ЗАЩИТЕНИТЕ ЖИЛИЩА В СЛИВЕН ПРЕДОСТАВЯТ 24-ЧАСОВА ГРИЖА НА ХОРА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ
август 29, 2023 1022 Прегледи

ЗАЩИТЕНИТЕ ЖИЛИЩА В СЛИВЕН ПРЕДОСТАВЯТ 24-ЧАСОВА ГРИЖА НА ХОРА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ

Сред социалните услуги, които предоставя община Сливен, са защитените жилища, в които са настанени хора с умствена изостаналост, преминали през институция. В града има две защитени жилища. Едното се намира в квартал „Клуцохор“, на улица „Хаджи Вълкова“, а другото – на ул. „Асеновска“.

Потребителите имат сигурност и възможност да бъдат активни и пълноценни в среда, близка до семейната. 24 часа за тях се грижи квалифициран персонал. Заниманията се организират ежедневно според техните потребности.
Социалният работник Пламена Димитрова споделя, че дейностите зависят от предпочитанията на потребителите. „Едни се занимават с плетива, други с редене на пъзели и шиене на гоблени. Други пък имат потребности от ограмотяване и предпочитат да смятат и да пишат“, казва тя.

И в двете защитени жилища потребителите отглеждат зеленчуци и се грижат за цветята. Включват се в настолни игри, спортни занимания и кулинария.

„Съобразяваме се с техните желания, възможности и моментно състояние. Ние се чувстваме много близки с тях, както и те с нас и е удоволствие да се работи тук“, каза Галина Кирова – социален работник.
Руска обича да оцветява и да шие гоблени. Тя разказва, че сутрин всички стават в 8 часа и се подготвят за деня: „След това започваме да чистим, да готвим. В свободното време всеки се занимава с нещо – оцветяване, шиене или в градината“.
Радка обича да готви и казва, че госпожите ги водят на спортни мероприятия, по магазини и концерти. Всички са много доволни, че това лято са ходили на плаж до морето.

„В началото беше много трудно, но се справихме. С много постоянство, търпение и любов нещата се случват, макар и бавно, но всичко е възможно. Ние много постигнахме, благодарение на нас и на тях“, каза управителят на двете защитени жилища Маринела Николова.

В защитеното жилище в квартал „Клуцохор“ са настанени десет души от 29 до 36 години с различна степен на увреждане. Персоналът е от 7 човека – управител, двама социални работника и четирима трудотерапевта. В другото защитено жилище потребителите са осем. С тях работят трима социални работника и четирима трудотерапевта.
Концепцията на защитените жилища се базира на разбирането, че хората с увреждания, също като всички останали хора, имат правото и необходимостта да бъдат част от обществото, да имат достъп до различните негови структури, да получават качествени и индивидуализирани услуги, да живеят в среда, благоприятстваща развитието им и да водят нормален начин на живот, макар и различни от останалите.

Представянето на Защитените жилища е част от кампанията на Община Сливен за популяризиране на мрежата от социални услуги – една от най-добре развитите в страната. Целта й е да се повиши информираността сред жителите на общината, заинтересованите лица и техните близки, които имат нужда от подкрепа от социалната сфера.
Видео : https://fb.watch/mJiSwibJeo/

Предишна ФИРМА "ФИШКОМ" ТЪРСИ ТЪРГОВСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА АЛБАНИЯ И РУМЪНИЯ
Следваща ПИСАТЕЛЯТ МИЛЕН РУСКОВ Е НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА "ДОБРИ ЧИНТУЛОВ" НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА 2023 Г.

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МАЯ МАНОЛОВА ИДВА В СЛИВЕН НА 15 МАРТ

Мая Манолова идва в Сливен на 15 март, сряда. От 11 ч. тя ще има среща с всичките 12 кандидати за депутати от листата на Левицата. В 12:30 ч. Мая

Новини Сливен

ГЕОРГИ БАЛАБАНОВ: ОБМИСЛЯМ ДАЛИ ДА ВЛЯЗА В БИТКАТА ЗА КМЕТ НА СЛИВЕН

41-годишният сливналия Георги Балабанов от 5 години живее в Брюксел и Страсбург, където е съветник към Алианса на консерваторите и реформистите в Европейския парламент. Потърсихме икономиста след като от движение

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Комарджия се оплаква: – Оня ден като почнах една черна серия в казиното… губя, губя, всичките си пари загубих. Накрая заложих и жена си и пак не ми провървя –