ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ …? 4 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА ТРАДИЦИИТЕ И КУЛИНАРНИТЕ ИЗКУШЕНИЯ ОТ КОТЛЕНСКО
10.05.2024 240 Прегледи

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ …? 4 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА ТРАДИЦИИТЕ И КУЛИНАРНИТЕ ИЗКУШЕНИЯ ОТ КОТЛЕНСКО

1.Името на празника „Хъдърлез“ идва от съчетанието на имената на двама братя.

2.Те се виждали само един път в годината.

  1. В котленската бъркана баница не се използват кори.
  2. Баницата може да се яде и за закуска и за вечеря.

В два поредни дни, демонстрационната зала на Туристически информационен център – Котел се превърна отново в арена за предаване на познания свързани с местните традиции и кулинарни изкушения. На нея, с едни от последните си изяви като ученици, се представиха бъдещите абитуриенти от Випуск 2024 г. на средно училище “Георги Ст. Раковски“ – Котел. Младежите представиха обичая „Хъдърлез“, танцуваха традиционния танц за празника „Семах“, благославяха за здраве, хапваха чурек и халва, а също и разбулиха малките тайни на приготвянето на котленската бъркана баница.

Повечето от присъстващите в залата не бяха запознати до момента с детайлите на празника „Хъдърлез“, който честват алианите от котленско, както и с техниката за приготвянето на бърканата баница, в която забележете – не се използват кори!

С интерес гостите гледаха възстановка, представяща срещата на двамата братя Хъдър и Илияз, които за алианите са покровители на хората, животните и плодородието. Също така и наблюдаваха учениците, които приготвяха бърканата баница.

Според легендата Хъдър и Илияз са се движели винаги в противоположна посока, но се срещали веднъж през годината – на 6 май. Тогава те са си разказвали помежду си за своите дела и с какво са помогнали на хората по света. В котленско, празникът се чества в местността “Сювен бурну”, намираща се в землището на село Ябланово. На този ден местното население излиза да се повесели с традиционните песни, присъщи за алианите, а семействата се подготвят от по-отрано, защото “Хъдерлез” се очаква с голяма радост от млади и стари.  Ябланово чества празника от стотици години, като всички на него са облечени в изключително колоритни и запазени в автентичен вид носии.

На срещата в Туристическия център беше разбулена и тайната на котленската бъркана баница. Освен, че в нея няма кори, тя може да се яде, както за закуска, така и за вечеря! Сладка може да стане, благодарение на пудра захар, а солена да си остане за вечеря!

Следващите мероприятия на Туристически информационен център – Котел са:

15 май /сряда/ от 10:30 часа – Кулинарен уъркшоп – „Соленки“

16 май /четвъртък/ от 10:00 часа – Урок по испански

18 май /събота/ – Поход до „ЧОБРАТАШ“ и „ТАЛИМТАШ“

8:00 часа – Сборен пункт пред ТИЦ-Котел

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща СЪБОРЪТ НА СЕЛО ЖЕРАВНА ОЧАКВА СВОИТЕ ГОСТИ ТОЗИ УИКЕНД. СЕДМИЦА ПО-КЪСНО Е ТОЗИ НА СЕЛО ПЪДАРЕВО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИ ОГНЕБОРЦИ ПОМОГНАХА ЗА ПРЕНАСЯНЕ НА БОЛНА ЖЕНА

Пожарникари от РСПБЗН-Сливен са оказали съдействие на екип на ЦСМП-Сливен при пренасяне на болна 47-годишна жена от дома й в град Сливен до линейката. Сигналът е получен на 29 декември

Новини Сливен

ОБЩИНСКИ ОТДЕЛ „ЕКОЛОГИЯ“ СТАРТИРА ДВЕ РАЗЯСНИТЕЛНИ КАМПАНИИ ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ОКОЛНАТА СРЕДА

По повод Световния ден на околната среда, който се отбелязва на 5 юни, общинският отдел „Екология“ стартира две разяснителни кампании. Едната е под надслов „Намали употребата на еднократни съдове“. Във

Новини Сливен

ПО КОЛЕДА НИ Е НАПУСНАЛ МЕЖДУНАРОДНИКЪТ ОТ СЛИВЕН КРЪСТЬО БЕРБЕРОВ

По Коледа е починал Кръстьо Берберов, който дълги години бе международникът на община Сливен. Завършилият дипломация в Москва сливналия си отиди на 87 години. Той е претърпял инцидент в дома