ЗАЩОТО Е ВРЕМЕ ДА СМЕ СОЛИДАРНИ С ХОРАТА
21.05.2024 444 Прегледи

ЗАЩОТО Е ВРЕМЕ ДА СМЕ СОЛИДАРНИ С ХОРАТА

Защото е време да сме СОЛИДАРНИ с хората!

Развитието на вътршно-политическите процеси през последните три десетилетия, доведе до тотално отделяне на политическата класа от хората, които на практика, обуславят нейното съществуване.

Получи се така, че десните формации провеждат леви политики, от чисто популистки съображения, а левите партии налагат десни политики пак поради същата причина. Това разминаване между идейните фундаменти с политическите действия донесе дълбоки разочарования у хората и ги постави в положение да не вярват на никого.

Приех поканата на Ваня Григорова и Мая Манолова да поведа листата на СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ в 21 МИР – Сливен, на предстоящите парламентарни избори на 09.Юни.2024г. защото видях едно истинско връщане към идеологията на социалдемокрацията, честно, открито, с грижа за хората и поставяне на истинските проблеми на дневен ред без оглед на измислена политическа коректност. Платформата на СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ, със своите 9 приоритета, ясно заявява целите пред коалицията в бъдещия парламент.

Ще си позволя да ги изредя и интерпретирам така както ги чувствам, така както ще поискам доверието на избирателите на девети Юни 2024.

 • Работа, заплати, сигурност

Този приоритет е в основата на правилното развитие на обществото. Солидарна България ще се бори, чрез законодателни инициативи, за осигуряване на достойно заплащане и условия за труд на работещите хора. Не ме разбирайте погрешно! Тук никой няма да принуждава, а по скоро ще намери начин да мотивира работодателите да увеличават работните места  и да подобряват условията за труд. Това може да се случва чрез данъчни, приоритетни, секторни и целеви мерки. Това е задължително условие за да се получи ефект от следващия приоритет!

 • Всеки е важен! Мерки за предотвратяване на демографския колапс.

Само излизането от демографския колапс, в който България  е изпаднала, може да осигури някаква перспектива за страната ни. Няма да си позволя да цитирам много числа, но нехайството на политическата класа, през последните 30г.,ни доведе до загуба на 30% от населението на България. Ние сме най-застаряващата и най-бързо изчезващата нация в Света! За да спре това, ние ще предприемем законодателни инициативи за:

– стимулиране на раждаемостта при работещите семейства, подпомагане на грижата за децата на работещите родители.

– Промяна на образователната система с цел подкрепа на родители които работят.

– Стимули и облекчения за работодателите да наемат многодетни родители.

– Стимули за завръщане на български семейства, работещи в чужбина.

– Стимули за привличане в България, на етнически българи, техните семейства и деца, от съседни и несъседни държави.

За да са възможно изпълними тези мерки, е необходимо, социалната и здравната система да работят ефективно – с грижа за хората, а не толкова грижа за частните печалби, което логично налага приоритет:

 • Стоп на източването на здравните и осигурителни фондове и ползването им за формиране на частни печалби

Ние сме уверени, че здравните и осигурителните фондове следва да се разходват само и единствено за здравето и осигуряването на българите, а не за формирането на огромни печалби  в частните дружества които ги ползват за обезпечаване на дейността си и забогатяване на собствениците си.

 • Ще бъдат предприети ефективни действия за недопускане и прекратяване на фиктивните здравни и социални услуги.
 • Ще се намери начин, повече средства да отиват за детско здравеопазване, майчино и детско здраве, репродуктивни проблеми, спешна медицинска помощ.
 • Превенцията на масови здравни проблеми като диабет тип 2, сърдечни заболявания, инсулти, различни видове рак, също ще е приоритет.
 • Законодателен пакет за защита на потребителите

Защитата на потребителите е изключително важен стълб на социалната държава. Всеки производител на масови стоки, следва да съблюдава на първо място стандартите на стоките и услугите които произвежда. Всеки търговец, също следва да спазва високи стандарти за почтеност по отношение на потребителите. Взаимодействието между трите фази на доставката: производство, дистрибуция, продажба; следва и ще бъде урегулирано по начин, който да не позволява свръх печалби, свръх надценки и спекула с никой продукт от първа необходимост или предлагане на занижено качество/количество, с цел заблуда на купувача и получаване на по-висока цена в резултат на тази заблуда. С две суми ще се погрижим да мотивираме производителите да са по-прецизни и по-скоро качествено ориентирани. Ще ограничим търговците при надценките и неточното представяне на продуктите.

 • Запазване и развитие на българската енергетика като основен стълб на енергийната ни независимост

Българската енергетика следва да заеме своето подобаващо място в европейската енергийна система. Наша основна цел ще бъдат:

– Запазване на съществуващите енергийни мощности в държавата. Това предполага преразглеждане на зелената сделка по повод на Комплекса Марица-Изток. Осигуряване работа на ТЕЦ-овете, докато е възможно.

