ЗА ЕДНАТА СВОБОДА
март 7, 2019 2332 Прегледи

ЗА ЕДНАТА СВОБОДА

Помните ли леля Пепи? Бившата чистачка от ПМГ „Добри Чинтулов”, която учениците наградиха със спа-почивка. Миналата есен Sliveninfo публикува тази информация, която стигна до националните телевизии. Седмица по-късно, леля Пепи ме вижда случайно и усмихната казва: „Викат ме в Областната управа на Сливен. За интервю!”. Аз изразих учудване и казах на леля Пепи, че в Областната управа не вземат интервюта. Там не работят журналисти. Разбрахме се да се чуем след нейната визита в Областната администрация.  Няколко дни по-късно национален вестник публикува интервю с леля Пепи. Която ми обясни, че Росица Николова задавала въпросите към нея в сградата на Областна администрация Сливен!

Росица Николова е кореспондент на въпросния национален вестник в Сливен. И в същото време е специалист по връзки с обществеността на Областната администрация под Сините камъни. По презумпция човекът, който отговаря за връзките с обществеността в Областна администрация, е член на политическия кабинет. Поне така пише на сайта на администрацията. Не знам дали разбирате за какво иде рече? Кореспондент на частен вестник има кабинет и работи в сградата на Областната администрация. На всичко отгоре, кореспондентът е и член на политическия кабинет!

Това не е журналистика. Не и Пи Ар. Нарича се пропаганда. Почти по М. Суслов…..

Още днес смятах да публикувам тези редове под отговора на Областния управител Чавдар Божурски на коментара ми в Sliveninfo, в който не се споменава нито името, нито длъжността му. Бях посъветван да не го правя и сега разбирам, че сгреших.

В този отговор се неглижира най-същественият проблем. А той е, че в Областната управа на Сливен има нездравословно съчетание на журналистика с Пи Ар. Тук моля правилно да бъда разбран – нямам нищо против колежката Росица Николова, която може да работи не на едно, а на 101 места като журналист. Искрено и го пожелавам.  Пожелавам й да си намери и 101 клиенти за Пи Ар услуги. Съчетанието между журналистика и Пи Ар обаче е пагубно и за двете професии. Нещо повече, то е вредно за цялото общество. За неговата демократична устойчивост.

Пи Ар-ът има една задача – да се грижи за имиджа на своя шеф. Журналистът има съвсем друга задача – да дава достоверна информация и да критикува, ако се налага. Тези две професии се учат в един факултет, но са различни. Знам че Чавдар Божурски е завършил право. Затова ще дам пример именно с правото. И адвокатът, и прокурорът са завършили един и същ факултет. Но, единият защитава обвиняемия, а другият го обвинява. Професиите им са различни, макар образованието да е еднакво. В случая адвокат и прокурор е един и същ човек. Което е non-sens. Нещо като „дървено желязо”. Именно това се прави в Областната администрация на Сливен.

Дълбоко се надявах, че с течение на времето Областният управител ще осъзнае тази може би неволно допусната, но изключително съществена грешка. И тук не е важно кой на какъв договор е назначен, нито дали от законова гледна точка всичко е перфектно. Важното е, че грешката е фундаментална. И тя ежедневно се възпроизвежда.

Сега за другите казуси, визирани в отговора на Областния управител.

Не ми стана ясно какъв е проблемът, ако Областният управител на Сливен се возеше на лимузина „Пежо”? Така, както правеха неговите предшественици. Никой от тях не се е разболял от возенето във френската лимузина. Чавдар Божурски очевидно счита, че 20 хиляди лева от джоба на данъкоплатците са малко пари. И е редно той да се вози в „Ауди”. Моето мнение е различно.

