„ИДЕАЛНИЯТ ХОРИЗОНТ 2030“ НА ООН И НИЕ – ПРОДЪЛЖЕНИЕ
09.02.2024 196 Прегледи

„ИДЕАЛНИЯТ ХОРИЗОНТ 2030“ НА ООН И НИЕ – ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Сигурно мнозина от вас се питат: „Защо ни е да знаем за Глобалните цели за ООН?“

А нашият отговор е: „Защото постигането на тези цели и в България ще направи нашия живот по-добър“.

Глобалните цели на ООН и България, имат ли връзка?

Започваме с Глобална цел 1: Край на бедността – навсякъде и във всички нейни форми.

Първата цел има за цел да сложи край на бедността и да се бори срещу неравенствата във всичките им форми и навсякъде по света. Той се състои от седем подцели, насочени към: борба с бедността, достъп до основни услуги, намаляване на дела на работещите бедни и най-уязвимите хора, особено жените и децата.

Дали и в България трябва да се предприемат действия за изпълнение на Цел 1?

Статистическите данни са категорични: ДА!

В България 1,571 милиона души, или 22,9% от населението на страната живеят под прага на бедността. А ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22,9% до 30,3%, или със 7,4 процентни пункта.

Разбира се, българското държавно управление е приело Национална стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване.

Но днешното време ни поднася много нови предизвикателства. Икономическите последици от Ковид пандемията, войната в Украйна, доведоха до това, че вместо бедността да намалява в България, се увеличава. Делът на бедните се е увеличил през 2022 г. с 0,7%.

Какво можем да направим ние?

Подкрепете организациите, които работят за хора в нужда. Всяко дарение може да има значение!

Дарете храна, нежелани дрехи и други артикули, които все още са подходящи за употреба.

Организирайте колекция от дрехи, храни и др. сред приятели, семейство или местната общност и ги дарете за благотворителна организация. Не забравяйте да попитате благотворителната организация дали има нужда от такива вещи, преди да ги внесете.

Цел 2: Край на глада

Втората цел има за цел да изкорени глада и недохранването чрез осигуряване на достъп до безопасна, питателна и достатъчна храна за всички. Той призовава за създаване на устойчиви и издръжливи системи за производство на храни и земеделски практики.

Политиците трябва да играят роля в насърчаването на широкомащабни системи за устойчиво производство и гарантирането, че пазарите на храни функционират добре.

Има ли глад и недохранване в България?

Според класацията на Глобалния индекс на глада за 2023 г. България заема 23-то място от общо 125 държави.

С резултат от 5,4 страната ни постига ниско ниво на глад, което показва напредък в борбата с глада. Пред нас се нареждат държави като Уругвай, Узбекистан и Коста Рика, а след нас в класацията са Казахстан, Армения и Русия. Съседните ни държави Северна Македония, Румъния, Сърбия и Турция също постигат добри резултати и се подреждат сред първите 20 страни.

Резултатът показва, че България е постигнала значително подобрение в борбата с глада в сравнение с предходните години. Стойностите на Индекса обаче напомнят, че все още съществува глад и нужда от допълнителни усилия за намаляването му.

Ние сами знаем, че около нас има хора, които са много бедни и много често се лишават от качествена храна за да успеят да си платят лекарствата, сметките за ток, вода и други необходими разходи.

Какво ние може да направим:

Подкрепете благотворителна организация, която работи срещу глада.

Не хабете храна. Купувайте само толкова, колкото можете да изядете.

Използвайте приложение, което се бори с хранителните отпадъци.

Купувайте от местни търговци.

Консумирайте по-малко животински продукти. Тази индустрия оказва голямо влияние върху околната среда.

Купувайте неидеални плодове и зеленчуци – този тип продукти много често се пренебрегват от клиентите.

Може би си мислехте, че Глобалните цели са само за най-бедните страни по планетата?

Не! Те са важни в пълна степен и за нашата страна!

Тази публикация е част от проект „За да действаш, трябва да разбираш“ на Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“, финансиран от Фондация  „Чарлз Стюарт Мот“   по Програмата „Глобални предизвикателства Местни решения“,  управлявана от Академията за развитие на филантропията в Полша.

Предишна ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН ОТКРИ КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТА "ЕВРОПА НА БАЛКАНИТЕ: ОБЩО БЪДЕЩЕ"
Следваща КМЕТЪТ НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА ОТЛИЧИ НАЙ-ДОБРИТЕ ПЧЕЛАРИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КАМИОН С ЖИТО СЕ ОБЪРНА НА МАГИСТРАЛАТА

Пътен инцидент без пострадали затрудни движението по автомагистрала „Тракия“ за времето от 22,00 часа на 22 август  до 05,00 часа на 23 август. Около  20,15 часа товарен автомобил,  със старозагорска

Новини Сливен

УДЪЛЖАВАНЕ ВРЕМЕТО НА ПРЕКЪСНАТО ВОДОПОДАВАНЕ НА 15.02.2023 Г. В ГР. СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че във връзка с изпълнението на строително-монтажните работи на обект: „Изграждане на нови и реконструкция на съществуващи водопроводни и канализационни мрежи

Новини Сливен

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН: ИНТЕРЕСЪТ КЪМ РЕМОНТИРАНИЯ БАСЕЙН В УЧИЛИЩЕ „ЕЛИСАВЕТА БАГРЯНА“ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН

В Бюджет’21 на Община Сливен има сериозно увеличение в средствата за спорт, обяви кметът Стефан Радев. Той поясни, че това е свързано най-вече с ангажимента на общината към наскоро пуснатия