ИВАН ИВАНОВ И БИСЕР БОЙЧЕВ ПОЛУЧИХА НАГРАДА „БУДИТЕЛ НА ГОДИНАТА” НА РОТАРИ КЛУБ – НОВА ЗАГОРА

ИВАН ИВАНОВ И БИСЕР БОЙЧЕВ ПОЛУЧИХА НАГРАДА „БУДИТЕЛ НА ГОДИНАТА” НА РОТАРИ КЛУБ – НОВА ЗАГОРА

Макар и с малко пандемично закъснение Ротари Клуб Нова Загора връчи присъдените по повод Деня на Будителите награди на читалищните дейци Иван Иванов и Бисер Бойчев. Наградата бе за запазването на възрожденския дух и неуморната им дейност в най – добрите традиции на читалищния живот , оформил облика на българската народност след  възраждането.Правеното от тях доказва,че за истинския творец и интелектуалец  отдалечеността от шумните мегалополиси е само вдъхновяващо и доказващо, че пространството и времето са без значение. Творчеството им променя цялостния облик на местата където са избрали да споделят таланта си и създава дух на виталност и извисеност над материалното ни сиводневие.

Иван Иванов – учител,актьор,режисьор,писател който твори в с. Кортен и гр. Твърдица. Занимава се с театър от 2000 година. В началото като актьор в театъра на НЧ „Светлина 1872”- село Кортен и в театралния състав към НЧ „Д.П.Сивков 1870” – град Нова Загора. Има индивидуални награди като актьор – две първи награди за мъжка роля от Международния театрален фестивал на самодейния театър в град Каварна, Първи награди за мъжка роля от фестивалите в град Пазарджик, град Тополовград, село Драганово и село Кортен. Приз „Веста” за театър на община Нова Загора.

От 2008 година режисьор на Представителния театрален колектив на НЧ „Светлина 1872” – село Кортен и на Театралния колектив към НЧ „Св.св Кирил и Методий 1914” – град Твърдица, спечелили множество престижни награди:  Първа награда за режисура от Театралния фестивал в град Самоков, Награда на името на Велко Кънев за режисура на българска пиеса от фестивала в град Тополовград, Голямата награда „Гран При” на фестивала в град Горна Оряховица за постановка,Първи награди от театралните фестивали на любителския селски театър в село Кортен и село Драганово.

Постановките, които поставя, са собствен прочит и са адаптирани; предимно  текстове от български и балкански автори.

От 2005 година  Председател на ЧН на НЧ „Светлина 1872” – село Кортен и  организатор на продължаващия от 1986 година Театрален фестивал на любителския театър в Кортен, който е сред първите театрални фестивали в България и единственият фестивал на Селските театри до 2013 година, когато такъв фестивал се провежда и в село Драганово, общ. Горна Оряховица

Читалището е организатор и на  фолклорния фестивал „По гроздобер в Кортен, с песните на Коста Колев”, който се провежда през месец септември

Организатор  и на коледарската група към Читалището

Неуморен изследовател и събирач на коледарски и лазарски песни, характерни за региона. Автор на две книги –  „Приказки за пораснали деца” и

„Зад плета”. Продължава да създава разнообразни произведения като много от тях могат да бъдат прочетени на фейсбук страницата му и периодичните издания.

 

Бисер Бойчев е роден и твори в гр.Шивачево

Стиховете му са преведени на английски, руски и италиански език. Автор е на книгите: „Книжчица“ – стихотворения /1994 г./, „Странички“ – стихотворения /1996 г./, „Обикновено е така“ – стихотворения /2000 г./, „Фокстрот“ – стихотворения /2009 г./.

Носител на множество литературни награди: „Доброслов“,  „Пред олтара на свободното слово“, „VociNosre” – гр. Анкона, Италия, „Диплом за франкофония и европоезия” – гр. Витрисюр Сен, Франция, на „Европейска награда за поезия” 2012 г. и 2016 г. – Европейски културен център в гр. Лече, Италия, наградата на журито в конкурса за поезия „Антония Поци”-Биасоно -2016г.

Бисер Бойчев е асистент-режисьор на филмите „Слънчево“, където е и автор на песента, и „Време за жени“. Работи в продукциите – „Бай Ганьо се завръща от Европа“ и „Пътуване към Австралия“.. Съсценарист на документалния филм „За Добри и фабриката, за Добри и песните”.

Заместник-главен редактор е на списание „Културен екзекутор“ /2004 г./. Автор и организатор на ежегодния литературен онлайн форум-конкурс „Още стихове за вечните неща“ /2006 г./. Съставител и редактор е на поетичния сборник „Още стихове за вечните неща“ /2006 г./ИК „Жажда”, на антологията „Още стихове за вечните неща“ /2011 г./ ИК „Захарий Стоянов”-София. Съставител на поетичният сборник „Още стихове за вечните неща” с най-добрите стихове от конкурса 2012 – 2015 г.– ИК „Жажда”– гр. Сливен 2016 г. Има публикации в списанията „Везни“ и „Пламък“.

Носител на почетния знак на община Твърдица, почетен знак на инициативния комитет ”Добри Желязков-180 години българска индустрия” – гр.Сливен.. Работи в НЧ „Просвета 1898” в гр. Шивачево от 2007 г.

Повече информация може да намерите за него и творчеството му на https://web.archive.org/

 

На снимката е Иван Иванов, който получава наградата си от председателя на Ротари клуб – Нова Загора Пламен Прокопиев

Предишна ПОПУЛЯРНО ЗАВЕДЕНИЕ ЗАТВОРИ ВРАТИ ДО 17 ДЕКЕМВРИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  – Πpeди дa зaпoчнa дa ви зaщитaвaм, щe oтбeлeжa, чe тoзи път пoлoжeниeтo ви e мнoгo пo-cepиoзнo. – ĸaзвa aдвoĸaтът нa cвoя ĸлиeнт. – Mинaлия път ce oтъpвaxтe нa

Новини

ДНЕС Е ТОМИНА НЕДЕЛЯ

Неделята след Великден се нарича Томина неделя (Светла неделя, Празна неделя) и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Наречена е по името на Тома – един от дванайсетте апостоли на

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Мъж е женен за блондинка и й изневерява с нейната най-добра приятелка, която е брюнетка. След поредния бурен секс с брюнетката, мъжът пали цигара и казва: – Жена ми