Сега за договорите за информационно обслужване. Очевидно в Областната управа има данни от социология за най-предпочитаните медии от сливналии и хората в областта. Много ми е интересно да ги видя тези данни. Защото за измерване на тежестта на една медия има различни способи – най-лесният е да погледнеш брояча. По него Sliveninfo е номер едно. На доста дължини пред останалите. Това показват данните и на една от националните социологически агенции, която наскоро прави проучване в Сливен. Но,  има нещо по-важно, свързано с тези прословути договори – те налагат зависимост. Тази година отказахме не заради финансовото измерение, а защото предложеният ни контракт буквално ни забраняваше всякаква критика, свързана с институцията. Това е същественото и важното. Нормално е, когато работиш повече, имаш по-добри резултати, да имаш по-високи претенции. Но когато има опасност за ограничаване на свободата, трябва да се направи избор. Ние го направихме.

В своя отговор Областният управител споменава за някакви посредници. Очевидно неговата памет е избирателна….

Чавдар Божурски пише за материали, „внушаващи негативи”. За две години Sliveninfo е публикувал сигурно над 100 прес-съобщения на Областна администрация Сливен, изпратени от журналистката – Пи  Ар Росица Николова. Очевидно с тях няма проблем. Между другото, това се случваше и тази година, без да имаме договор с Областна администрация. Не може обаче само с тези публикации! Нормално е журналистите да търсят свои теми, да ги разработват и публикуват.

Не приемам професионални съвети от Чавдар Божурски. Колкото до човешките взаимоотношения, за които той пише, считам че имаме различни ценностни системи. Най-малкото, заради последното изречение в писмото му до Sliveninfo. В него Областният управител пише буквално следното:”И накрая, искам да ми съобщите кой е този „Той”, за да го накажа, да не „страхува” повече всички в Сливен.”

Страхът на хората, г-н Божурски, не се премахва с наказания. Но, кой както го разбира.

 

Забележка: Искам да изразя дълбокото си съжаление към колегите, които публикуваха правото на отговор на Областния управител до Sliveninfo. Този отговор беше публикуван в сайта Sliveninfo и в момента може да бъде намерен там. Вярно, вече не е на първа страница, но днес беше наситен ден откъм новини. В крайна сметка редакционната политика на сайта не се определя от Областната управа и друг решава колко и какви новини да бъдат пуснати. Важното е, че отговорът на Чавдар Божурски го има и всеки може да го прочете! Абсурдно е обаче да публикуваш на своята страница отговор до друга медия, без да имаш каквато и да е връзка със случая. Това показва само едно – тотална зависимост. Наистина ги съжалявам, милите ми колеги.

Сега разбрахте ли защо избрахме свободата?

 

Георги Мангинов

Предишна СЛИВЕНСКИТЕ АНТИМАФИОТИ АРЕСТУВАХА 35-ГОДИШЕН МЪЖ, КОЙТО ВЕЧЕ Е ОБВИНЕН В ПРИТЕЖАНИЕ НА НАРКОТИЦИ И ПРАНЕ НА ПАРИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРИКЛЮЧИХА ИГРИТЕ „ПОТОМЦИ НА ВОЙВОДИ“

Творческите игри „Потомци на войводи”, които се проведоха на крепостта Туида, приключиха във вторник с концерт, много игри, музика и веселие. В концерта се включиха над 150 души от читалищни

Новини Сливен

НАГЪЛ ШОФЬОР ПАРКИРА В ГРАДИНКА ДО НОВИЯ БУЛ. „ХАДЖИ ДИМИТЪР“

Новият бул. „Хаджи Димитър“ още не е открит официално, а вече започват нередностите от нагли шофьори. Водач на „Сеат“ паркира направо в градинка. Служители на офиси се обадиха на тел.

Новини Сливен

ЕДИН ГРАБЕЖ – ТРИМА КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕНИ

Двама души са извършили грабеж в центъра на Сливен, задигайки 70 лева от мъж, научи Sliveninfo. Престъплението е извършено в 5 часа сутринта на 12 май  центъра на града. Потърпевшият

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

1 × 4 =