ЗА СИНЯ БЪЛГАРИЯ – БЪЛГАРИЯ, РАЗЛИЧНА ОТ СЕГАШНАТА
27.05.2024 314 Прегледи

ЗА СИНЯ БЪЛГАРИЯ – БЪЛГАРИЯ, РАЗЛИЧНА ОТ СЕГАШНАТА

Премина половината от предизборната кампания. Мнението на наблюдателите е, че тя е очаквано вяла, не предизвиква ентусиазъм. Затова се правят прогнози за слабо участие в изборите.

Като участник, без претенции за анализатор, мога да кажа, че във всеки случай, загуби се енергията от горещото лято на 2020 година… Това не стана от само себе си, разбира се. Тя беше проиграна от тези ,които се качиха на протестната вълна, заредена с очаквания за промени.

Упражняващите властта заложиха  не на реални промени, а на „технологиите“ във властта, на ограничени и предварително обречени на неуспех палиативни решения. На партийна реторика за замъгляването на ситуацията. За да стигнем с такава режисура до сегашната задънена улица на мантрата „няма ляво – няма дясно“. Което не е нищо друго, освен власт на задкулисието. И ако има противоборство, то се диктува от лични и корпоративни интереси на определени олигархични кръгове зад кадър.

Затова и се подменя от участниците в този „процес“, главният въпрос – не какво ще правим след изборите, а с кого ще го правим.

Ние от Синя България залагаме неслучайно именно на трудно решимата задача пред нас като българи и общество – какво ще правим заедно. Вместо технологията на властта и партизацията й, предлагаме философия за властта. Каква е разликата? Първото е как да се употреби властта от посочените по-горе интереси, а второто – съсредоточаване върху пробойните в правилата, в пролуките за заобикалянето им. Като естествено се започне от законодателството. Изхождайки от принципа, че държавата не е на партията или на партиите, взели властта, а на гражданите. И понеже, всички тези институции на инструмента, наречен държава, няма как да бъдат населени с ангели в никоя от трите и власти, важно е те да бъдат подложени под чувствителен обществен натиск за интегритет, изискващ се от съответната функция и отговорност. От една страна, а от друга – с изземване на съсредоточените в управляващите, както при соца, огромните публични средства от различни източници за използвани в сфери, несвойствени за нормалната пазарна икономика и заместването й с държавна.

Бихме били пълни наивници обаче, ако си представим, че по пътя към общо благосъстояние и справедливост от обществото, няма да срещнем съпротивата на обвързаните в схеми кръгове, в цели съсловия. Това вече сме го наблюдавали.

Затова срещу тази очаквана съпротива трябва да изправим не по-малко организирана и решителна политическа сила. Призоваваме всеки, който не храни такива илюзии, не вярва на популисти, които предлагат лесни отговори на трудни въпроси, на всеки, който иска да има своя, а не наложен житейски избор в демократична страна, да обедини своя глас с нашия, с гласа на Синя България. А какво пише, образно казано, на знамето „Синя България“ – най-сериозното от всички знаци и значение е – България, различна от сегашната.

Да я изградим заедно като извървим стъпка по стъпка този път, но да бъдем убедени, че това може да се случи, защото има смисъл! Ние сме се обединили в тази коалиция като представители на онези среди, които винаги са вярвали в европейския ни път и са вложили немалко лични и общи усилия през последните десетилетия. Имаме сили и идеи да направим още много за страната си да бъде наистина различна – прилична и демократична.

Изстрадахме вече достатъчно време, за да се откажем от своя избор!

На 9 юни за НС и ЕП с бюлетина номер 3!

Димитър Сяров – водач на листата на  Синя България

 

Предишна ИБРЯМ МУСТАФОВ: ЕДИНСТВЕНО ГЕРБ-СДС МОГАТ ДА ВЪРНАТ СТАБИЛНОСТТА И СИГУРНОСТТА ЗА ХОРАТА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ОБЯВИ БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ

Община Нова Загора обяви бедствено положение, след снощната буря, придружена с 25-минутна градушка и силен вятър. Днес е и неучебен ден за училищата и детските градини в общината, обяви кметът

Новини Сливен

ДЕЯН ДЕЧЕВ ЩЕ ВОДИ ЛИСТАТА НА БСП В СЛИВЕН

  Деян Дечев ще води червената листа в Сливен, научи Sliveninfo. В областта все още не са минали събранията и конференциите по общини, но водачите се определят от Националния съвет

Новини Сливен

„ФРАГМЕНТИ“ VOL.2

За втори път в галерия „Май” ще бъде осъществен кураторския проект „Фрагменти”. Първото издание беше през 2015 г., с вдъхновители и инициатори Тодор Терзиев, Благовеста Желязкова, Елеонора Терзиева и Стефко