„ЗЛАТНАТА РЪКАВИЦА“ ДИМИТЪР ЩИЛЯНОВ: НЕОБХОДИМИ СА НОВА СТРАТЕГИЯ И НОВИ ТРЕНЬОРИ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА СЛИВЕНСКИЯ БОКС
януари 13, 2021 3218 Прегледи

„ЗЛАТНАТА РЪКАВИЦА“ ДИМИТЪР ЩИЛЯНОВ: НЕОБХОДИМИ СА НОВА СТРАТЕГИЯ И НОВИ ТРЕНЬОРИ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА СЛИВЕНСКИЯ БОКС

Сливналията Димитър Щилянов е единственият боксьор в България, който е ставал 17 пъти републикански шампион, 11 от които при мъжете. Абсолютен рекордьор, изпреварвайки тримата легендарни 10-кратни шампиони на България Петър Станков, Божидар Иванов и Петър Стоименов.

До 2004 г. е капитан на мъжкия национален отбор по бокс.

През 2002 г. става европейски шампион за аматьори в Перм. Тогава в ранглистата на Европейската боксова асоциация /ЕАБА/ от всички боксьори в Европа, Димитър Щилянов е обявен на 3-то място в кат. до 63.500 кг. През същата година е обявен за „Почетен гражданин на Сливен“.

През 2004 г. в категория до 60 кг Щилянов категорично се присъединява в съзвездието на най-ярките звезди на нашия бокс. В Пула отново става шампион на Европа, получава квота за олимпиадата в Атина.

Щилянов е избран сред „Тринайсетте златни ръкавици на България“.

Потърсихме легендарния сливенски боксьор Димитър Щилянов, за да сподели мнението си за емблематичния за нашия град спорт преди години и как той може да бъде възроден

 

Въпрос: Г-н Щилянов, Вие сте един от най-добрите боксьори на България. Как сливенският бокс успя да стигне до такова високо ниво по Ваше време?

Димитър Щилянов: Ами с много работа и дисциплина. Тренирахме по цял ден, имаше респект и уважение към треньорите. Затова се постигаха и големи резултати. По време на състезания, когато чуеха АСК „Сливен“, всички клубове се съобразяваха с бокса в нашия град.

 

Въпрос: Какво е състоянието на този спорт в момента? Има ли клуб в Сливен, който да подготвя състезатели за национален и световен ринг?

Димитър Щилянов: В момента не знам как се работи, при какви условия, но това не е пречка, за да се постигат успехи. В много градове боксьорите тренират в различни помещения, които не са спортни зали. Например в Първомай тренират в зала, изградена в кланица, но това не е пречка за треньора им да прави шампиони. Има пригодени складови помещения и дори мазета, където се водят тренировки. А в Сливен нищо не се случва по отношение на подготовката.

 

Въпрос: Има ли и ако има какви са пропуските, за да няма развитие на бокса в Сливен в момента?

Димитър Щилянов: Допускат се елементарни грешки при подготовката. Допускат се хора, които нямат понятие от бокс, да водят тренировките. Не се следи времето между рундовете, почивките. Когато преди три години се прибрах в Сливен, децата не знаеха какво е това бягане и основен бой. Това е много лошо. Подготовката не става само с уредите и чувалите в залата, да се пускат спаринги, без да се следи времето и рундовете. Това са големи грешки в подготовката. В момента има и негативни настроения срещу някои от треньорите, не споменавам имена. Не приемам за нормално постоянно да се правят номера и низости срещу старите треньори, а сега и срещу младите. Преди няколко дни чух едно интервю на Щилиян Кабранов, когото много уважавах, но вече се отдалечих от него, защото за три години ми направи много номера и не ме допусна да бъда треньор. Та в това интервю Кабранов казва, че аз и Тончо Тончев не сме искали да работим, защото нямало пари в бокса. Това не е вярно. Аз се върнах преди 3 години в Сливен, закупих чисто нови фитнес уреди. Направих група от младежи и мъже, които заплащаха по два лева на тренировка. Не съм искал никакви допълнителни такси. Тончо Тончев отвори клуб, но не беше допуснат в зала „Асеновец“, за да тренира.

 

Въпрос: От кого не беше допуснат?

Димитър Щилянов: Ами от Щилиян Кабранов. След това аз заминах за Стара Загора, но същият човек, Кабранов, отново ми направи номера. Развали ми отношенията с хората, които ме бяха поканили да направим клуб. Разбрах, че целта е била да ме използват, за да им направя клуб и да вземат лиценз. Кабранов подаде документите си в този клуб. Казвал съм го и преди, ще го кажа и сега, че благодарение на мен, името на Щилиян Кабранов се чува в България. Рингът за официалните състезания, който е в Сливен, му е даден от стария президент на Федерацията Марин Димитров отново заради мен. Много стари треньори в Сливен са били погубени именно от номерата на Кабранов. Нямам нищо против никого, нека се работи, да се създават състезатели, но без удари в гърба. Най-голямата грешка е, че се допускат хора, които нямат понятие от това как се водят тренировки и как се готвят състезатели

 

Въпрос: В момента знаете ли колко деца тренират?

