ЗЕМЕДЕЛЦИ С ТРАКТОРИ ИЗЛИЗАТ УТРЕ НА ПРОТЕСТ В СЛИВЕН

ЗЕМЕДЕЛЦИ С ТРАКТОРИ ИЗЛИЗАТ УТРЕ НА ПРОТЕСТ В СЛИВЕН

Около 40 селскостопански машини ще изкарат земеделски производители от Сливен на протест на 14 септември. Това обяви в пресклуба на БТА в Сливен Георги Радев, председател на Сдружение на зърнопроизводителите от Сливен „Хаджи Димитър“. Те настояват да бъде спрян нерегламентиран внос на пшеница, слънчоглед, олио и други продукти от Украйна.

Протестът в Сливен ще започне в 11 часа от летище „Бършен“, машините ще преминат по бул. „Ямболско шосе“ и ще се придвижат до площад „Хаджи Димитър“. Радев подчерта, че ще се стараят да не затрудняват движението. Към тях ще се присъединят и техни колеги от други земеделски отрасли, както и от животновъдния сектор.

В България влиза пшеница с ниско качество, тя е произведена миналата година, без фитосанитарен контрол, има съмнения, че се смесва с българска пшеница, каза Радев. Той представи изследване от частна лаборатория, според което в украинското зърно има отклонения по редица показатели и е третирано с препарати, забранени в ЕС.

По думите му украинската продукция е по-евтина. Той припомни, че българските стопани са принудени да купуват консумативи и гориво на много по-високи от миналогодишните цени. Увеличил се е също размерът на рентите и на заплатите на работниците.

„Около 28 на сто е нараснала себестойността на продукцията“, каза Петър Байчев, който е крупен производител в района на Сливен.

Стопаните се опасяват, че заради безконтролния внос продукцията им ще бъде компрометирана пред партньорите им от Европейския съюз.

Предишна ЕДИН ИСТИНСКИ ФЕРМЕР НА 80
Следваща ПЛАНИРАНИ СПИРАНИЯ НА ВОДОПОДАВАНЕТО В ГР. СЛИВЕН НА 15.09.2022 Г.

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РЪКОВОДСТВОТО НА БСП-СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 141 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА ОТ ОСМАНСКО ИГО

С тържествена церемония на 17 януари Сливен отбеляза 141 години от освобождението на града от османско иго. Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен по повод освобождението на

Новини Сливен

ОТВОД НА Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА ОТ НОМИНАЦИИТЕ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ НА 02.10.2022 г .

/Конференция на Бсп Сливен-15.08.2022г./  Здравейте Скъпи Другари и Другарки , делегати и гости на конференцията! Радвам се ,че сме се събрали отново в този формат, за да започнем с ентусиазъм

Новини Сливен

СЛИВЕН СЕ СБОГУВА С МИХАЛ МИХАЛЕВ, СЪПРУГ НА Д-Р БИСЕРКА МИХАЛЕВА

Днес Сливен се сбогува с Михал Михалев, съпруг на директорката на РИО на МОН д-р Бисерка Михалева. 59-годишният икономист и педагог почина внезапно на 11 януари. Стотици негови близки, приятели,