ЗАСЕДАВА ОБЛАСТНИЯТ СЪВЕТ ПО УСЛОВИЯ НА ТРУД
26.04.2024 274 Прегледи

ЗАСЕДАВА ОБЛАСТНИЯТ СЪВЕТ ПО УСЛОВИЯ НА ТРУД

Днес в Областна администрация- Сливен се проведе заседание на Областния съвет по условия на труд, председателствано от областния управител инж. Маринчо Христов.

В състава му влизат представители на регионалните структури на синдикатите, на работодателските организации и експерти от Областна администрация Сливен.
Дневният ред на днешното заседание включваше изслушване и дискусии по няколко теми: годишен отчет за дейността на Областния съвет по условия на труд за 2023 г., информация за състоянието на травматизма и професионалните заболявания в Сливенска област през 2023 г., анализ на резултатите от проверките на Дирекция „Инспекция по труда” Сливен през първото тримесечие на 2024 г., както и съвместното отбелязване на 28 април – Световния ден за безопасност и здраве при работа и Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки.
Директорът на ТП на НОИ в Сливен – Стефан Робето, представи информация за травматизма и професионалните заболявания в Сливенска област през 2023 година. За периода са декларирани общо 69 броя трудови злополуки, от които 65 бр. по чл. 55, ал. 1 и 4 броя по чл. 55, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване. Декларирани са 65 травматични и 4 нетравматични злополуки. Броят на разследваните злополуки през 2023 г. е 13, от които една за друго териториално поделение на НОИ, станала на територията на област Сливен. За 3 смъртни злополуки са издадени разпореждания за неприемането им за трудови.
Директорът на териториалната дирекция „Инспекция по труда“ – Ирена Иванова, запозна участниците в заседанието с резултатите от проверките в област Сливен през първото тримесечие на 2024 година. Констатираните нарушения на трудовото законодателство за периода са общо 1912, от които 963 броя – по здравословни и безопасни условия на труд. Приложени са 1880 принудителни мерки. Съставените актове за нарушения на нормите на трудовото законодателство за здравословни и безопасни условия на труд са 37. Дирекция „Инспекция по труда“ – Сливен извършва планови проверки и такива по сигнали.
Днешното заседание на Областния съвет по условия на труд завърши с отдаване на почит пред паметната плоча на жертвите на трудови злополуки пред комплекс „Печ“, в което взеха участие инж. Маринчо Христов, представители на институции, синдикалисти, работодатели, общественици.
Предишна УЧЕНИЦИ ОТ КОТЕЛ РАЗКАЗВАТ ЗА НАРОДНИТЕ ОБИЧАИ НА ЛАЗАРОВДЕН И ЦВЕТНИЦА В РЕГИОНА
Следваща ОТБОРЪТ НА ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ В СЕЛО САМУИЛОВО Е ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ В ДЕСЕТИЯ ПРОЛЕТЕН ФУТБОЛЕН ТУРНИР ПО ПРОГРАМА НА МКБППМН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГЕРБ АТАКУВА ЧЕРВЕНИЯ КМЕТ НА БОЛЯРОВО ЗАРАДИ ШУРОБАДЖАНАЩИНА

Червеният кмет на град Болярово Христо Христов е поредният градоначалник, когото ГЕРБ взе на мушката си. Днес бившият депутат Антон Тодоров представи разкрития за общината в парламента. Шефът на спортното

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ЩЕ УЧАСТВА В КОНГРЕСА НА ЕВРОПЕЙСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ В ХЕЛЗИНКИ

Конгрес на Европейската народна партия ще се проведе във финландската столица Хелзинки на 7 и 8 ноември. Работата на конгреса ще протече в няколко пленарни заседания, в които ще участват

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Грък, сърбин и румънец хванали златната рибка и почнали с желанията: – Искам в България да изригне вулкан! – казал гръка. – Искам в България да стане наводнение! – казал