ЗАСЕДАНИЕ НА ПОСТОЯННАТА КОМИСИЯ ПО ЗАЕТОСТ СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН
28.05.2024 555 Прегледи

ЗАСЕДАНИЕ НА ПОСТОЯННАТА КОМИСИЯ ПО ЗАЕТОСТ СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН

Заседание на Постоянната комисия по заетост (ПКЗ) към Областния съвет за развитие на Област Сливен се проведе днес. То бе ръководено от областния управител Чавдар Божурски, който е председател на комисията.

Поводът за заседанието бе предстоящото разработване на регионална програма за заетост на Област Сливен. Приета беше програма за дейността на ПКЗ за 2024 година. Във връзка с писмо от министъра на труда и социалната политика, беше сформирана комисия за разработване на регионална програма за заетост и обучение на Област Сливен. Тя се изготвя на база на предложения от областната и общинските администрации.

Приета беше методика за оценка на проектни предложения за включване в програмата. Оценката ще се извършва на база средногодишно равнище на безработицата и броя на регистрираните безработни в съответната община, както и потребностите на работодателите от работна сила.

Средногодишният брой регистрирани безработни лица за 2023 г. в Област Сливен е 5 041. За Сливен те са 1 890, за Нова Загора – 559, за Котел – 1 887 и за Твърдица – 705.

Общият размер на средствата за финансиране на регионалната програма на Област Сливен, определен в Националния план за действие по заетостта, е 514 674 лева. Той бе разпределен по общини както следва:

Община Сливен: 38% или 195 576 лв.

Община Нова Загора: 11% или 56 614 лв.

Община Котел: 37% или 190 430 лв.

Община Твърдица: 14% или 72 054 лв.

В тези рамки могат да бъдат разработени проектни предложения за включване в регионалната програма за Област Сливен. Нейният проект трябва да бъде представен в Министерството на труда и социалната политика до 14 юни. Преди това общините трябва да изготвят своите предложения до 5 юни.

„Целта е да използваме програмата и тя да влезе в сила във възможно най-кратки срокове, за да бъдем полезни на общините и малките населени места“ – заяви областният управител Чавдар Божурски.

Предишна ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ХЮСЕИН ХАФЪЗОВ ПО ПОВОД ИЗБИРАНЕТО НА СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ АРСЕНИЙ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЕДНА СЛИВНАЛИЙКА ДОКОСНА СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ В НАЙ-СЕВЕРНИЯ ГРАД НА НОРВЕГИЯ

За дивата, сурова и неподправена красота на Тромзьо е трудно да се подберат точни думички! Тази уникална ледена прелест трябва да бъде уловена и възприета чрез сетивата! Тромзьо е една

Новини Сливен

ГОРЯ СУШИЛНЯ ЗА БИЛКИ

Пожарникари на РСПБЗН-Сливен са спасили 40 декара овощна градина в землището на село Самуилово. Произшествието е ликвидирано своевременно от един екип, без да причини преки материални щети. Сигналът е получен

Новини Сливен

БОРИСОВ ОСТАНА ДОВОЛЕН ОТ РЕМОНТИТЕ В СЛИВЕН

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира реновирани инфраструктурни обекти в Сливен. Той посети новото кръговото кръстовище на ул. „Розова долина“ в града, за което правителството отпусна над 2 322 000 лв. без