ИВАН И ЦИГУЛКАТА

ИВАН И ЦИГУЛКАТА

Той става все по-популярен. Първо в Сливен, а вече и на много други места в страната. 32-годишният музикант Иван Стоянов е основен лектор на образователните концерти за деца от различни училища в Сливен и региона.

„Първо обясняваме на учениците какъв тип е музиката. Даваме теоретични понятия на много достъпен за тях език, след което започваме да изпълняваме музикални творби, основно фолклорни от региона на Сливен и Тракийската низина. Ефектът е поразителен. Децата просто се увличат, а за мнозина от тях музиката става втора природа“, разказва 32-годишният зам.-директор на общинския ансамбъл „Сливен“.

Иван Стоянов е и диригент на оркестъра към ансамбъла. Последният образователен концерт е пред учениците от ПМГ „Добри Чинтулов“. Веднага след него и учители, и ученици не криеха комплиментите си за талантливия музикант.

Оказа се, че той е еднакво добър и като лектор, и като изпълнител. И което е най-важното – Стоянов кара децата да се увличат по музиката. „Малцина знаят, че за тази си образователна програма ние не получаваме нищо. Правим го, защото считаме, че българските деца трябва да са музикално образовани, което означава духовно богати и да познават същността на родния фолклор, което пък значи да са истински българи“, споделя Иван.

Той е един от инициаторите на музикално-образователната програма на общинския ансамбъл под Сините камъни. Музикантът обаче става все по-популярен и като цигулар. През свободното си време Иван свири в известно сливенско заведение, където изпълнява и симфонична, и поп музика. Той е виртуоз, мнозина от хората идват тук само заради него, защото е и вечно усмихнат, и добронамерен, споделят работещи в заведението.

През последната година Иван получава много покани за семейни тържества не само в Сливен, но и в страната. След Великден започват много сватби и семейни тържества, включително балове и Иван е постоянно с цигулката в ръка.

Всъщност цигулката за Стоянов е вторият музикален инструмент. Първият е гъдулката. Той се изявява като перфектен гъдулар още в музикалното училище в Котел, което завършва през 2003 година. Едва като студент в пловдивската музикална академия обаче Иван осъществява една от мечтите си да се научи да свири на цигулка.

„Още като малък имах такава потребност и не случайно си купувах различни играчки цигулки. В Пловдив успях да постигна тази си мечта, казва Стоянов.

В момента за него най-важно е семейството. Иван е щастлив със своята съпруга Таня, с която се познават още от 4-ти клас. По-късно двамата завършват музикалното училище в Котел. Тогава съдбата ги разделя – Иван заминава за Пловдив, а Таня остава в Сливен. „Един хубав ден аз се сблъсках с нея в Пловдив и така разбрах, че тя също е станала студентка там. Тогава се и събрахме. Много се гордеем с децата си – 8-годишната му дъщеря Добромира наскоро печели първо място на олимпиада по математика. 4-годишният им син Георги пък се проявява като изключителен пакостник, но винаги с усмивка на уста. За мен семейството е всичко, категоричен е музикантът.

Иван обича гозбите на своята съпруга. Не приема лицемерието и лъжата под каквато и да е форма. Мечтае за едно: да вижда усмихнати и ведри хора около себе си. „Признавам, че съм и аз суетен, както всеки човек на изкуството. Имам и силно его. Сигурно затова парите не са толкова важни, колкото добрата дума след концерт. На мен това ми стига“, казва музикантът.

 

Георги Мангинов

Предишна ЕДНО ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ - ДВЕ ДИРЕКТОРКИ
Следваща ШОФЬОР ОТ СЛИВЕН БЛЪСНА ДЕТЕ В ЯМБОЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” БЕ ОРГАНИЗИРАНО ТЪРЖЕСТВО ПО ПОВОД 90-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ПЕТЪР ДОБРЕВ

На 16 ноември 2017г., в РБ „Сава Доброплодни” се състоя мило тържество посветено на 90г. от рождението на Петър Добрев – директор на институцията, в периода август 1966г. – ноември

Новини Сливен

ИНОВАТИВНИ УЧИЛИЩА ОБМЕНЯТ ДОБРИ ПРАКТИКИ НА СРЕЩА В СЛИВЕН

Форум за обмяна на добрите практики в иновативното образование започна на 1 юни в Сливен с участието на 11 училища от област Сливен и три – от страната.  Областният управител Минчо

Новини Сливен

ЗАМЕСТНИК – ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДПС ЯНКО ЯНКОВ ИЗРАЗИ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ КЪМ СЕМЕЙСТВОТО НА ПОЧИНАЛИЯ БИЗНЕСМЕН АНТОН ЧАНЕВ

Уважаемо опечалено семейство и близки, Изгубихме един почтен човек, достоен гражданин и добър приятел. В трудно време Антон Чанев доказа как се работи честно, в полза на обществото и в

3 коментара

  1. fue
    април 25, 06:22

    fue

    […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nevertheless definitely worth taking a appear, whoa did one learn about Mid East has got much more problerms as well […]

Остави коментар

nineteen − 2 =