ЗА ДЕСЕТА ГОДИНА СЛИВЕНСКИЯТ ФИЛИАЛ НА МУ – ВАРНА ПОСРЕЩНА ПЪРВОКУРСНИЦИ
11.09.2023 2106 Прегледи

ЗА ДЕСЕТА ГОДИНА СЛИВЕНСКИЯТ ФИЛИАЛ НА МУ – ВАРНА ПОСРЕЩНА ПЪРВОКУРСНИЦИ

Сливенският филиал на Медицински университет – Варна откри академичната година и тържествено посрещна новия випуск на 11 септември. Клетва на първокурсника положиха 30 студенти от специалността „Медицинска сестра“ и 15 – от специалността „Акушерка“. Тази есен празникът бе специален, защото филиалът чества 10 години от своето създаване. Директорът проф. д-р на науките Иван Александров поздрави студентите от името на Ректора на университета. Той ги увери, че ще бъдат обучавани в модерно учебно заведение с високи стандарти, отлични преподаватели и благодари на институциите в Сливен за оказваната подкрепа.

Щастлив съм, че вървите по пътя на висшето образование. Сьс сигурност това е най-добрата инвестиция във вашето развитие“, каза кметът на община Сливен Стефан Радев в обръщение към първокурсниците. Той подчерта, че с дипломата си от МУ – Варна бъдещите медицински сестри и акушерки могат да работят навсякъде по света. Но изрази увереност, че мнозина от тях ще предпочетат да останат в Сливен. „Ще се борим за всеки един от вас да се реализира тук. Вашето образование е една от дейностите с най-висока добавена стойност“, каза Радев и допълни, че за общината е особено важно да има подходящи условия за специалистите с такава квалификация, за да останат в местното здравеопазване.

Гости на празника бяха още преподавателите във филиала, областният управител Маринчо Христов, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, ръководителите на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, МБАЛ – Сливен към ВМА, МБАЛ „Хаджи Димитър“, РЗИ, представители на РУО, много близки на студентите.

Новата академична година започва веднага. „Още в сряда започваме да се изпитваме“, пошегува се директорът проф. Александров и по традиция плисна менче с вода за сполука на първокурсниците.

В момента в Сливенския филиал се обучават още 119 студенти, от втори до четвърти курс. Сред тях има и четирима мъже в специалността „Медицинска сестра“, двама от които са първокурсници.

Филиалът в Града под Сините камъни бе създаден с решение на НС от 30 януари 2013 г., а в края на септември с.г. започна първата академична година. От разкриването му досега Община Сливен оказва съдействие и подкрепа на учебното заведение, според правомощията и възможностите си. Трудовите възнаграждения на специалистите по здравни грижи в общинското здравеопазване бяха завишени. Предстои сключването на нов КТД от кмета Радев и синдикатите.

Предишна ГЕНЕРАЛ МИЛЕВ ВЗЕ КЛЮЧА ЗА ЦЕНТРАЛАТА НА БСП В СЛИВЕН
Следваща ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ УВАЖИ ОТКРИВАНЕТО НА АКАДЕМИЧНАТА ГОДИНА НА ФИЛИАЛ СЛИВЕН КЪМ МУ-ВАРНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ПРОДЪЛЖАВА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ „3.1-ТОПЪЛ ОБЯД В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19 В ОБЩИНА СЛИВЕН“

Община Сливен  подписа допълнително споразумение с Агенция за социално подпомагане за удължаване срока на изпълнение на Договор BG05FMOP001-5.001-0209-С02 „3.1-Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19 в община Сливен“, процедура за

Новини Сливен

НАПУСНА НИ ЛЕО

На 15 септември ни напусна Катилей Кателиев  – Лео. Актьорът от Куклен театър – Сливен си отиде от този свят на 67 години. Той остави отпечатък с многобройните си роли,

Новини Сливен

ПРИВЕТСТВИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Уважаеми жители на Сливенска област, През 1921 г. датата на първия учебен ден е била преместена от 1-ви на 15-ти септември. Причината е била една-единствена: децата да тръгват по-късно на училище,