ИЗЛОЖБАТА „СТЕЛА“ НА ХУДОЖНИКА ЦВЕТАН КАЗАНДЖИЕВ „ИЗГРЯ“ В ЖЕРАВНЕНСКАТА ГАЛЕРИЯ
23.04.2023 459 Прегледи

ИЗЛОЖБАТА „СТЕЛА“ НА ХУДОЖНИКА ЦВЕТАН КАЗАНДЖИЕВ „ИЗГРЯ“ В ЖЕРАВНЕНСКАТА ГАЛЕРИЯ

Известният у нас и в чужбина художник Цветан Казанджиев откри своята поредна самостоятелна изложба в Художествена галерия „Христо Тодоров“ в село Жеравна.

Изложбата беше открита от гл. уредник на музеите в Жеравна Надя Илиева, която запозна гостите на изложбата с творческия път на художника. Тя  поздрави Цветан Казанджиев с поредната му изложба, с която  той продължава дългогодишните си упорити и последователни усилия да изследва необятните пространства и неизчерпаемите вътрешни трансформации на човешката душа.

Представянето на изложбата „Стела“, която интерпретира темата „Звезда“ (от латински), представя 54 картини– предимно акварел, но и рисунка и живопис, повечето от които не са показвани до този момент.

На гръцки, думата „Стела“, означава каменна или дървена плоча, на която обикновено са изписани имена, титли или съобщения, значими събития, гравирани или нанесени с боя, а на санскрит – паметник с надпис или релеф.

Подредените творби са отвъд конкретиката и сюжета на наименованието на експозицията и са само творчески подход с усещане за цвят, структура и изкуство.

Откриването на изложбата, съвпадна с отбелязването на 8-та годишнина от смъртта на жеравненския художник и основател на галерията Христо Тодоров, а престоят ѝ в залата на галерията е до 22 май 2023 г.

 

Предишна ДНЕС Е ТОМИНА НЕДЕЛЯ
Следваща ВАНДАЛИ УНИЩОЖИХА ПРАВОСЛАВЕН ПАРАКЛИС НА ПЪТЯ ЗА ХАЛКАТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОЩЕ ЕДНА ДЕТСКА ПЛОЩАДКА ЩЕ РАДВА НАЙ – МАЛКИТЕ ЖИТЕЛИ НА СЛИВЕН

„Още една нова детска площадка ще зарадва най-малките ни съграждани“, заяви днес кметът Стефан Радев по време на среща с жители от кв. „Сини камъни“ в Сливен. Съоръжението ще бъде

Новини Сливен

ШЕСТО ИЗДАНИЕ НА „ЗЛАТЕН СЛИВЕН“

За шеста поредна година фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” организира инициативата „Златен Сливен”. Този път уханието на сливенското вино ще събере приятелите на песента и шевиците, и ще събуди спомените за

Новини Сливен

РЕКОРД: 12 НОВОЗАРАЗЕНИ В СЛИВЕН

Нови 12 души от Област Сливен са заразени с коронавирус. Това е рекорд за едно денонощие от началото на епидемията. 235 са заразените досега в областта. 130 са новите положителни проби