ЗЛАТОМИРА МОСТРОВА: СЛИВЕН И ЯМБОЛ ЗАСЛУЖАВАТ ОБЩА ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА

ЗЛАТОМИРА МОСТРОВА: СЛИВЕН И ЯМБОЛ ЗАСЛУЖАВАТ ОБЩА ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА

– Г-жо Мострова, водач сте на листите на „Има такъв народ“ в два града, които си съперничат – Ямбол и Сливен, успявате ли да намирате баланс в тази ситуация?

– Съперничаството между двата града е легенда. Те имат общи проблеми и общи интереси. Ямбол е център на цивилизацията още от времето на античния град Кабиле. Положението му е стратегическо – намира се на 300 км. от три столици – София, Букурещ и Истанбул. Сливен е индустриален център още от Възраждането, неслучайно е известен като „малкият Манчестър“. Нито хората, нито бизнеса се интересуват от административните граници на общини и области. Важното е каква перспектива за живот и развитие им се предлагат.

 

– Какво е вашето виждане за тези перспективи?

– Сливен и Ямбол са двата града, които са най-близо един до друг в България. Техният най-голям шанс и перспектива е да се представят като една икономическа дестинация и заслужават да имат обща икономическа зона. В случая географската близост между областните центрове е основно предимство. От години жители на единия или на другия град пътуват за работа и изминават ежедневно разстоянието от 30-ина километра. Бизнесът също има тесни връзки. Предвид това, създаването на обща икономическа зона е напълно естествено и логично. Крайно време е държавата да се ангажира с този процес, което е и моят главен приоритет като кандидат за народен представител. Местните власти не могат сами да се справят с тази задача.

 

– Какви са предимствата от едно такова сътрудничество между градовете?

– В обхвата на тази бъдеща зона има над 90 селища с близо 300 хил. души население. Това гарантира наличието на повече работна ръка от една страна, а от друга – нейното търсене, което пък е от значение за доходите и тяхното повишаване. Предприемачите от своя страна ще могат да се обезпечат с кадри, както и да се възползват от облекченията, които дава държавата по Закона за насърчаване на инвестициите.

 

– Как може да бъде обаче реализирана тази идея?

– Не е толкова сложно, ако държавата има воля. Изграждането на четирилентов път между Сливен и Ямбол е задължителната първа стъпка за създаване на индустриалната зона между двата града. Поставихме вече този въпрос като приоритет за региона заедно с колегата ми от Сливен Иван Клисурски пред предминистъра на регионалното развитие. Другото е да се възстанови бившето селскостопанско сливенско летище “Бършен”. То би могло да се използва за карго-товари и други цели. Така че имаме визия откъде да започнем и накъде да вървим.

 

– Какво още предлагате за развитието на тези региони?

– Още древните римляни са казали, че пътят е живот. Безусловно е, че пътната мрежа трябва да бъде годна за движение и добре поддържана. Освен четирилентовия път между Ямбол и Сливен, за който стана дума преди малко, към това ще прибавя, че има още поне три ключови отсечки, които задължително трябва да бъдат направени. Едната е връзката на Кермен с магистралата, която минава само на 150 метра от града. Не е нормално хората да пътуват 50 км допълнително, за да излязат на магистралата, а в същото време денонощно да чуват шума от автомобилите по нея. Новото пътно отклонение трябва да бъде направено и при стралджанското село Воденичане. Така ще се съкрати значително пътят от пристанище Бургас към Русе и Дунав мост.

Трябва да се възложи също така проектиране и изграждане на четирилентов път между Ямбол и Лесово, който да поеме увеличения трафик. В момента двулентовият път минава и през населени места, което е предпоставка за рисково движение, а и не отговаря на повишения товаропоток.

24chasa.bg

 

Предишна ХРИСТО БОРИСОВ: ИСКАМЕ МЛАДИТЕ ДА ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА РАБОТА С ВИСОКИ ДОХОДИ ПО РОДНИТЕ МЕСТА
Следваща ДЕНИЦА САЧЕВА В СЛИВЕН: ЩЕ СЪЗДАДЕМ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СРЕДНА ЗАПЛАТА ОТ 2800 ЛВ. И СРЕДНАТА ПЕНСИЯ ДА СТИГНЕ 1000 ЛВ.

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

64 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

1 729 са новите случаи на коронавирусна инфекция, регистрирани за изминалото денонощие в страната. PCR тестовете, направени през последните 24 часа, са 4 605, а бързите тестове за антигени –

Новини Сливен

ЗАПОЧВА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В ШКОЛА „МИШО ТОДОРОВ“ КЪМ ЧИТАЛИЩЕ „ЗОРА“

Започва новата учебна 2018-2019 година в Обединена школа по изкуствата „Мишо Тодоров“ при Народно читалище „Зора 1860“ – Сливен. Приемат се ученици без възрастови ограничения. В раздел „Музика“ се предлагат

Новини Сливен

Д-Р ВАСИСЛАВ ПЕТРОВ И Д-Р МАРИЕТА БОЖИДАРОВА ПОЛУЧАВАТ ПРИЗА „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА“

Двама са носителите на приза „Лекар на годината“, които връчва по традиция Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Сливен в Деня на българския лекар – 19 октомври, на който