ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА „ЗЛАТНА ПРАСКОВА“ СЪБРА ТРАДИЦИОННИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА
юли 29, 2021 962 Прегледи

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА „ЗЛАТНА ПРАСКОВА“ СЪБРА ТРАДИЦИОННИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА

За 19-и път ежегодният празник „Златна праскова“ в село Гавраилово събра традиционни производители от цялата страна. Сред присъстващите на официалното откриване днес бе зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

„Едно от най-значимите летни събития за нашия регион,което през годините се превърна в традиционно. Празникът съчетава в себе си любовта към земеделския труд, който ни дава възможност днес да се насладим на златните плодове, нашите фолклорни традиции и обичаи. Освен това е и посланик на сътрудничеството между производители на праскови от цялата страна, които да обменят опит и да развиват традиционното производство“, заяви по време на откриването зам.-кметът Чиликова. От името на кмета Стефан Радев тя поздрави жителите, гости и участници на празника, като им пожела здраве, енергия в неуморния труд, сполука, благоденствие в домовете им и все така да съхраняват и учат децата на любов към българското и към трудолюбието.

„Празникът се превърна в платформа за споделяне на  добри практики в дейностите на земеделските производители в областта на науката за отглеждане на праскови. Надявам се, че ще спечелим още много приятели от различни краища на страната, за да утвърдим нашия регион като основен производител на праскови“, заяви в приветствието си кметът на село Гавраилово и домакин на празника Димитър Андреев. Най-добри пожелания за успех и добра реколта към всички присъстващи отправи и зам.-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев, който бе сред официалните гости на събитието. Днешния празник уважиха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, зам.-областният управител Антоний Андонов, зам.-кметът Камен Костов, д-р Димитър Ванев – главен директор на Главна дирекция „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория“ – Национална служба за съвети в земеделието и др.

По време на откриването бяха отличени и участниците от конкурса за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Програмата продължава с кръгла маса, семинар и дискусии за производители и представяне на препарати за растителна защита, демонстрация на селскостопанска техника. Жителите и гости на празника ще имат възможност да се насладят на богата фолклорна програма, включваща детско музикално и танцово изкуство, както и конкурсите Мини Мис и Мини Мистър, най-бързо ядене на праскови, правене на компот от праскови, най-бърза и качествена заготовка на праскови, конкурс за обреден хляб и др. Освен това ще могат да разгледат изложба на сортове праскови, на рисунки и тематични фотоснимки, да присъстват на демонстрация на нова техника и др.

Организатори са Министерството на земеделието, храните и горите, Община Сливен, кметство Гавраилово, читалище „Слънце – 1928“-с. Гавраилово, Институт по овощарство – Пловдив, Организация на производители на праскови „Българска праскова“ ООД, Национална служба за съвети в земеделието.

 

 

 

 

Предишна ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ НА ГИНКА СТОЯНОВА, ЧИЯТО РОЖБА СА НАГРАДИТЕ „АРГИРА ЖЕЧКОВА” И „МАЙЧИНО СЪРЦЕ”
Следваща ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-СЛИВЕН ОДОБРИ НАМАЛЯВАНЕ НА НАЕМИТЕ И ТАКСА „ТРОТОАРНО ПРАВО“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВЛАДИМИР МАРТИНОВ ОПРОСТИ НАЕМА НА СВОЙ НАЕМАТЕЛ

Председателят на ДПС в Котел Владимир Мартинов даде пример за солидарност по време на криза. Той опрости наема на дюнерджийница в центъра на града. „Считам, че всички наемодатели трябва да

Новини Сливен

МЛАДЕЖИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН РАБОТЯТ АКТИВНО В ПАРТНЬОРСТВО С УПРАВЛЯВАЩИТЕ

Проект „МОС- младежи за откритост и съпричастност II“ по програма „Еразъм+“ на ЕК с ръководител Анелия Иванова и с участието на доброволките Кристине от Грузия и Ана от Испания подготвя

Новини Сливен

ПРИКЛЮЧИ СЕДМИЦАТА ПОСВЕТЕНА НА ЛЮБОВТА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН

От  10 до 14 февруари 2020г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен се проведе станалата вече традиционна Седмица на любовта, посветена на празника на всички влюбени – Св. Валентин.