„ЗЛАТНАТА РЪКАВИЦА“ ДИМИТЪР ЩИЛЯНОВ: НЕОБХОДИМИ СА НОВА СТРАТЕГИЯ И НОВИ ТРЕНЬОРИ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА СЛИВЕНСКИЯ БОКС
януари 13, 2021 4767 Прегледи

„ЗЛАТНАТА РЪКАВИЦА“ ДИМИТЪР ЩИЛЯНОВ: НЕОБХОДИМИ СА НОВА СТРАТЕГИЯ И НОВИ ТРЕНЬОРИ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА СЛИВЕНСКИЯ БОКС

Сливналията Димитър Щилянов е единственият боксьор в България, който е ставал 17 пъти републикански шампион, 11 от които при мъжете. Абсолютен рекордьор, изпреварвайки тримата легендарни 10-кратни шампиони на България Петър Станков, Божидар Иванов и Петър Стоименов.

До 2004 г. е капитан на мъжкия национален отбор по бокс.

През 2002 г. става европейски шампион за аматьори в Перм. Тогава в ранглистата на Европейската боксова асоциация /ЕАБА/ от всички боксьори в Европа, Димитър Щилянов е обявен на 3-то място в кат. до 63.500 кг. През същата година е обявен за „Почетен гражданин на Сливен“.

През 2004 г. в категория до 60 кг Щилянов категорично се присъединява в съзвездието на най-ярките звезди на нашия бокс. В Пула отново става шампион на Европа, получава квота за олимпиадата в Атина.

Щилянов е избран сред „Тринайсетте златни ръкавици на България“.

Потърсихме легендарния сливенски боксьор Димитър Щилянов, за да сподели мнението си за емблематичния за нашия град спорт преди години и как той може да бъде възроден

 

Въпрос: Г-н Щилянов, Вие сте един от най-добрите боксьори на България. Как сливенският бокс успя да стигне до такова високо ниво по Ваше време?

Димитър Щилянов: Ами с много работа и дисциплина. Тренирахме по цял ден, имаше респект и уважение към треньорите. Затова се постигаха и големи резултати. По време на състезания, когато чуеха АСК „Сливен“, всички клубове се съобразяваха с бокса в нашия град.

 

Въпрос: Какво е състоянието на този спорт в момента? Има ли клуб в Сливен, който да подготвя състезатели за национален и световен ринг?

Димитър Щилянов: В момента не знам как се работи, при какви условия, но това не е пречка, за да се постигат успехи. В много градове боксьорите тренират в различни помещения, които не са спортни зали. Например в Първомай тренират в зала, изградена в кланица, но това не е пречка за треньора им да прави шампиони. Има пригодени складови помещения и дори мазета, където се водят тренировки. А в Сливен нищо не се случва по отношение на подготовката.

 

Въпрос: Има ли и ако има какви са пропуските, за да няма развитие на бокса в Сливен в момента?

Димитър Щилянов: Допускат се елементарни грешки при подготовката. Допускат се хора, които нямат понятие от бокс, да водят тренировките. Не се следи времето между рундовете, почивките. Когато преди три години се прибрах в Сливен, децата не знаеха какво е това бягане и основен бой. Това е много лошо. Подготовката не става само с уредите и чувалите в залата, да се пускат спаринги, без да се следи времето и рундовете. Това са големи грешки в подготовката. В момента има и негативни настроения срещу някои от треньорите, не споменавам имена. Не приемам за нормално постоянно да се правят номера и низости срещу старите треньори, а сега и срещу младите. Преди няколко дни чух едно интервю на Щилиян Кабранов, когото много уважавах, но вече се отдалечих от него, защото за три години ми направи много номера и не ме допусна да бъда треньор. Та в това интервю Кабранов казва, че аз и Тончо Тончев не сме искали да работим, защото нямало пари в бокса. Това не е вярно. Аз се върнах преди 3 години в Сливен, закупих чисто нови фитнес уреди. Направих група от младежи и мъже, които заплащаха по два лева на тренировка. Не съм искал никакви допълнителни такси. Тончо Тончев отвори клуб, но не беше допуснат в зала „Асеновец“, за да тренира.

 

Въпрос: От кого не беше допуснат?

Димитър Щилянов: Ами от Щилиян Кабранов. След това аз заминах за Стара Загора, но същият човек, Кабранов, отново ми направи номера. Развали ми отношенията с хората, които ме бяха поканили да направим клуб. Разбрах, че целта е била да ме използват, за да им направя клуб и да вземат лиценз. Кабранов подаде документите си в този клуб. Казвал съм го и преди, ще го кажа и сега, че благодарение на мен, името на Щилиян Кабранов се чува в България. Рингът за официалните състезания, който е в Сливен, му е даден от стария президент на Федерацията Марин Димитров отново заради мен. Много стари треньори в Сливен са били погубени именно от номерата на Кабранов. Нямам нищо против никого, нека се работи, да се създават състезатели, но без удари в гърба. Най-голямата грешка е, че се допускат хора, които нямат понятие от това как се водят тренировки и как се готвят състезатели

 

Въпрос: В момента знаете ли колко деца тренират?

