ЗАТЯГА СЕ ПРОПУСКАТЕЛНИЯТ РЕЖИМ В КВАРТАЛИТЕ „НАДЕЖДА” И „РЕЧИЦА”, ОТКЪДЕТО СА ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН
23.04.2020 4469 Прегледи

ЗАТЯГА СЕ ПРОПУСКАТЕЛНИЯТ РЕЖИМ В КВАРТАЛИТЕ „НАДЕЖДА” И „РЕЧИЦА”, ОТКЪДЕТО СА ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУС В СЛИВЕН

С решения на Областния кризисен щаб се въвеждат нови мерки за засилване на контрола срещу разпространението на коронавирус в Сливен и областта. Заседанието бе свикано на 23 април от областния управител и председател на щаба Чавдар Божурски. „Анализът на данните за заболяемостта в нашата област показва, че ситуацията се усложнява и ескалира. Мерките, които се прилагат, не са достатъчно ефективни, особено в гъсто населените квартали. По тази причина рискът за здравето на хората в тях е завишен“, заяви областният управител. „Противодействието на заразата е свързано с осигуряването на ефективни мерки срещу разпространението й, от една страна. От друга, то е свързано с болничните заведения. Инфекциозните отделения са запълнени. Резервните варианти от разкриването на допълнителни легла, които досега само предвиждахме, днес са реална необходимост“, каза още Чавдар Божурски.

Концентрирането на случаи на Ковид-19 вече е факт в сливенските квартали “Надежда“ и “Речица“. Досега с положителни проби от изследвания с PCR-тестове са общо 31 лица от областта, като 16 от тях са жители на двата квартала, включително и тримата починали пациенти.  Заради широкото разпространение на заразата в тези гъсто населени райони, в „Надежда“ и „Речица“ ще бъде разширен кръгът на домашно карантинираните лица с техни близки, които са контактни и живеят на един или и на съседни адреси. Предписания за налагане на задължителната изолация ще бъдат издавани от здравните власти. Със съдействието на ОД на МВР ще бъдат установени реално пребиваващите на даден адрес. Ще се осъществява денонощен контрол за спазване на назначените карантини.

В кв.“Надежда“ се разширява обхватът на пропускателният режим. След бе монтирана от общината заключваща се преграда в подлеза на квартала, ще се прекрати придвижването в определени часове на денонощието.  Пропускателният режим ще е съобразен с работното време на работещите жители от „Надежда“. Продължава стриктният контрол, осъществяван от ОД на МВР – Сливен, за спазването на противоепидемичните мерки: задължителното носене на защитни маски за лице на обществени места и  социална дистанция. През пропускателните пунктове на входа и изхода на квартала ще бъдат допускани да преминават само автомобили с по двама души в тях, като движението ще бъде разрешавано по неотложни причини, както и досега – закупуване на лекарства, посещение при лекар, отиване на работа, закупуването на хранителни продукти. Засилва се противодействието срещу струпването на хора.

В кв. “Речица“ се въвежда засилено полицейско присъствие. Там също ще се осъществява денонощен контрол за спазването на назначените домашни карантини.

Едновременно с това продължава разяснителната кампания с участието на институциите в областта, медиатори и доброволци. По инициатива на областния управител предстои нова среща, в разширен състав, с представители на лидерите на общността в кварталите “Надежда“ и „Речица“.

Областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и Военната болница в Сливен са осигурени с необходимите предпазни облекла и предпазни средства за лекарите и медицинския персонал, с дезинфектанти и медикаменти. Инфекциозните отделения в двете болници, които са и единствените на територията на областта, са запълнени. Предстои да бъдат разкрити по още 10 допълнителни легла. Със заповед на здравния министър при нужда ще се използва капацитетът на две частни болници в Сливен и на общинската в Нова Загора.  От 1 до 22 април са изследвани с PCR-тестове 48 медицински лица, като в три от случаите пробите са дали положителен резултат. Няма инфектирани военнослужещи от региона, който обслужва Военната болница в Сливен.

Всички допълнителни мерки са необходими, за да се сведе до минимум риска от разпространението на коронавирус.  Трябва на всеки да е ясно, че това е необходимо, за да бъдат опазени здравето и животът на жителите на Сливен и областта. Липсата на отговорност и дисциплина може да доведе само до увеличаване на опасността от разпространението на заразата и до налагането на още по-сериозни ограничения, коментират областният управител Чавдар Божурски.

В заседанието участваха кметовете и заместник-кметове на общините, директорите на РЗИ и болниците в Сливен, на Центъра за спешна медицинска помощ, РЗОК, представители на съсловни организации, ръководството на ОД на МВР, ДАНС, началникът на РУО.

 

Предишна ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ХРАНИТЕЛНАТА БАНКА НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ СЕ ПРИЕМАТ САМО ОНЛАЙН ИЛИ НА ПОСОЧЕНИТЕ ТЕЛЕФОНИ
Следваща ПЕТИ СЛУЧАЙ НА КОРОНАВИРУС В ЯМБОЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВЛАДИМИР УРУЧЕВ: МЛАДИТЕ ХОРА СА ВАЖНА ЧАСТ ОТ ЕВРОПА И ТРЯБВА ДА НАДГРАЖДАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев присъства на Регионална младежка среща-дебат „Аз избирам „ЗА“ Европа“, която се проведе в Сливен. В дискусията се включиха младежи от пет областни града. Събитието е

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: ОЧАКВАМ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ В РЕГИОНА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА СЛЕДВАЩИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД

Убеден съм, че и през следващия програмен период земеделието ще продължи да има голямо значение за нашия регион и очаквам да се възползваме от възможностите за развитие. Това заяви кметът

Новини Сливен

27-МИ СЪБОР НА КАРАКАЧАНИТЕ СЕ ПРОВЕДЕ В МЕСТНОСТТА КАРАНДИЛА

„Каракачаните са сред малките по численост етнически общности в страната ни. Но са източник на големите примери в обществото за трудолюбие, толерантност и съпричастност”, това заяви областният управител на Сливен