ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР РАЗПОРЕДИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ДО КРАЯ НА ЮЛИ
юли 16, 2020 979 Прегледи

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР РАЗПОРЕДИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ДО КРАЯ НА ЮЛИ

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди в свои заповеди противоепидемични мерки от 16 до 31 юли, включително, съобщиха от Областния кризисен щаб. Част от мерките за изпълнение се отнасят до работодателите и включват редовна дезинфекция, осигуряване на лични предпазни средства за персонала и дезинфектанти, провеждане на инструктаж за правилно миене на ръцете, организиране на дистанционна форма на работа, където работният процес позволява това. До края на месеца предпазните маски остават задължителни в закрити площи, включително в обществения транспорт, аптеки, здравни и лечебни заведения, административни учреждения, гари, търговски обекти, църкви, манастири, музеи.  Носенето на предпазни мерки е препоръчително на открити обществени места.

В останалите три заповеди се определят критериите за домашно карантиниране, случаите за болнично или домашно лечение, изискванията при изписване; провеждането на културни и други събития; въвеждат се изисквания за пристигане в страната: представяне на документ за отрицателен тест за коронавирусна инфекция, направен  до 72 часа преди пристигането, а при липса на изследване, ще бъде налагана задължителна 14-дневна карантина, като в цитираната заповед са посочени и изключенията от въведените мерки /заповедите – в прикачените файлове/.

През миналото денонощие са регистрирани четири нови случая на COVID-19 за Сливенска област: два в Твърдица, 1 – в Сливен и 1 – в Нова Загора, като заболелият е с настоящ адрес в София, но ще бъде под домашна карантина на постоянния си адрес.  Връзка между случаите няма, няма данни инфектирането да е свързано с огнище на работното място. За един от заболелите се предполага, че се е инфектирал по време на празненство. Епидемиологичните проучвания продължават.

104 са активните за болестта случаи към момента, като трима от болните са медицински персонал: община Нова Загора – 50 души, община Сливен – 42, община Твърдица – 10, община Котел – 2. От началото на епидемията досега са регистрирани с инфекцията 342 жители, 216 са изписаните, 22-ма – починалите. Под домашна карантина са 833-ма души, а отпадналите от карантина – 7 990.

 

Предишна ВОЕННОСЛУЖЕЩ БЛЪСНА 76-ГОДИШНА ЖЕНА НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА В СЛИВЕН
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВАЛЕРИ ЖАБЛЯНОВ В СЛИВЕН: САНКЦИИТЕ КЪМ РУСИЯ СА ВРЕДНИ ЗА ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ

„Режимът на санкции към Русия е вреден за Европа, особено за България, която има традиционни връзки с Руската федерация и такава културна близост, че няма как нарушаването на тези връзки

Новини Сливен

140 КМ/ЧАС ДОСТИГНА СКОРОСТТА НА ВЯТЪРА В СЛИВЕН, СЪБОРЕНО Е ДЪРВО В КВАРТАЛ „ДРУЖБА“

Възникналите два пожара в района на ТЕЦ – Сливен са овладени и локализирани и всички институции са ангажирани с ликвидирането на последиците. Това заяви кметът на община Сливен Стефан Радев.

Новини Сливен

КЛИЕНТ ЗАДИГНА ТЕЛЕФОНА НА ТАКСИМЕТРОВ ШОФЬОР

Полицаи от нощния патрул на група „Охрана на обществения ред“ към РУ-Сливен за няколко часа установиха и задържаха извършител на кражба. Дежурният екип получава сигнала в 00,20 часа днес и