ИВАН И ЦИГУЛКАТА

ИВАН И ЦИГУЛКАТА

Той става все по-популярен. Първо в Сливен, а вече и на много други места в страната. 32-годишният музикант Иван Стоянов е основен лектор на образователните концерти за деца от различни училища в Сливен и региона.

„Първо обясняваме на учениците какъв тип е музиката. Даваме теоретични понятия на много достъпен за тях език, след което започваме да изпълняваме музикални творби, основно фолклорни от региона на Сливен и Тракийската низина. Ефектът е поразителен. Децата просто се увличат, а за мнозина от тях музиката става втора природа“, разказва 32-годишният зам.-директор на общинския ансамбъл „Сливен“.

Иван Стоянов е и диригент на оркестъра към ансамбъла. Последният образователен концерт е пред учениците от ПМГ „Добри Чинтулов“. Веднага след него и учители, и ученици не криеха комплиментите си за талантливия музикант.

Оказа се, че той е еднакво добър и като лектор, и като изпълнител. И което е най-важното – Стоянов кара децата да се увличат по музиката. „Малцина знаят, че за тази си образователна програма ние не получаваме нищо. Правим го, защото считаме, че българските деца трябва да са музикално образовани, което означава духовно богати и да познават същността на родния фолклор, което пък значи да са истински българи“, споделя Иван.

Той е един от инициаторите на музикално-образователната програма на общинския ансамбъл под Сините камъни. Музикантът обаче става все по-популярен и като цигулар. През свободното си време Иван свири в известно сливенско заведение, където изпълнява и симфонична, и поп музика. Той е виртуоз, мнозина от хората идват тук само заради него, защото е и вечно усмихнат, и добронамерен, споделят работещи в заведението.

През последната година Иван получава много покани за семейни тържества не само в Сливен, но и в страната. След Великден започват много сватби и семейни тържества, включително балове и Иван е постоянно с цигулката в ръка.

Всъщност цигулката за Стоянов е вторият музикален инструмент. Първият е гъдулката. Той се изявява като перфектен гъдулар още в музикалното училище в Котел, което завършва през 2003 година. Едва като студент в пловдивската музикална академия обаче Иван осъществява една от мечтите си да се научи да свири на цигулка.

„Още като малък имах такава потребност и не случайно си купувах различни играчки цигулки. В Пловдив успях да постигна тази си мечта, казва Стоянов.

В момента за него най-важно е семейството. Иван е щастлив със своята съпруга Таня, с която се познават още от 4-ти клас. По-късно двамата завършват музикалното училище в Котел. Тогава съдбата ги разделя – Иван заминава за Пловдив, а Таня остава в Сливен. „Един хубав ден аз се сблъсках с нея в Пловдив и така разбрах, че тя също е станала студентка там. Тогава се и събрахме. Много се гордеем с децата си – 8-годишната му дъщеря Добромира наскоро печели първо място на олимпиада по математика. 4-годишният им син Георги пък се проявява като изключителен пакостник, но винаги с усмивка на уста. За мен семейството е всичко, категоричен е музикантът.

Иван обича гозбите на своята съпруга. Не приема лицемерието и лъжата под каквато и да е форма. Мечтае за едно: да вижда усмихнати и ведри хора около себе си. „Признавам, че съм и аз суетен, както всеки човек на изкуството. Имам и силно его. Сигурно затова парите не са толкова важни, колкото добрата дума след концерт. На мен това ми стига“, казва музикантът.

 

Георги Мангинов

Предишна ЕДНО ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ - ДВЕ ДИРЕКТОРКИ
Следваща ШОФЬОР ОТ СЛИВЕН БЛЪСНА ДЕТЕ В ЯМБОЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАТВАРЯТ ВСИЧКИ УЧИЛИЩА ДО 11 МАРТ ЗАРАДИ ОБЯВЕНАТА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ

Със заповед на Министъра на здравеопазването от 5 март е обявена грипна епидемия на територията на цялата страна, считано от 6 март до 11 март включително, съобщиха от областната администрация

Новини Сливен

БЛАГОДАРСТВЕН АДРЕС ДО КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ ОТ КЛУБА ПО ШАХ ЗА ДЕЦА „СИНИТЕ КАМЪНИ“

Председателят на клуба по шах за деца „Сините камъни“ Радослав Очков връчи на кмета Стефан Радев благодарствен адрес за подкрепата, която е оказвал на клуба, с пожелания за ползотворна и

Новини Сливен

ТАЛАНТЛИВИ ПЕВЦИ ОТ ВОКАЛНО СТУДИО „УСМИВКА“, С РЪКОВОДИТЕЛ МАРИЯ ЖЕЛЕВА, СЕ ЗАВЪРНАХА С ПРЕСТИЖНИ НАГРАДИ

ХV НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА МЛАДИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ПОПУЛЯРНА ПЕСЕН ,,ЗВЕЗДИЦИ ЗА ЛОРА ‘’ – 5,6 И 7 АПРИЛ 2019Г. гр.свищов се проведе през изминалия уикенд. Още по време на церемонията на

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

ten + four =