„ЗЛАТНИТЕ ПЕСНИ ОТ ЗЛАТНИЯ ОРФЕЙ“ ВЪРНАХА СЛИВЕНСКАТА ПУБЛИКА ВЪВ ВРЕМЕТО НА ПРЕСТИЖНИЯ ФЕСТИВАЛ И ВЕЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПЕСНИ
29.10.2022 746 Прегледи

„ЗЛАТНИТЕ ПЕСНИ ОТ ЗЛАТНИЯ ОРФЕЙ“ ВЪРНАХА СЛИВЕНСКАТА ПУБЛИКА ВЪВ ВРЕМЕТО НА ПРЕСТИЖНИЯ ФЕСТИВАЛ И ВЕЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПЕСНИ

„Златните песни от Златния Орфей“ върнаха сливенската публика във времето на престижния фестивал и вечните български песни снощи.

В препълнената зала „Сливен“ Орлин Горанов и Маргарита Хранова, под съпровода на Държавна опера – Бургас и маестро Левон Манукян, пренесоха зрителите в златното време на българската естрада с песни като „Закъснели срещи“, „Делфините“, „Песен моя, обич моя“, „Повей, ветре“, „Надежда“, „Джулия“, „Се ла ви“, „Нека да е лято“, „Закъснели срещи“, „Една българска роза“, „Хора и улици“, „Бяла тишина“.

„Хубаво е да имаме памет, защото „Златният орфей“ беше десетката на фестивалите преди много години и през него минаха световни имена“, каза пред репортер на БТА Орлин Горанов. Фестивалът се излъчваше по Интервизия, имаше над 300 милиона гледаемост, от Източен Берлин до Владовосток.

В онези години се правиха страшно качествени неща, имаше чужденци – аранжьори, композитори, изпълнители, от които се учехме. Това беше пазарът, на който ние се явявахме, и то равностойно. Тези песни останаха във времето, защото са много стойностни, и като музика, и като текстове, и като аранжимент. В онези години певци като Емил Димитров, Паша Христова, Йорданка Христова, Марги Хранова, Бисер Киров и много други оставиха своята следа, те грееха със собствена светлина и неслучайно Алла Пугачова тръгна от този фестивал с песента на Емил Димитров „Арлекино“. Настоящият проект е една малка извадка от съкровищницата на „Златния Орфей“, посочи Горанов.

Сливен винаги е бил прекрасен град, с приятна публика“, сподели певецът.

Спектакълът е замислен като разговор между Горанов и Хранова по идея, сценарий и мултимедия на Юлия Манукян. Двамата си спомниха за миналото и за звезди, които не са вече между нас. „Може да ги върнем с техните песни“, казаха звездите на българската естрада, визирайки незабравими имена, сред които Паша Христова, Вили Казасян, Борис Годжунов и други.

„Концертът е с приятен сюжет, сценарият чертае линия между двама души, които се срещат, общуват и си спомнят за златните години на „Златния Орфей“, каза пред БТА маестро Левон Манукян. Целта ни не е да правим анонс на „Златния Орфей“, а да покажем каква голяма дупка има в настоящето и каква висока летва е за песните, които днес се пишат, добави той.

Манукян разказа, че идеята се е появила като продължение на друг проект с Орлин Горанов и Маргарита Хранова, с които имат над сто концерта в страната с песни от стари български филми. „Цялата носталгия по онези времена създава невероятно настроение не само в публиката, но и в нас, като изпълнители, сподели той. „Спонтанно се роди идеята за „Златния Орфей“, днешните поколения не го знаят и желанието ни бе да изберем най-доброто, златната колекция на българските песни.“ По думите му тези музикални шедьоври докосват и младите хора, които са ги чували в различни формати и разбират, че това е златната епоха на българската естрада.

„Сливенската публика е специална за мен, тя е особено гостоприемна и тук получавам едни от най-топлите посрещания, аплодисменти и енергия, с която ме зареждат преди и след концерта“, каза маестро Манукян.

Той допълни, че вече са фиксирани дати за концерти и за 2023 г. и се надява бройката им да достигне сто.

БТА е медиен партньор на музикалното събитие.

 

БТА

Предишна В СЛИВЕН СЕ ОРГАНИЗИРА КАМПАНИЯ ПО КРЪВОДАРЯВАНЕ ЗАРАДИ ЖЕРТВИТЕ ПРИ КАТАСТРОФИ
Следваща ОБЩИНА СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧИ В НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „НАУЧИ СИМПТОМИТЕ НА ИНСУЛТ! ВСЯКА МИНУТА Е ЦЕННА!“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН В ПОДКРЕПА НА МЕСТНИЯ БИЗНЕС

Община Сливен организира дискусия, на която бяха представени възможности за финансиране на инициативи на малки, средни и големи предприятия от региона. „За мен е удоволствие от името на кмета господинн Стефан Радев

Новини Сливен

ЕДНА БИЗНЕСДАМА ПРИЕМА ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА РОЖДЕНИЯ СИ ДЕН

Тя е съдружник в една от проспериращите фирми за информационни технологии в Сливен – „Ай Ти Джи Студио“. Казва се Теодора Василева и днес има рожден ден. Първите поздрави Теодора

Новини Сливен

НАРЯЗАХА ЧЕТИРИТЕ ГУМИ НА БМВ

На 17 юни 43-годишен мъж от село Ябланово е подал заявление в полицейския участък в селото за причинени материални щети по личния му лек автомобил. През нощта на 16 срещу