ЗА 183 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХАДЖИ ДИМИТЪР: ВЪЗСТАНОВКА И 200 ГВАРДЕЙЦИ С ЕФЕКТЕН СПЕКТАКЪЛ
май 11, 2023 726 Прегледи

ЗА 183 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХАДЖИ ДИМИТЪР: ВЪЗСТАНОВКА И 200 ГВАРДЕЙЦИ С ЕФЕКТЕН СПЕКТАКЪЛ

С историческа възстановка на Регионалния клуб към Националното дружество „Традиция“ и спектакъла „Искри“ на Националната гвардейска част Сливен отбеляза 183-годишнината от рождението на Хаджи Димитър. Честването бе на 10 май вечерта, в близост до паметника на Хаджията и сливенските възрожденци. Двете събития предизвикаха очакван интерес и вълнения, тъй като жителите на града имаха възможност да наблюдават за първи път тази възстановка, както и блестящите демонстрации на гвардейците в такъв състав – от 200 души. Присъстваха хора от различни поколения, дойдоха и много семейства с децата си.

Хаджи Димитър остава винаги на 28 години. Но за тези 28 години той се превърна в знаме и символ на стремежа на българите към свобода. Даде ни пример как да обичаме страната си и как да живеем за нея. Докато го има Сливен, споменът за Хаджи Димитър ще е жив и неговият величав паметник ще се издига в центъра на града ни. Днес ние сме тук, за да покажем, че помним. За да кажем, че „тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“. Поклон пред делото и подвига на Хаджи Димитър! Да живее България!“, заяви пред съгражданите си кметът на общината Стефан Радев.

Историческата възстановка се проведе в района между катедралния храм „Св. Димитър“ и хотел „Сливен“. Участниците от Регионалния клуб, носещ името на воеводата, възпроизведоха моменти от последната битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Атрактивното изпълнение бе поредица от динамични сцени, които „разказаха“ историческите факти с драматизъм, ефекти, хайдушки облекла и снаряжение.

По-късно „Искри“-те на Националната гвардейска част впечатлиха публиката с прецизност и майсторство. На площада през Драматичния театър духовият оркестър изпълни любими произведения в различни жанрове от близкото минало и днес. А гвардейците показаха виртуозна демонстрация на нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие и отдаване на почит към бойните знамена и героите, жертвали живота си за свободна и независима България. Сливенци преживяха емоцията на всички зрители от страната и чужбина, които са имали възможността да наблюдават блестящата церемония – спектакъл.

Градът чества 10 май като Ден на Хаджи Димитър от 1999 година, с решение на Общинския съвет. Цветя пред паметника на воеводата поднесоха кметът Стефан Радев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, граждани.

Организатор на общоградското честване бе Община Сливен. То е част от Майските дни на културата „Сливенски огньове“.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ПАТРУЛКА КАТАСТРОФИРА, ГОНЕЙКИ ДИЛЪРИ НА ДРОГА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕН ЗАГУБИ ДВАМА ЛЕКАРИ – РЕНТГЕНОЛОЗИ

Сливен загуби двама лекари – рентгенолози в края на тази седмица. Отиде си д-р Валентин Раев от Военна болница. 66-годишният специалист бе началник на отделението по рентгенология в лечебното заведение.

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: ЦЕЛТА НА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО КЪМ ВиК – ХОЛДИНГА Е ФИНАНСОВОТО СТАБИЛИЗИРАНЕ НА ВиК – СЛИВЕН

Целта на присъединяването на ,,Български ВиК холдинг” като съдружник във ВиК-Сливен, е да се стабилизира финансовото състояние на дружеството. Това обяви на брифинг кметът Стефан Радев, който коментира утрешното извънредно

Новини Сливен

В ОБЩИНА ТВЪРДИЦА ПРИЕМАТ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ГАЗИФИЦИРАНЕ

Желаещите да подадат заявление за присъединяване към газоразпределителната мрежа в гр.Твърдица, могат да получат такова в стая № 12 в Община Твърдица или да го изтеглят от страницата на Общината. Попълненото заявление