ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ЦИГУЛАРКА ЛИЯ ПЕТРОВА ГОСТУВА В СЛИВЕН
02.01.2024 1020 Прегледи

ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ЦИГУЛАРКА ЛИЯ ПЕТРОВА ГОСТУВА В СЛИВЕН

Симфоничен Оркестър Сливен отново се готви да очарова публиката с първия си концерт за 2024 година, в Четвъртък 11 Януари, от 18.30ч. в зала “Сливен”. Събитието е акцент в 91-вия творчески сезон 2023/2024, обещавайки вечер на несравним музикален блясък и артистичен финес.

Предстои дългоочакваното гостуване на световноизвестната цигуларка ЛИЯ ПЕТРОВА.

Изключителните ѝ интерпретации на концертите от Нилсен, Бетовен, Барбър и Бритън, печелят признание от международната преса, а критици от „Sunday Times“, „Pizzicato“, „Gramophone“, „The Strad“ и „Classical Music“ и BBC Music Magazine оценяват нейния уникален „прекрасен звук – зрял и сребрист, изразен с величествена широта“.

Тя редовно си партнира с най-големите музиканти на нашето време – Еманюел Паю, Пабло Фернандес, Марта Аргерич, Юри Башмет, Миша Майски, Рено Капюсон, Огюстен Дюме, Джеймс Енес, Николас Ангелич, Юджа Уанг, Готие Капюсон и много други.

Феноменален солист, който си сътрудничи с водещи световни диригенти и е постоянен гост в концертния календар на най-добрите оркестри – Orchester de Paris, Orchester Philharmonique de Radio- France, Филхармонията на Люксембург, Antwerp Symphony, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra, Symfonieorkest Vlaanderen, Staatskapelle Weimar, Orchester Philharmonique de Monte-Carlo, Брюкселска филхармония, Norddeutsche Philharmonie, , Националния Оркестър на Лион, Националния Оркестър на Бордо, Sinfonia Varsovia и още много други.

Над 280-годишния великолепен инструмент “Rovelli”, дело на легендарния Джузепе Гуарниери дел Джезу, ще оживее в ръцете на Лия Петрова, която ще изпълни концерта за цигулка и оркестър в ла минор от Александър Глазунов.

Произведението е посветено на основоположника на руската цигулкова школа, професор Леополд Ауер. Изтъкнатият цигулар става и пръв изпълнител на творбата на 19 февруари 1905, като диригент е самият автор. Постепенно концертът влиза в репертоара на цигуларите по целия свят, и си извоюва широка популярност сред слушателите, славейки се като „прекрасно написан, оригинален по форма и блестящ със своя колорит и звукови комбинации…“.

Вечерта ще премине под палката на уважавания диригент Григор Паликаров, главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество „Маестро Георги Атанасов“ в Пазарджик, и професор по оперно-симфонично дирижиране в НМА „Проф. П. Владигеров“. Той е редовен гост – диригент на всички оркестри и оперни театри в страната, като същевременно осъществява и множество гастроли в Италия, Полша, Корея, Япония, Уругвай, Русия, САЩ, Румъния, Гърция, Словения, Украйна, Мексико, Португалия, Испания, Германия, Австрия, Белгия, Франция, Люксембург, Холандия, Великобритания и др.

Внимателно подбраната програма за вечерта на 11 Януари, включва и Симфония № 4 от Роберт Шуман. Интроспективна и изобилна, Четвъртата симфония, често определяна като една от най-добрите творби на Шуман, ще демонстрира колективното артистично изкуство на оркестъра и умелата интерпретация на Паликаров.

Събитието се очертава да бъде крайъгълен камък в културния живот на града, обещавайки вечер на очарование и вдъхновение, която ще остави траен отпечатък в сърцата и умовете на всички присъстващи.

Новогодишна наздравица с чаша вино, очаква всички гости във фоайето на зала “Сливен”, преди концерта. Билети – онлайн на epaygo.bg и на касата на зала “Сливен”.

Предишна 15-ГОДИШНО МОМЧЕ Е В БОЛНИЦА СЛЕД СБИВАНЕ НА НОВА ГОДИНА
Следваща УБИХА ЕЛЕН НА ВРЪХ НОВА ГОДИНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН – СЪС СОБСТВЕН ЩАНД НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО“

На 24 и 25 февруари в Интер Експо Център – гр. София се провежда 38-ото издание на най-голямото събитие в областта на туризма на Балканите – Международното изложение „Ваканция и

Новини Сливен

ДЕЯН ДЕЧЕВ: БСП НЯМА ДА ПОДКРЕПИ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА

Скандалът с „Пирогов“ е поредният такъв в настоящата сглобка. От една страна, здравният министър твърди, че има много сериозни нарушения, а от друга – Медицинският съвет заявява, че такива няма

Новини Сливен

ЗАКРИВАНЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ В ОБЩИНА СЛИВЕН ЧРЕЗ СРЕЩИ С ГРАЖДАНИ В С. МЛАДОВО И В ГР.КЕРМЕН СРЕЩА С ГРАЖДАНИ И КАНДИДАТ КМЕТА ОТ БСП ЗА БЪЛГАРИЯ

Кандидатите на Коалицията „БСП за България“ за местна власт закриха предизборната си кампания в Община Сливен като се срещнаха с граждани в Кермен и село Младово. Всички, които присъстваха на