ЗЕМЕДЕЛЦИ С ТРАКТОРИ ИЗЛИЗАТ УТРЕ НА ПРОТЕСТ В СЛИВЕН
13.09.2022 3245 Прегледи

ЗЕМЕДЕЛЦИ С ТРАКТОРИ ИЗЛИЗАТ УТРЕ НА ПРОТЕСТ В СЛИВЕН

Около 40 селскостопански машини ще изкарат земеделски производители от Сливен на протест на 14 септември. Това обяви в пресклуба на БТА в Сливен Георги Радев, председател на Сдружение на зърнопроизводителите от Сливен „Хаджи Димитър“. Те настояват да бъде спрян нерегламентиран внос на пшеница, слънчоглед, олио и други продукти от Украйна.

Протестът в Сливен ще започне в 11 часа от летище „Бършен“, машините ще преминат по бул. „Ямболско шосе“ и ще се придвижат до площад „Хаджи Димитър“. Радев подчерта, че ще се стараят да не затрудняват движението. Към тях ще се присъединят и техни колеги от други земеделски отрасли, както и от животновъдния сектор.

В България влиза пшеница с ниско качество, тя е произведена миналата година, без фитосанитарен контрол, има съмнения, че се смесва с българска пшеница, каза Радев. Той представи изследване от частна лаборатория, според което в украинското зърно има отклонения по редица показатели и е третирано с препарати, забранени в ЕС.

По думите му украинската продукция е по-евтина. Той припомни, че българските стопани са принудени да купуват консумативи и гориво на много по-високи от миналогодишните цени. Увеличил се е също размерът на рентите и на заплатите на работниците.

„Около 28 на сто е нараснала себестойността на продукцията“, каза Петър Байчев, който е крупен производител в района на Сливен.

Стопаните се опасяват, че заради безконтролния внос продукцията им ще бъде компрометирана пред партньорите им от Европейския съюз.

Предишна ЕДИН ИСТИНСКИ ФЕРМЕР НА 80
Следваща ПЛАНИРАНИ СПИРАНИЯ НА ВОДОПОДАВАНЕТО В ГР. СЛИВЕН НА 15.09.2022 Г.

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Един британски лорд се похвалил пред българин, че ще може да превъзпита на добри обноски и най-твърдоглавия човек на света. Българинът мислил, мислил и му предложил да се хванат на

Новини Сливен

ПОЗДРАВ ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА ПО ПОВОД 1 ЮНИ – ДЕНЯТ НА ДЕТЕТО

Мили деца, Днес е вашият празник – Денят на детето. С най-широката си усмивка искам да ви благодаря за радостта, която ежедневно ни носите, защото без вас тази планета ще

Новини Сливен

АСЕН БЛАТЕЧКИ И КОЙНА РУСЕВА ГОСТУВАТ В СЛИВЕН С КОМЕДИЯТА „УМОПОМРАЧЕНИЕ“ НА 28 МАРТ

28 МАРТ 2022г. /понеделник/ от 19:00ч. в ЗАЛА „СЛИВЕН“ – гр. СЛИВЕН гостуват АСЕН БЛАТЕЧКИ, КОЙНА РУСЕВА, СТЕФАН ИВАНОВ, НИКОЛ КАРАБИНОВА, НИКОЛА ПАРАШКЕВОВ с комедията „УМОПОМРАЧЕНИЕ“ Автор: Сам Бобрик Постановка: