ЗНАЧЕНИЕТО НА НАЧИНА НА ПРИГОТВЯНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА ХРАНАТА ЗА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

ЗНАЧЕНИЕТО НА НАЧИНА НА ПРИГОТВЯНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА ХРАНАТА ЗА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

Правилното приготвяне и съхраняване на храната осигурява минимални загуби на хранителни вещества, запазване на биологичната пълноценност, високо качество и безопасност на храните.
За максималното запазване на полезните им свойства се препоръчва топлинната обработка да се осъществява чрез варене на пара, задушаване, печене. При варенето на пара хранителните вещества се съхраняват в най-голяма степен. Варенето, задушаването и печенето да се извършват при умерена температура. Прегряването на храните при печене на грил, скара, барбекю или във фурна, продължителното пържене при високи температури, опушването на месата и рибите води до образуване на вредни за здравето вещества.

Размразяването на месото и рибата е препоръчително да бъде бавно за запазване на качеството им, но това трябва да става в хладилни условия, с оглед предпазването им от микробна развала. Замразените зеленчуци обаче се поставят в гореща вода , без да се размразяват предварително. Течната част от консервираните зеленчуци и плодове е препоръчително да се използва, защото в нея се съдържа голяма част от водно-разтворимите витамини и минерални вещества на продуктите.

Важно за здравословното хранене е и съблюдаването на хигиена при приготвянето и съхранението на храната. Храната може да се замърси с микроби на всеки етап от нейното приготвяне, съхранение и кулинарна обработка. Спазвайки хигиенните правила обаче, може да се предотврати възникването на хранителни отравяния, за да не се увреди здравето.

Препоръки за осигуряване на безопасни храни
♦ Не консумирайте храна извън срока на годност, отбелязан на етикета;
♦ Не купувайте риба, която не се съхранява в лед;
♦ Не купувайте меса и месни продукти, мляко и млечни продукти, яйца, не съхранявани в хладилни условия;
♦ Отстранявайте всички части на зеленчуците и плодовете и плодовете, които са увредени и загнили;
♦ Режете различните видове сурови храни и храните готови за консумация отделно, по възможност на различни дъски;
♦ Всички повърхности и прибори в кухнята трябва да се поддържат чисти, често сменяйте гъбите за миене на съдове и кухненски кърпи;
♦ Съхранявайте суровите меса и риба в хладилника, добре опаковани или в затворени кутии, за да се избегне възможно попадане на изтекли от тях сокове в готови за консумация храни.

Предишна ОДМВР – СЛИВЕН ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ЗАЧЕСТИЛИ ОПИТИ ЗА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ
Следваща ЗАПОЧВА НАБИРАНЕТО НА УЧАСТНИЦИ В НАЦИОНАЛНИЯ ДЕТСКИ КОНКУРС "ФОЛКЛОРНА ОГЪРЛИЦА" 2018

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

ДЕСЕТКИ НАДЗИРАТЕЛИ ПРОТЕСТИРАХА ЗА ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ В СЛИВЕН

Десетки надзиратели от единствения у нас женски затвор в Сливен и следствените арести излязоха на протест пред сградата на затвора. Настояваме за 20 % увеличение на заплатите, подобряване условията на

Новини Сливен 0 коментара

АВАРИЯ ОСТАВИ СЛИВЕНСКО СЕЛО БЕЗ ВОДА

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 16. 05. 2018 г. (сряда) до 16.00 ч. е прекъснато водоподаването на с. Ковачите. „Водоснабдяване и

Новини Сливен 0 коментара

КРАСИМИР КРЪСТЕВ НАГРАДИ НАЙ-ДОБРИТЕ ФУТБОЛНИ ОТБОРИ В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ

Областният председател на Футболния съюз в Сливен Красимир Кръстев връчи наградите на трите най- добри отбора от първенството по футбол. Церемонията се състоя в събота. Златние медали грабнаха футболистите на

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

eighteen + eighteen =