ЗНАЧЕНИЕТО НА НАЧИНА НА ПРИГОТВЯНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА ХРАНАТА ЗА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

ЗНАЧЕНИЕТО НА НАЧИНА НА ПРИГОТВЯНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА ХРАНАТА ЗА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

Правилното приготвяне и съхраняване на храната осигурява минимални загуби на хранителни вещества, запазване на биологичната пълноценност, високо качество и безопасност на храните.
За максималното запазване на полезните им свойства се препоръчва топлинната обработка да се осъществява чрез варене на пара, задушаване, печене. При варенето на пара хранителните вещества се съхраняват в най-голяма степен. Варенето, задушаването и печенето да се извършват при умерена температура. Прегряването на храните при печене на грил, скара, барбекю или във фурна, продължителното пържене при високи температури, опушването на месата и рибите води до образуване на вредни за здравето вещества.

Размразяването на месото и рибата е препоръчително да бъде бавно за запазване на качеството им, но това трябва да става в хладилни условия, с оглед предпазването им от микробна развала. Замразените зеленчуци обаче се поставят в гореща вода , без да се размразяват предварително. Течната част от консервираните зеленчуци и плодове е препоръчително да се използва, защото в нея се съдържа голяма част от водно-разтворимите витамини и минерални вещества на продуктите.

Важно за здравословното хранене е и съблюдаването на хигиена при приготвянето и съхранението на храната. Храната може да се замърси с микроби на всеки етап от нейното приготвяне, съхранение и кулинарна обработка. Спазвайки хигиенните правила обаче, може да се предотврати възникването на хранителни отравяния, за да не се увреди здравето.

Препоръки за осигуряване на безопасни храни
♦ Не консумирайте храна извън срока на годност, отбелязан на етикета;
♦ Не купувайте риба, която не се съхранява в лед;
♦ Не купувайте меса и месни продукти, мляко и млечни продукти, яйца, не съхранявани в хладилни условия;
♦ Отстранявайте всички части на зеленчуците и плодовете и плодовете, които са увредени и загнили;
♦ Режете различните видове сурови храни и храните готови за консумация отделно, по възможност на различни дъски;
♦ Всички повърхности и прибори в кухнята трябва да се поддържат чисти, често сменяйте гъбите за миене на съдове и кухненски кърпи;
♦ Съхранявайте суровите меса и риба в хладилника, добре опаковани или в затворени кутии, за да се избегне възможно попадане на изтекли от тях сокове в готови за консумация храни.

Предишна ОДМВР – СЛИВЕН ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ЗАЧЕСТИЛИ ОПИТИ ЗА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ
Следваща ЗАПОЧВА НАБИРАНЕТО НА УЧАСТНИЦИ В НАЦИОНАЛНИЯ ДЕТСКИ КОНКУРС "ФОЛКЛОРНА ОГЪРЛИЦА" 2018

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

ОТКРИТ УРОК ПОД НАДСЛОВ „ДЕН НА ГРАМОТНОСТТА“ СЕ ПРОВЕДЕ В ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ЗА ПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ

В Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – фондация ,,Милосърдие” се проведе открит урок под надслов „Ден на грамотността“. Той беше открит от ръководителя на центъра Камелия Грозева. По

Новини Сливен 0 коментара

СЛИВЕН ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИ ОТ ОСМАНСКО ИГО

С редица събития на 17 януари ще бъдат отбелязани 140 години от освобождението на Сливен от османско иго. В 9.30 ч. в храм „Свети Николай Чудотворец“ ще бъдат отслужени заупокойна

Новини Сливен 0 коментара

ХАМАМ БАИР Е ОСИГУРЕН С ПИТЕЙНА ВОДА ЗА СПОРТУВАЩИ И ТУРИСТИ

„В и К“ – Сливен извърши рехабилитация на поредната занемарена стара чешма в парка Хамам баир, която се намира на 400 метра от паметника на върха. Миналата седмица служителите на

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

1 × 5 =