ЗАСЕДАНИЕ НА СВЕТИЯ СИНОД ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ
22.04.2024 202 Прегледи

ЗАСЕДАНИЕ НА СВЕТИЯ СИНОД ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ

Светият Синод се събира на заседание, на което трябва да бъде утвърден списъка с достоизбираеми епископи за предстоящите избори за нов Сливенски митрополит, които са насрочени за 19-ти май.

За втори път Сливенска епархия ще проведе избори за свой нов архиерей след кончината на митрополит Йоаникий през януари.

До втория избор за Сливенски митрополит се стигна след касиране на изборите на 18-ти февруари, заради постъпили жалба и доклад в Светия Синод, които синдоът все още не е официализирал.

Най-много гласове тогава получи Агатополския епископ Йеротей.

По повод насроченото за днес заседание на митрополитите Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който пое управлението на Сливенска митрополия след кончината на митрополит Йоаникий, заяви .

„Една беше ситуацият преди смъртта на негово Светейшество, когато ми възложи. Друга е ситуацията след смъртта му. Вече има ясен хоризонт на избор“, коментира Йоан .

Освен че митрополит Йоан стана временен наместник на овдовелия престол на Сливенска митрополия Синодът му възложи да направи ревизия в Сливенска епархия и да ревизира списъка с епархийските избиратели.

За това какви са резултатите от проверката до момента, митрополитът отговори: „Това изисква време, изисква и сериозна подготовка. Така че каквото бъде готово – ще бъде, каквото не бъде – да даде Господ новоизбраният митрополит да го продължи“.

 

bnr.bg

Предишна ЯЗОВИРИТЕ В ОБЩИНА СЛИВЕН СА БЕЗОПАСНИ И МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ
Следваща ОТБОРЪТ ПО БАДМИНТОН НА ПГТТ "АТАНАС ДИМИТРОВ" – НОВА ЗАГОРА СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА КУПА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВНАЛИЯТА ВАСИЛ МАРИНОВ – ШВЕЙКА ГРАБНА СРЕБЪРЕН МЕДАЛ НА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ЩАНГИ

Голям успех за щангите в Сливен! Състезателят на клуб „100-те войводи” Васил Маринов – Швейка зае второ място на Световното първенство по щанги за юноши до 20 години, което се

Новини Сливен

ЕДИН ПРОФЕСОР ОТ ЧИКАГО СЕ ВЪРНА В РОДНИЯ СЛИВЕН

Художникът Василен Васевски, който е професор в Чикаго, се върна за лятната си почивка в родния Сливен. „Ще бъда в България до края на юли. В момента се наслаждавам на

Новини Сливен

РАКО КАНИ НА КОНЦЕРТ ГРАЖДАНИ И ГОСТИ НА СЛИВЕН

Сдружение „Ромска академия за култура и образование“ Ви кани на Литературно-музикален концерт „Културни хоризонти“ с участието на: Ансамбъл „Романи чълхъя“ с диригент Никола Николов гост-изпълнител Стоян Стоянов Звездната БОНИ изгряващия