ЗЛАТО И БРОНЗ ЗА УЧЕНИЦИ ОТ ППМГ В СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРОГРАМИРАНЕ
16.01.2024 855 Прегледи

ЗЛАТО И БРОНЗ ЗА УЧЕНИЦИ ОТ ППМГ В СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРОГРАМИРАНЕ

Първо място и златен медал завоюва Камен Канев и трето място и бронзов медал – Митьо Драганов от 10 г. клас на III национално състезание по програмиране CodeWars, което се проведе на 13.01.2024 г.  в гр. Варна. Камен получи и специална награда от организаторите. Организатори на състезанието са ПГКМКС „Акад. Благовест Сендов“ – гр. Варна, РУО-Варна и ICT Cluster Варна. Официални спонсори на състезанието са KBC Global Services, банка ДСК, TechnoLogica, CSoft и Strypes Group.

Надпреварата е страхотна възможност за ученици от цяла България да научават, обсъждат и разработват поставените им задачи. Целта на състезанието е да се покаже потенциала и достъпността на програмирането за реализиране на творчески проекти в млада възраст. Участниците имат възможност да се запознаят с различни технологии и подходи в областта на програмирането, да обменят идеи с други млади таланти и да получат обратна връзка от опитни професионалисти  и ментори.

Състезанието се провежда в два квалификационни кръга и един финален кръг като първи и втори кръг са онлайн, а трети кръг е присъствен с продължителност 4 астрономически часа. Задачите са:

  • За първи кръг:Създаване на уебсайт с навигация, връзки, подходящи изображения, лого, като се използват знания по HTML, CSS и други подходящи, като не се адмирират копия или използване на wordpress.
  • За втори кръг: Създаване на приложение с менюта, познаване на работа с файлове, използване на подходящи структури от данни, обработка на информация, създаване на справки. Приложението може да бъде уеб, десктоп или конзолно.

Финалният етап е предизвикателство за участниците. До него достигат 28 ученици. Те бяха разделени на екипи по 4 ученици на случаен принцип без да се познават. На всеки екип беше раздадена задача, която трябваше да решат за 4 астрономически часа, както и да изготвят документация и презентация за защита на проекта. Тазгодишната задача изискваше да се разработи приложение за онлайн закупуване на билети за градски транспорт. Всеки екип трябва да представи проекта и да отговори на въпроси на журито.

Учител по информатика на учениците е г-жа Стефка Петкова.

Предишна ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ В СЛИВЕН ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 89 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДАМЯН ДАМЯНОВ И ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА УЧИЛИЩЕТО
Следваща БОГАТА НА СЪБИТИЯ ГОДИНА ПЛАНИРА ОБЩИНАТА ЗАЕДНО С КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУТИ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОКРЪЖЕН СЪД – СЛИВЕН ОСЪДИ МЪЖ ЗА ПОДКУП ОТ 20 ЛЕВА

Окръжен съд – Сливен постанови присъда, с която призна подсъдимия Д. С. Д. за виновен в това, че на 11.08.2023 г. в гр. С., дал подкуп в размер на 20

Новини Сливен

РУМЪНСКИТЕ КАНАЛДЖИИ ОСТАВАТ В АРЕСТА

По искане на Районна прокуратура – Сливен бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо румънските граждани Д.А. и П.У. Те са обвинени за това, че противозаконно са подпомогнали

Новини Сливен

СЪВМЕСТНО УЧЕНИЕ ПРИ ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ МЕЖДУ ОБЩИНА СЛИВЕН, ПОЖАРНАТА И ДОБРОВОЛЦИ

Доброволци от формированието „Железни врата“ и представители на регионалната дирекция и районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сливен, проведоха съвместно учение в сливенското село Стара река. Демонстрациите