ЗА ДЕПУТАТИТЕ НЯМА ДА ВАЖИ ЗЕЛЕНИЯТ СЕРТИФИКАТ ПРИ ВЛИЗАНЕ В ПАРЛАМЕНТА

ЗА ДЕПУТАТИТЕ НЯМА ДА ВАЖИ ЗЕЛЕНИЯТ СЕРТИФИКАТ ПРИ ВЛИЗАНЕ В ПАРЛАМЕНТА

Зелен сертификат няма да се изисква за народните представители при влизането им в Народното събрание. Това стана ясно след проведения първи Председателски съвет при шефа на парламента Никола Минчев.

Партиите се оказаха далеч от консенсуса, но оставиха вратата отворена. Решиха, че първо ще се допитат до здравните институции, съобщи председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. Стана ясно още, че идеята зеленият сертификат да е вход и за парламента, е била подкрепена от представителите на ПП, ГЕРБ и ДБ, но против нея са БСП и „Възраждане“, а от ДПС още не са обсъждали и решили каква позиция ще заемат.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е била категорично против. „Това би затруднило работата на народните представители. Разбира се, трябва да спазваме всичко като мерки, което съществува в заповедта на министъра на здравеопазването, маски, дистанция и т.н.“, обясни тя след Председателския съвет.

„Ние всички сме ваксинирани, всички имаме „зелен сертификат“. Считаме, че когато правилата важат за цялата държава съгласно заповед на министъра, трябва да важат и за народните представители. Така е редно“, коментира по-рано по темата председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Очаквано, от „Възраждане“ се обявиха против.

„Конкретно за тази сграда това представлява една скрита форма на държавен преврат. Как точно ще спрат хора, които са представители на народа, да влизат“, коментира лидерът Костадин Костадинов.

Депутатите на ДПС пък още не са взели решение каква позиция ще заемат.

„Надявам се да има едно положително решение по този въпрос. Аз съм ваксинирана с трета доза и призовавам всички да го направят. Това е в интерес на всички – на нас самите, на семействата ни, на децата ни, на цялото общество“, изрази личното си мнение заместник-председателят на парламента Мукаддес Налбант.

За разлика от противоположните позиции за вход със зелен сертификат Парламентарните групи обаче не са имали разминаване по казуса с „Труд“. Искането на ГЕРБ за обсъждане на скандала в пленарната зала бе подкрепено от останалите и това ще бъде първа точка в дневния ред на НС в сряда, 8 декември.

Да даде обяснения за изгонването на вестника с полиция в Народното събрание ще бъде извикан министърът на културата Велислав Минеков. След това народните представители ще се заемат с изготвянето на новия парламентарен правилник.

 

Предишна ОТПАДА ТЕСТВАНЕТО ЗА COVID-19 И НА УЧЕНИЦИТЕ В ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР АКТУАЛИЗИРА ЗАПОВЕДТА, С КОЯТО СЕ ВЪВЕЖДАТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В СТРАНАТА

Актуализираха заповедта за противоепидемичните мерки: Търговските обекти ще работят, с изключение на ресторанти, барове, дискотеки, игрални зали, кафенета, МОЛ-ове. Ресторантите могат да правят доставки на адрес Във връзка с последните

Новини

ПРЕДСТОИ ПРЕИЗДАВАНЕ НА ВТОРИ ТОМ НА „ОПИТ ЗА ИСТОРИЯ НА ГРАД СЛИВЕН“

Всяко нещо има своята съдба. На том II от «Опит за история на гр. Сливен» от д-р Симеон Табаков е било орисано до се появява през т. нар. „Грипави години“.

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Докторе, жена ми я боли гърло и си е загубила гласа. Какво да правя? – Празнувай, човече, празнувай! На волана се чувствам като бог: Аз шофирам,а останалите се молят!!!