„ЗЛАТНА ПРАСКОВА“ ПАК СЪБРА СТОПАНИ И ПРИЯТЕЛИ В ГАВРАИЛОВО
27.07.2023 1159 Прегледи

„ЗЛАТНА ПРАСКОВА“ ПАК СЪБРА СТОПАНИ И ПРИЯТЕЛИ В ГАВРАИЛОВО

Сливенското село Гавраилово отново посрещна земеделски стопани, преработватели, научни специалисти и гости от страната на традиционния празник „Златна праскова“.  21-во му издание бе организирано, въпреки че през тази година секторът бе изправен пред сериозни предизвикателства – неблагоприятни климатични условия, довели до 100 процента измръзване на трайните насаждения и падналата градушка, унищожила малкото останала реколта на места, по думите на кмета на Гавраилово Димитър Андреев. „И все пак ние отново успяхме да направим този празник, за да съхраним традиционния поминък и култура за региона“, каза той.

Събития, като „Златна праскова“, са важни не само в успешните, но и в трудните години, за да подкрепяме усилията на всички, занимаващи се с производство на праскови, и цялата индустрия, свързана с него, заяви на откриването кметът на общината Стефан Радев.  „В мое лице производителите имат пълна подкрепа за исканията, които поставят. Аз също съм на мнение, че държавата трябва да ги компенсира. Така се стекоха събитията, че хората нямаше какво да направят, нямаше как да застраховат за тези рискове продукцията си. Всички виждаме, че климатът се променя и става все по-непредсказуем. Това означава, че трябва да се търсят нови форми на застраховане и да се направи реформата така, че трудът на стопаните наистина да бъде защитен“, заяви Радев и пожела успехи на производителите за по-добро бъдеще в овощарството като най-устойчив, с най-висока добавена стойност отрасъл в земеделието.

„Златна праскова“ започна с традиционния семинар за стопаните. Специалисти от Института по овощарство – Пловдив и от Националната служба по земеделие представиха тенденциите при производството, проблемите при измръзване на трайните насаждения и оптимизирането на растителната защита. Участваха и водещи фирми за растителна защита.  Бяха излъчени и първенците в конкурса за най – добре поддържана прасковена градина.

Участници и гости отново се насладиха на традиционните местни  специалитети от праскови, разгледаха тематични изложби. Компетентно жури оцени победителите в конкурсите за надиграване, за Мини мис и Мини мистър „Прасковки“, за най – бързо ядене на праскови, за най-добра прасковена ракия и др.

Празникът бе организиран от Община Сливен, Общинския съвет, Кметството и Народно читалище „Слънце 1928“ в Гавраилово, с подкрепата на Министерството на земеделието и организацията на производителите „Българска праскова“ ООД.  Гости още бяха бяха областният управител Минчо Афузов, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Тодор Братанов, кметове на населени места, общински съветници и др. Поздравителни адреси бяха получени от зам.-министъра на земеделието Александър Йоцев, народните представители Десислава Танева, Мария Белова, Татяна Султанова.

Гавраилово се намира в сърцето на Долината на прасковите. Първите прасковени градини са засадени през 40-те години на миналия век. Към момента над 90 на сто от всички прасковени насаждения в Сливенска област се отглеждат в община Сливен. Те представляват близо 40 процента от прасковените градини в страната.

Предишна ДОБРИ И ДОСТАТЪЧНИ ЛИ СА ИДЕИТЕ ЗА ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА
Следваща ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ БЕ ГОСТ НА РЕГИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК „ЗЛАТНА ПРАСКОВА“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РЗИ -СЛИВЕН ИНФОРМИРА ЗА АКТУАЛНАТА ОБСТАНОВКА ПО ОТНОШЕНИЕ НА COVID -19 В ОБЛАСТТА КЪМ 8 ЧАСА НА 3 ЮЛИ

Брой лица под карантина- общо- 7952 Под карантина в момента- 820 Общо диагностицирани- 277 Към момента на епидемиологичните проучвания за новодиагностицираните пациенти има данни за свързани лица в семейни огнища

Новини Сливен

СПОКОЙНА Е ОБСТАНОВКАТА В ОБЩИНА СЛИВЕН

През последните 24 часа на денонощния телефон на Община Сливен са получени значително по-малко сигнали, в сравнение с миналата седмица, стана ясно от днешното заседание на Общинския кризисен щаб. Две

Новини Сливен

МИЛЕНА ЧОЛАКОВА: ДЕЦАТА ВЕЧЕ СЕ ВРЪЩАТ В КЛАСНИТЕ СТАИ

Нормализира се обстановката в училищата с преобладаващ брой ромски ученици, и тази сутрин родителите са започнали да водят децата си на училище и на детска градина . „Тази сутрин направих