ИЗВЪРШЕНА Е ПОЛОВИНАТА ОТ РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ВиК МРЕЖАТА В СЛИВЕН
май 21, 2022 561 Прегледи

ИЗВЪРШЕНА Е ПОЛОВИНАТА ОТ РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ВиК МРЕЖАТА В СЛИВЕН

Водното дружество работи с амбицията да предостави по-качествена услуга на населението и в същото време да създаде организация за възможно най-малко неудобства на гражданите по време на строителните дейности

Половината от реконструкцията на водопроводната и канализационната мрежа в Сливен по големия проект на „ВиК – Сливен“ ООД с европейско финансиране вече е извършена. Водното дружество работи с амбицията да предостави по-качествена услуга на населението и в същото време да създаде организация за възможно най-малко неудобства на гражданите по време на строителните и монтажните дейности.

В момента екипите работят по канализацията на бул. „Христо Ботев“. Улицата е затворена заради строителни дейности, като мярката е съгласувана с КАТ, има проект за временна организация на движението, което се отклонява по ул. „Мур“.
„Разбираме, че това създава неудобства на гражданите, но дейностите по одобрения проект за изграждане на канализационната мрежа са сложни и отнемат повече време. От друга страна, това са възможностите на фирмата подизпълнител, разговаряли сме за смяна на групата с по-многобройна, за да се преодолее закъснението в работата“, каза управителят на „ВиК – Сливен“ ООД инж. Севдалин Рашев в отговор на питания на граждани. Той уточни, че изкопните работи по бул. „Христо Ботев“ създават най-голямо затруднение на сервиз за смяна на автомобилни гуми и магазин за хранителни стоки. Инж. Рашев изрази надежда в кратък срок проблемите, включително по забавеното съфинансиране от страна на ВиК, да бъдат преодолени.
На други места в града, според него, затруднения няма и не се налага създаване на специална организация на движението.
По бул. „Панайот Хитов“ работата по подмяна на водопроводната мрежа е почти приключила, без движението да бъде ограничавано. Докато там се възстанови асфалтовата настилка, „ВиК – Сливен“ ООД планира да овлажнява засипаните с пръст пространства, за да сведе до минимум запрашеността на въздуха.

Водното дружество настоява пред фирмите изпълнители на проекта за бързото възстановяване на улиците, по които е работено. Доскоро проблемът беше свързан с липсата на отворени асфалтови бази. В момента те вече работят и както фирмите изпълнителки по проекта, така и водното дружество, насочват усилия към възстановяване на пътната настилка, нарушена заради полагане на нови водопроводи или поради аварии.

Община Сливен е своевременно информирана къде предстоят изкопни работи, посочи инж. Рашев. Когато предстои фирмата-изпълнител да започне строителни дейности, тя уведомява писмено общината къде какво ще затваря, има ли проект за организация на движението и пр. Отделно ВиК – Сливен е поканило зам.-кмет да присъства на седмичните и месечните оперативки по изпълнението на проекта. „Община Сливен и ВиК – Сливен имат добро взаимодействие. Те никога не са отказали да ни съдействат, както и ние не сме им отказали помощ, когато те бяха бенефициент по първите водни проекти“, допълни инж. Рашев.

С оглед навременната информираност на потребителите на ВиК услуги за напредъка на дейностите по проекта, „ВиК – Сливен“ ООД публикува в сайта си и чрез местните медии съобщения за предстоящо затваряне на пътни участъци и евентуално прекъснато водоподаване.

Изграждането на нови и реконструкцията на съществуващи водопроводни и канализационни мрежи и съоръжения е част от изпълнението на проекта, по който в Сливен ще се реконструират 22 089 м водопровод и 738 сградни водопроводни отклонения, ще се изгради и 2924 м канализационна мрежа.

Крайната цел след изпълнението на водния проект е да се осигури на жителите на Сливен по-чиста питейна вода. Освен това чрез системата „Скада“ ще се управляват и разпределят по-ефективно водните количества, ще се контролират показателите за качеството на питейната вода. Друга основна цел на проекта е намаляване на загубите на вода, които в момента са високи. Те ще паднат до приемлив за страната процент.

„ВиК – Сливен“ ООД се извинява на гражданите за причиненото неудобство.

Предишна ПРОГРАМА ЗА 24 МАЙ - ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ
Следваща СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ В ДИСЦИПЛИНА КРОС КЪНТРИ МАРАТОН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПЕТИМА СА ЗАДЪРЖАНИ ПРИ АКЦИЯ СРЕЩУ ДРОГАТА В СЛИВЕН

Акцията е проведена за времето от 17 до 19 май от служители на РУ-Сливен. Извършени са редица действия за установяване и задържане на лица, занимаващи се с разпространение на наркотични

Новини Сливен

 ПРЕДСТАВИХА КНИГА ЗА ЖИВОТА И ДЕЛОТО НА РОДЕНИЯ В СЛИВЕН ЛЕГЕНДАРЕН КМЕТ НА СОФИЯ – ИНЖ. ИВАН ИВАНОВ

В зала „Май“ беше представена книгата, посветена на  родения в Сливен легендарен кмет на София– инж. Иван Иванов. Събитието е част от програмата на майските дни на културата на Община Сливен.

Новини Сливен

ВОДАЧИТЕ НА БСП В СЛИВЕН РАЗГОВАРЯХА С КОРНЕЛИЯ НИНОВА НА БУЗЛУДЖА

Асен Гагаузов – областен председател на БСП в Сливен и Атанас Делибалтов – общински председател на партията, разговаряха с лидера на българските социалисти Корнелия Нинова. Това се случи в събота