– Подновяване на процеса по изграждане на втора АЕЦ, която да осигури енергийната независимост на страната и енергийното значение на България, като основен и надежден доставчик на ел.енергия за Балканите и цяла Европа.

– Възстановяване и доразвиване на водно-електрическите мощности в нашата енергетика, в посока добив и не на последно място акумулиране на енергия.

– Използване, само и единствено, на икономически критерии при избор на доставчици на енергоизточници. Никакви други критерии нямат смисъл, щом сме обречени да плащаме по-високи цени заради политически обвързаности.

 • Икономика с висока добавена стойност

Високата добавена стойност е в основата на смисъла на всяка човешка дейност. Тя се формира САМО от влагането на човешки труд. Употребата на инструменти, автоматизация и машини биха оптимизирали разходите, но само човешката намеса би довела до повишаване на добавената стойност.

Ние в Солидарна България искаме Българска икономика с висока добавена стойност! Това означава икономика на ефективно заетите хора. Заети за себе си, заети за работодателите си, заети в добавянето на стойност.

В различните сектори това означава различни неща:

 • В земеделието означава преработка на всеки добив, а не износ на суровини: млякото в сирене, агнетата в месо, кожи и субпродукти, зеленчуците и плодовете в консерви, пшеницата в брашно и тестени продукти. Всеки износ на първична продукция и суровини означава, че нечии други работници ще получават заплати за формирането на добавена стойност от преработката на тези продукти в някоя друга икономика. В земеделието е от първостепенна важност да мотивираме земеделците (градинари, лозари, животновъди, млекопреработватели, месопреработвали) да формират добавена стойност, която ще остане в българската икономика и ще върне българите обратно в родината.
 • В индустрията, добавената стойност се формира от работата на образовани хора с възможности да управляват високо-ефективни процеси и машини. Тук тя следва да се формира от съвместната работа на бизнеса с научни звена като университети, институти и изследователски центрове.

Тук е момента да се съгласим, че без стабилни резултати по 1ви и 2ри приоритет, добавената стойност в българската икономика ще е само добро благопожелание за далечен бъдещ период!

 • Ние сме „партия на мира„! Конфликтът в Украйна може да се реши с преговори, не с ескалация

Вярваме в здравия човешки разум, разума на работещите хора, а той казва „ Без мир, няма нищо освен мъка, мизерия, ужас, глад и несигурност!” Мирът е висшата форма на солидарност в човешкото общество, мирът е абсолютната предпоставка за просперитет и благоденствие, без него може да има само регрес. Ето защо сме сигурни, че никой конфликт не може да се разреши чрез ескалация на военно равнище. Също така сме сигурни, че при прилагане на необходимата воля за преговори, дипломатически усилия и мъдрост от страна на международната общност, мирните решения са НЕИЗБЕЖНИ.

България не следва да се намесва във военни конфликти по никакъв повод и начин.

Всякаква помощ от дипломатически и невоенен характер следва  да се оказва на всички засегнати страни, но в никакъв случай не бива да допускаме военна намеса и военна помощ от наша страна.

 • Няма „евроатлантически ценности „, има общочовешки ценности. Възпитаваме децата си в тях!
 • Без цензура, прикрита като борба с „фалшиви новини“

Минчо Афузов, водач на листата на „Солидарна България“ в 21 МИР- Сливен

На 9 юни гласувайте Солидарна България с бюлетина № 9.

Предишна С БОГАТА ПРОГРАМА МУЗЕИТЕ В КОТЛЕНСКО ОТБЕЛЯЗАХА "ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ"
Следваща ЖЕНА ОТКРАДНА 5500 ЛЕВА В КВ. „СТОЯН ЗАИМОВ“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВИ УЧАСТНИЦИТЕ ВЪВ ФОРУМА ЗА БЪДЕЩЕТО НА КОХЕЗИОННАТА ПОЛИТИКА НА ЕС

Граждански диалог на тема „Бъдеще на Кохезионната политика на ЕС. Финансови инструменти за градско развитие“ се проведе в Сливен. Събитието събра представители на общинските администрации, бизнеса, културни институции, здравни и

Новини Сливен

4 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

16 са жертвите на COVID-19 за последното денонощие. 204 са положителните проби при направени 4 137 теста. Потвърдените случаи на коронавирус у нас вече са 12 159. Това показват данните

Новини Сливен

СПОКОЙНА Е ОБСТАНОВКАТА В ОБЩИНА СЛИВЕН

През последните 24 часа на денонощния телефон на Община Сливен са получени значително по-малко сигнали, в сравнение с миналата седмица, стана ясно от днешното заседание на Общинския кризисен щаб. Две