ЗАЩО НЯКОИ ХРАНИ СА НЕЗДРАВОСЛОВНИ?
април 19, 2018 439 Прегледи

ЗАЩО НЯКОИ ХРАНИ СА НЕЗДРАВОСЛОВНИ?

За да функционира нормално, човешкият организъм се нуждае от всички хранителни вещества: белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерални соли, влакнини, вода. Приемаме ги чрез храната. Тя трябва да осигури всички тези необходими вещества и в определено съотношение. Това съотношение в нездравословните храни е нарушено и определени хранителни вещества в тях са в излишък или недостатъчни.

Нездравословните храни съдържат големи количества мазнини, сол, захар и подобрители.

Солта представлява натриев хлорид. Натрият и хлорът са незаменими елементи за редица важни функции на организма, но високият прием на сол над физиологичните потребности представлява риск за здравето. Натрий в организма постъпва не само чрез готварската сол, с която се посолява храната, но и чрез технологично преработените храни като: колбаси, консервирани меса и риба, сирена, туршии, чипс, закуски, сосове и др. Те съдържат различни подобрители – натриев нитрат като консервант и натриев глутамат като овкусител. Приемът на натрий в повече от необходимото пречи на организма да изчиства мазнините от кръвоносните съдове и води до задържане на вода, а това причинява високо кръвно налягане и други здравословни проблеми.
В някой преработени храни липсват изцяло или в голяма степен полезни хранителни вещества. Бялото брашно, например от което се правят хлебчетата за бургерите и някои сладкиши е рафиниран (пречистен) продукт. То се получава като от пшеничните зърна се отстраняват триците и зародишите, но така се губят повече от 20 хранителни съставки.

В процеса на храносмилането въглехидратите се разграждат и освобождават енергия, нужна за функционирането на клетките. Ако обаче освободената енергия е повече от необходимото и човек не успее да я изразходва, въглехидратите се превръщат в мазнини и се натрупват в тялото.

Трапезната бяла захар, с химичното название захароза, е рафиниран въглехидрат. Тя се извлича от захарно цвекло и захарна тръстика и е лишена от влакнините, водата, витамините, минералите, съдържащи се в първоначалните растителни суровини. Ето защо захарните храни са пълни с т.нар. „празни” калории, които осигуряват най-бързо енергия за организма, както при физическа, така и при умствена работа. Това позволява да поемаме големи количества, без да усещаме насищане. Захарта обаче се разгражда бързо и лесно освобождава енергията си, и ако човек не изразходва тази енергия, „празните” калории водят до наднормено тегло и затлъстяване, които пък от своя страна водят до риск от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет тип 2.

 

Регионална здравна инспекция-Сливен

Предишна АРЕСТ ЗА НАРКОТИЦИ В СЛИВЕН
Следваща СЛИВЕНСКИЯТ ЛИФТ НЯМА ДА РАБОТИ ДО 27 АПРИЛ ЗАРАДИ ПРОФИЛАКТИКА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНСКА КОМИСИЯ ПРИЕ ТЕХНИКАТА ЗА ЗИМНО ПОДДЪРЖАНЕ НА УЛИЦИТЕ В СЛИВЕН

Приета е специализираната и снегопочистваща техника, която ще изпълнява зимното поддържане на уличната мрежа и подходите към обществено значимите обекти в град Сливен. Дружеството, което ще извършва тази дейност, е

Новини Сливен

ЧАСТНИТЕ ПОГРЕБАЛНИ АГЕНЦИИ В СЛИВЕН ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ГОТВЕНИ ПРОМЕНИ НА ОБЩИНСКА НАРЕДБА

  Отворено писмо до гражданите на Сливен, общинските съветници, представителите на медиите Уважаеми съграждани, Уважаеми общински съветници, Уважаеми журналисти, Информираме ви, че общинската администрация е подготвила и внесла за разглеждане

Новини Сливен

ПРЕЗ АПРИЛ И МАЙ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШИ ДЕЗАКАРИЗАЦИЯ НА ТРЕВНИТЕ ПЛОЩИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНАТА

През месеците април и май ще се извърши дезакаризация на тревните площи на ЦАО „Надежда”, ЦАО „Речица”, град Кермен, социалните и детските заведения в гр. Сливен и населените места, гробищни

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

thirteen − one =