Димитър Щилянов: Не, нямам представа. В Кипър при мен тренираше едно момче и скоро ми писа, че Щилиян Кабранов го е питал защо не ходи да тренира и той му е отговорил, че без мен не иска да се подготвя. Когато аз напуснах децата бяха много тъжни и разочаровани, не искаха да ходят на тренировка. Родителите също съжаляваха, че напускам залата. Кабранов твърдеше обратното, че залата е препълнена, което е лъжа. Не мога да приема, че този човек ще ме сравнява с Диан Методиев, който изобщо няма понятие от бокс и го допуска като треньор… Аз съм европейски шампион, единственият боксьор в България, който е ставал 17 пъти републикански шампион, 11 от които при мъжете. Абсолютен рекордьор, изпреварвайки тримата легендарни 10-кратни шампиони на България. И Кабранов ще ме сравнява с Диан Методиев, когото изпрати да учи в НСА, човек, който не е бил спортист и няма понятие от бокс, за да има треньор с диплома. Той не е слагал ръкавици, как очаквате да има бокс в Сливен. По този начин не може да има бокс.

 

Въпрос: Според Вас какво трябва да се направи, за да се възроди боксовата школа в Сливен?

Димитър Щилянов: Изключително важно е да има нови треньори и ново виждане за развитието на този спорт. Не може с това старо разбиране за бокс, който беше – ляв, ляв, десен и два леви и да изтеглиш десен, свърши времето на този бокс. Не може по стария начин. С техния метод не може да има развитие и бъдеще за бокса в Сливен. А те изобщо работят ли?

 

Въпрос: Вие бихте ли се завърнали в Сливен, за да се занимавате отново с бокс и да тренирате млади спортисти?

Димитър Щилянов: На мен това ми е мечтата. Щилиян Кабранов ми погуби 3 години. Ако не беше той, аз нямаше да напусна България. Заради всичко това, което той ми направи и лъжите, които разпространяваше по мой адрес, аз напуснах родината си. В боксов клуб „Стара Загора“ Кабранов се води треньор, това може да се провери в сайта на Българска федерация по бокс. Там не пише, че той е треньор в Сливен. Който желае може да отвори пет зали, но името на клуба да е едно. А той отваря два различни клуба – президент е на АСК „Сливен“, а на Стара Загора е старши треньор. И това е направено с единствената цел, да ме унищожи като треньор и аз да напусна България. Не само мен, но и други хора.

 

Въпрос: Вие водил ли сте разговори с представители на бизнеса или институциите, за да търсите подкрепа и да възстановите бокса в Сливен?

Димитър Щилянов: В Кипър имах школа, но не съм търсил спонсори или финансиране. Когато се върнах в Сливен, не бях наясно как се отваря клуб. По-късно разбрах и отворих школа на мое име – БК „Димитър Щилянов“. Но за съжаление, Кабранов дойде и започна с номерата и създаването на проблеми, и ме принуди да напусна България. Бил съм добър състезател. Искам да бъда и много добър треньор. По време на работата ми в Стара Загора само за два – три месеца успяхме да спечелим 6 или 7 медала. Аз не се страхувам от работа. Готов съм да стоя по 24 часа в залата. В момента работя в чужбина и когато събера достатъчно средства, ще се върна, за да работя за възраждането на сливенския бокс.

 

Въпрос: В последните дни някой се опитва да противопоставя един спорт на друг. Редно ли е това според Вас и какво може да се направи, за да няма ощетени?

Димитър Щилянов: Не е редно да се противопоставя един спорт на друг. Не трябва да има конфронтации. Ще дам пример с клубовете по борба, които се подкрепят и си помагат. По същия начин е и с клубовете по джудо и вдигане на тежести. Единствено боксът не може да се разбере с никого. Един клуб, когато има успехи няма как да бъде ощетен.

 

Интервюто взе Георги Мангинов

Предишна ФИЛИАЛЪТ НА ДЕТСКА ГРАДИНА „ТЕМЕНУГА” ВЕЧЕ РАЗПОЛАГА С МОДЕРЕН КУХНЕНСКИ БЛОК
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОЕКТА ЗА БЮДЖЕТ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА 2019 Г. ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 28 ДЕКЕМВРИ

На 28.12.2018г. от 9.00 ч. в зала „Май” ще се проведе публично обсъждане на проекта за бюджет на Община Сливен за 2019 г. Канят се гражданите на Община Сливен, кметове

Новини Сливен

СТ. КОМИСАР ДИМИТЪР ВЕЛИЧКОВ: ДЪЛБОКА ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ВСИЧКИ, ПРИЗВАНИ ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА НАЙ-ЦЕННОТО БОГАТСТВО – ЗДРАВЕТО.

Уважаеми медици и всички, работещи в сферата на здравеопазването, Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай Световния ден на  здравето и Професионален празник на здравния работник – 7 април. Вече повече

Новини Сливен

Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА: ВРЕМЕ Е СЛИВЕН ДА ВЪЗВЪРНЕ ДОСТОЙНОТО СИ МЯСТО НА КАРТАТА НА БЪЛГАРИЯ!

“Сигурност в промяната. С грижа за теб” СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ, Днес, 11.06.2021 г., стартира официално предизборната кампания за извънредните парламентарни избори в България през следващия месец. Областният съвет на БСП-Сливен ме