ЗА ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ ПЪТ НЧ „Д. П. СИВКОВ – 1870“, ГРАД НОВА ЗАГОРА, ВРЪЧИ ПРИЗ „ВЕСТА“
23.05.2023 485 Прегледи

ЗА ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ ПЪТ НЧ „Д. П. СИВКОВ – 1870“, ГРАД НОВА ЗАГОРА, ВРЪЧИ ПРИЗ „ВЕСТА“

Стремежът за познание и жаждата за творчество е отличителна черта на българина, почитта към дейците на просветното дело заема важно място в народопсихологията ни. Този възрожденски дух още през 2003 г. пробужда сред настоятелите на НЧ „Д. П. Сивков – 1870” идеята за обособяване на приз „Веста“, който се връчва в дните преди 24 май като израз на признателност и благодарност към всички благородни, родолюбиви и талантливи граждани на община Нова Загора, допринесли за развитието на любителското и професионално изкуство.

И тази година НЧ „Диньо П. Сивков – 1870” почете хората на духа в навечерието на най-красивия и най-български празник в нашия календар – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на славянската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, с провеждането на четиринадесетата церемония по връчване на награди „Веста” на 22 май 2023 г.
Тържественото събитие се проведе на сцената на читалището и се превърна в истински концерт – спектакъл на изкуствата и духовността. В него взеха участие: Кристиана Атанасова, Квартет към вокална студия „Розов цвят” към НЧ „Св. Климент Охридски”, гр. Стара Загора с ръководител Веселин Божков, Клуб по спортни танци „Яница – Т.А.” с ръководител Йордан Йорданов, Славена Славова, Александър Иванов и Даниел Иванов от Младежки театрален състав при НЧ „Д.П.Сивков-1870”, Румяна Петрова и Милко Русев от Читалищния театър.
За искрата, която носят в себе си и разпространяват със своята дейност, бяха номинирани и отличени жители на Общината в девет категории. Техните награди им бяха връчени от членове на читалищното настоятелство и носители на приза от предходното издание през 2019 г.

Приз Веста 2023 за изключителен принос в духовния живот на община Нова Загора беше присъден на Антоанета Генчева. Дългогодишен настоятел, тя свързва целия си съзнателен живот с читалището и културния живот на града. Активно се включва и в работата на Читалищен театър, където не само играе, но помага с идеи за декори и костюми. Инициатор и създател на Алманаха, издаден по случай 145-тата годишнина на читалището. Професионалния си интерес към архитектурата, историята и миналото на родния град превъплъщава в две безценни изложби „Нова Загора – древна и млада” – първа и втора част, които са дарени на града и читалището и са изложени като постоянна експозиция във фоайетата. През 2021 година осъществява и идеята си за Календар – „Нова Загора – древна и вечна”, с едни от най-красивите архивни снимки на града ни. Новозагорци я познават и от една от най-атрактивните фейсбук групи „Нова Загора – древна и вечна”, посветена отново на опазването паметта за родния ни край.
Кмета на Община Нова Загора Галя Захариева, носител на приза в тази категория от 2019 г., лично връчи престижното отличие на Антоанета Генчева.

Г-жа Захариева се обърна към организаторите – читалищното настоятелство и читалищните дейци от НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“: „От името на ръководството на Общината искам да благодаря за това, което правите, не само за развитието на читалищната дейност, но и за всичко, с което подпомагате и нашите инициативи в града и общината!“ Тя поднесе подарък от Община Нова Загора – четири радио микрофона, с пълно съпътстващо оборудване, на председателя на читалището Георги Николов. Той изказа благодарност и добави: „Мисля че, когато млади и зрели хора, когато различни институции работим в една посока, ценностите ще пребъдат и в нашето бъдеще!“

Предишна КОИ ЛАБОРАТОРИИ СА ДЕЖУРНИ НА 24 МАЙ?
Следваща МАРИЯ ПАНТЕЛЕЕВА - УЧИТЕЛ ПО ПРИЗВАНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕНСКА ФИРМА ПРЕДЛАГА МАСКИ ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА

Сливенска фирма предлага маска за многократна употреба, които са двупластови и са изработени от 100 % памук. Фирмата се казва „Джоди 1“ ЕООД и очаква заявки на обявените по долу

Новини Сливен

С БЛИЗО 21 ПРОЦЕНТА СЕ УВЕЛИЧИХА БОЛНИТЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

378 нови болни са диагностицирани с COVID-19 в област Сливен през изминалата седмица. Увеличението е с 20,8 процента в сравнение с предходния период. Средната възраст на заболелите е 51,6 години, съобщиха от

Новини Сливен

ОБЯВЕНА БЕ СТОЙНОСТТА НА СЪБРАНИТЕ СРЕДСТВА ОТ КОЛЕДНИЯ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР НА ЦОП – НОВА ЗАГОРА

По инициатива на Център за обществена подкрепа – Нова Загора, през месец декември бе проведен Коледен благотворителен базар в подкрепа на две благородни каузи – подпомагане лечението на двумесечния Михаил