Димитър Щилянов: Не, нямам представа. В Кипър при мен тренираше едно момче и скоро ми писа, че Щилиян Кабранов го е питал защо не ходи да тренира и той му е отговорил, че без мен не иска да се подготвя. Когато аз напуснах децата бяха много тъжни и разочаровани, не искаха да ходят на тренировка. Родителите също съжаляваха, че напускам залата. Кабранов твърдеше обратното, че залата е препълнена, което е лъжа. Не мога да приема, че този човек ще ме сравнява с Диан Методиев, който изобщо няма понятие от бокс и го допуска като треньор… Аз съм европейски шампион, единственият боксьор в България, който е ставал 17 пъти републикански шампион, 11 от които при мъжете. Абсолютен рекордьор, изпреварвайки тримата легендарни 10-кратни шампиони на България. И Кабранов ще ме сравнява с Диан Методиев, когото изпрати да учи в НСА, човек, който не е бил спортист и няма понятие от бокс, за да има треньор с диплома. Той не е слагал ръкавици, как очаквате да има бокс в Сливен. По този начин не може да има бокс.

 

Въпрос: Според Вас какво трябва да се направи, за да се възроди боксовата школа в Сливен?

Димитър Щилянов: Изключително важно е да има нови треньори и ново виждане за развитието на този спорт. Не може с това старо разбиране за бокс, който беше – ляв, ляв, десен и два леви и да изтеглиш десен, свърши времето на този бокс. Не може по стария начин. С техния метод не може да има развитие и бъдеще за бокса в Сливен. А те изобщо работят ли?

 

Въпрос: Вие бихте ли се завърнали в Сливен, за да се занимавате отново с бокс и да тренирате млади спортисти?

Димитър Щилянов: На мен това ми е мечтата. Щилиян Кабранов ми погуби 3 години. Ако не беше той, аз нямаше да напусна България. Заради всичко това, което той ми направи и лъжите, които разпространяваше по мой адрес, аз напуснах родината си. В боксов клуб „Стара Загора“ Кабранов се води треньор, това може да се провери в сайта на Българска федерация по бокс. Там не пише, че той е треньор в Сливен. Който желае може да отвори пет зали, но името на клуба да е едно. А той отваря два различни клуба – президент е на АСК „Сливен“, а на Стара Загора е старши треньор. И това е направено с единствената цел, да ме унищожи като треньор и аз да напусна България. Не само мен, но и други хора.

 

Въпрос: Вие водил ли сте разговори с представители на бизнеса или институциите, за да търсите подкрепа и да възстановите бокса в Сливен?

Димитър Щилянов: В Кипър имах школа, но не съм търсил спонсори или финансиране. Когато се върнах в Сливен, не бях наясно как се отваря клуб. По-късно разбрах и отворих школа на мое име – БК „Димитър Щилянов“. Но за съжаление, Кабранов дойде и започна с номерата и създаването на проблеми, и ме принуди да напусна България. Бил съм добър състезател. Искам да бъда и много добър треньор. По време на работата ми в Стара Загора само за два – три месеца успяхме да спечелим 6 или 7 медала. Аз не се страхувам от работа. Готов съм да стоя по 24 часа в залата. В момента работя в чужбина и когато събера достатъчно средства, ще се върна, за да работя за възраждането на сливенския бокс.

 

Въпрос: В последните дни някой се опитва да противопоставя един спорт на друг. Редно ли е това според Вас и какво може да се направи, за да няма ощетени?

Димитър Щилянов: Не е редно да се противопоставя един спорт на друг. Не трябва да има конфронтации. Ще дам пример с клубовете по борба, които се подкрепят и си помагат. По същия начин е и с клубовете по джудо и вдигане на тежести. Единствено боксът не може да се разбере с никого. Един клуб, когато има успехи няма как да бъде ощетен.

 

Интервюто взе Георги Мангинов

Предишна ФИЛИАЛЪТ НА ДЕТСКА ГРАДИНА „ТЕМЕНУГА” ВЕЧЕ РАЗПОЛАГА С МОДЕРЕН КУХНЕНСКИ БЛОК
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

Д-Р МАКСУДОВА СЕ ВЪРНА ДОБРОВОЛНО В COVID ОТДЕЛЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА

Една сливенска лекарка направи жест, който ще се запомни. Д-р Фериде Максудова, която вече изкара един месец при болните от коронавирус в Инфекциозното отделение на областната болница, от днес отново

Новини Сливен

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТ ПП ГЕРБ – СЛИВЕН ПРИСЪСТВАХА НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА СЕЛО КРУШАРЕ

С тържествена литургия и курбан за здраве беше отбелязан храмовият празник на село Крушаре. Църквата в селото носи името „Света Троица“, а днес православието почита Светата Животворна Троица – Бог-Отец,

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА ИЗВЪРШИТЕЛ НА ГРАБЕЖ

За броени часове новозагорски криминалисти разкриха грабеж с причинена телесна повреда. Полицейските служители започват работа по случая на 12 май след получен сигнал от телефон 112 в 23,45 часа за