ИЗЛОЖБА НА ЛУВЪРА В СОЗОПОЛ
юни 25, 2018 1731 Прегледи

ИЗЛОЖБА НА ЛУВЪРА В СОЗОПОЛ

Изложба „Аполония Понтийска- по стъпките на археолозите”ще представи уникална експозиция с артефакти от колекции от Лувъра и български музеи. Официалното откриване е на 27.06.2018 г. от 18.00 ч. в Археологическия музей в Созопол.  Изложбата е организирана от Министерството на културата и Община Созопол и е посветена на 15-та годишнина от българо- френската археологическа мисия в Созопол.

Изложбата, посветена на древния град Аполония Понтийска, ще бъде показана най-напред в археологическия музей на Созопол. В нея ще бъдат събрани за пръв път предмети, съхранявани в музея Лувър, и експонати от фонда на созополския музей. Впоследствие, експозицията ще се развие в голям формат в Националната художествена галерия в София  през есента на 2018 г.

В Созопол, тя ще заеме двете големи зали на втория етаж, където изложените предмети ще влязат в диалог с постоянните експонати на музея. Още на партера, публиката ще види колекция от стели и други обемисти находки, сред които реконструиран детски гроб. Тези мащабни експонати ще поставят посетителя „в кондиция” за първите му стъпки, осветени от емблематичната фигура на барон Александр Дегран – пръв археолог на Аполония, която ще посреща публиката зад първата витрина и ще я приканва да се изкачи на горния етаж, където архивни материали, редом с находки от разкопките на А. Дегран, произхождащи от Лувъра и от Инститю де Франс, ще възстановят началната фаза на археологическите проучвания в Созопол. До тях, две стенни витрини с голям размер  ще позволят групирането на многобройните предмети, открити в ритуалните ями около храма, представени тук на различни нива, за да бъдат по-близо до погледа на посетителя. Това ще му даде възможност интуитивно да прозре как жителите на Аполония извършвали жертвоприношения в чест на Бога-закрилник на града. В дъното на витрината ще бъдат групирани за пръв път фрагменти от изключително красивия орнамент от печена глина, който украсявал храма на Аполон, а разположените в центъра на залата витрини с по-малки размери ще представят отделни „водещи” експонати на изложбата, като изящната бронзова статуя на бог Пан, съхранявана в Лувъра, или предмети с посвещения към Бога.

Във втората зала ще се помещават три секции, развити в две обемни стенни витрини и четири други, поместени в центъра на пространството. Това ще позволи експонатите да влязат в диалог по основни теми, съответстващи на ежедневния живот на жителите на Аполония. Чрез близостта на сходни предмети, подредени хронологично, сценографията се стреми да осигури незабавно отгадаване на епохите и техните характеристики. Женският свят ще бъде пресъздаден около изящни предмети – съдове за парфюми, кутии за накити, украшения – разположени върху няколко поставки на различна височина, с цел формиране на индивидуализирани ансамбли. Насреща, светът на мъжете и този децата ще изпълва изцяло остъклени витрини, позволяващи на публиката да се любува от различен ъгъл на триизмерни предмети, изработени най-често с изключително фина украса. По същия начин ще бъде представен културният облик на града, илюстриран с фигури на акробати, актьори и музиканти, редом с антични музикални инструменти.

Последната част от експозицията ще представи некрополите – първи паметници, разкриващи се пред пътниците, прекрачили стените на града и покрай пътищата, водещи до територията в границите на нашите проучвания. Внушителни експонати ще позволят на посетителя да проследи, век след век, развитието на ритуалите и обичаите на жителите на Аполония, преди нашествието на генерал Лукулус, който насилствено причислява града към провинциите на Рим. Това събитие бележи продължителна пауза в историята, довела до възшествието на нова аристокрация, чиято самоличност се изяснява от последните археологически открития в околностите на Созопол. След края на посещението на първия етаж, публиката ще може да продължи визитата, било като разгледа експонатите от фонда на музея, изобразяващи по-късни периоди на средновековието и модерния свят, създаващи връзка с настоящата реалност на Созопол, било като се върне на партера, където отново ще се озове сред експонати, произхождащи от разкопките в Созопол, преди, на излизане от музея, да открие пейзажа на остров Свети Кирик, където през античността се издигало светилището на Аполон.

Тази разработка, чието начало бе положено в археологическия музей в Созопол, се развива успоредно в Софийската Национална галерия. Става дума за тясно сътрудничество между директорите на музеите, археолозите-куратори, архитекта-съветник на Лувъра, архитекта проф.Мирослав Богданов и дизайнера Теодор Лихо, подпомагани от съответните екипи. Целта е да се да се съчетае експертизата на музея Лувър с таланта на Софийската художествена академия, в рамките на общ проект, даващ материално изражение на споразумението за сътрудничеството между музея Лувър и Министерството на културата, подписано през 2011 г. и подновено през 2016 г.

 

Предишна ЗАДОВОЛСТВО ОТ САНИРАНЕТО, ОЗЕЛЕНЯВАНЕТО И ИЗГРАЖДАЩОТО СЕ КРЪГОВО КРЪСТОВИЩЕ, ЗАЯВИХА ЖИТЕЛИТЕ НА СРЕЩИТЕ СЪС СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ ПП ГЕРБ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

ДЪРЖАВАТА БЛОКИРА ОБЛАСТНИТЕ ГРАДОВЕ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

Държавата вдига нивото на мерките срещу коронавируса и от 24 часа на петък срещу събота се ограничава влизането и излизането от всеки един областен град. МВР ще разположи патрули на входовете

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Вчера вечерта си говорим с Пламенчо. Питам го: – Ама много ли е грозна? – Докато ми прати снимка по Skype, антивирусната я блокира. Двама приятели се срещат след дълго

Новини

СТЕФАН РАДЕВ И ДРУГИ КМЕТОВЕ СЕ СРЕЩНАХА НА ЗАСЕДАНИЕ НА РАО „ТРАКИЯ“

Кметът Стефан Радев днес участва в разширено заседание на Управителния съвет и работна среща на кметовете от Регионалната асоциация на общини /РАО/ „Тракия“, съобщиха от общинския пресцентър в Сливен. То

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

five × five =