ЗАСЕДАВА ОБЛАСТНИЯТ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ ЗА БОРБА С ГРИПА И ОРЗ
30.01.2024 953 Прегледи

ЗАСЕДАВА ОБЛАСТНИЯТ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ ЗА БОРБА С ГРИПА И ОРЗ

Днес Областният оперативен щаб за борба с грипа и ОРЗ проведе заседание във връзка с повишената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания/ОРЗ/ на територията на Област Сливен, на което присъства и областният управител инж. Маринчо Христов.

Директорът на РЗИ – Сливен д-р Николина Иванова представи информация, според която в област Сливен през периода 22-28 януари 2024 г. заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е 188,99 на 10 000 души, което е в обхвата на предепидемичните стойности.

Д-р Даниела Калева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ при РЗИ съобщи, че общият брой на учениците, които в този момент отсъстват от училище е между 6 и 10 %, като причината за отсъствието на голяма част от тях е желанието и възможността на родителите да ги отглеждат вкъщи, с цел ограничаване на контактите им с други деца.

Според данните на Районната здравна инспекция най-уязвимите възрастови групи са от 0 до 4 години и от 5 до 14г., поради което през последните седмици в детските градини и учебните заведения се осъществява стриктен филтър, чрез който ежедневно се проследява здравословното състояние на всяко дете.

Медицинските специалисти от лечебните заведения също не докладват за пациенти с тежки усложнения вследствие на грип или други ОРЗ, както и за оказан натиск върху здравната система.

На този етап Областния оперативен щаб констатира, че няма основание на територията на областта да бъде обявена грипна епидемия, но мониторингът и проследяването на болните ще продължава.

В началото на следващата седмица ще бъде проведено още едно заседание, за да се прецени отново конкретната ситуация в областта.

Предишна СТЕФАН РАДЕВ В ТИРАНА: ОБЩИНА СЛИВЕН Е ЕДИН ОТ НАЙ-АКТИВНИТЕ УЧАСТНИЦИ В МРЕЖАТА В40
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СПЕЦИАЛНИЯТ БРОЙ НА СПИСАНИЕ „ПЛАМЪК“ ПРЕДСТАВЯТ ТАЗИ ВЕЧЕР

В зала „Май“ тази вечер от 17.30 часа ще бъде представен специалният брой на списание „Пламък“. Той е посветен на 150 години първо театрално представление и 100 години професионален театър.

Новини Сливен

МВР-СЛИВЕН ОТКРИВА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ИЗБОРНИ НАРУШЕНИЯ

На нея могат да се подават сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на министерството в изборния процес От днес до 15.11.2021, а при балотаж – до 22.11.2021

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Мъж в аптека: -Дайте ми нещо против бълхи, моля. -Какво имате? Куче или котка? -Абе, как куче или котка? Бълхи имам. Тълпата линчува Мария Магдалена на градския площад. Идва Исус