нинова обикаля структурите на БСП в страната, където стяга редиците и консолидира враждуващите крила на някои места. Където е минала, позивната  в партийните редици е една – обединение около позицията, че левите тръгват единни в предстоящата кампания.

Пред Епицентър.бг председателят на Предизборния щаб на БСП Кристиан Вигенин предупреди противниците на левицата: „Да не бързат да отписват БСП като победител на 11 юли“.

 

epicenter.bg

Предишна РЕМОНТНИТЕ ДЕЙНОСТИ ПО БУЛЕВАРД „ХАДЖИ ДИМИТЪР“ СА НА ПРИКЛЮЧВАНЕ
Следваща ОТЛИЧНИКЪТ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Tрима хирурзи говорят за предпочитаните си пациенти, първият казал: – Аз най-много обичам библиотекарите. При тях всичко е подредено по азбучен ред и по височина. Вторият допълнил: – Аз най-много

Новини

СЛАБ ТРУС Е РЕГИСТРИРАН КРАЙ КАЗАНЛЪК

Земетресение с магнитуд 2.1 по скалата на Рихтер е регистрирано близо до Казанлък в 1.33 ч. в нощта срещу неделя, съобщава Агенция „Фокус“. Земетресението било на дълбочина 15 км.   nova.bg

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Собственик на ресторант вика един от келнерите: – Гледам, онзи тип в ъгъла вече половин час спи на масата. Защо не го изхвърлиш? – Ами, будя го на всеки десет