ЗАСЕДАВА ОБЛАСТНИЯТ СЪВЕТ ПО СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА И ПРАВА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
27.03.2024 321 Прегледи

ЗАСЕДАВА ОБЛАСТНИЯТ СЪВЕТ ПО СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА И ПРАВА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Вчера в областна администрация Сливен бе проведен Областен съвет по социална политика и права на хората с увреждания. В заседанието водено от областния управител инж. Маринчо Христов, който е и председател на съвета, взеха участие заместник-кметове и експерти от четирите общини,  представители на териториалните държавни институции, представители на организациите на хората с увреждания, неправителствени организации, представители на работодателски организация.

Експерти от Областния информационен център представиха информация за проект от Националния план за възстановяване и устойчивост. Това е проект „Започвам работа – Компонент 3 „Заетост“, който се изпълнява по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 от Агенция по заетостта. Те запознаха присъстващите и с Индикативната годишна работна програма  за 2024 Програма  „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, както и с конкурсите за финансиране на проекти на хората с увреждания от Агенция за хора с увреждания(АХУ)

Различното в тази среща бе участието и на представители на Регионалния център за подкрепа на социални предприятия в гр. Бургас, които презентираха т.нар. Проект П41“Развитие на социалната икономика“, който е част от Плана за възстановяване и устойчивост на Република България, в който фокусът пада върху социалната икономика и по-специално върху потенциала на социалните предприятия.

Заседанието на Областния съвет по социална политика и права на хората с увреждания протече по установения дневен ред. Състоя се дискусия по реалните проблеми на хората с увреждания в областта. Сред най-наболелите и с местна значимост бяха изтъкнати следните:

-Ограничените възможности за  устройване на постоянно работно място на хора с установени от ТЕЛК вид и степен на увреждане.

-Ограничената достъпност за инвалиди до някои институции в града.

-Въвеждане на ценови облекчения за градския транспорт и за хората с онкологични заболявания.

-Изграждането на достъпни санитарно-хигиенни помещения за инвалиди в централните градски части на общините от областта, както и в близост до регионалните архитектурно-исторически музей и забележителности.

Вниманието бе насочено и върху достъпността на външната среда, която е най-големият проблем за незрящите хора и по-специално липсата на аудио известяване по автобусните спирки и в самите автобуси, което им помага да разберат кой номер автобус идва или на коя спирка са.

На дискусията беше отчетено още, че трябва да се работи в насока промяна на нагласите на работодателите относно назначаването на работни места на хора с увреждания. Областният управител пое ангажимент да отправи въпросите на хората с увреждания към отговорните институции и заедно да търсят решения на проблемите им.

В края на заседанието се състоя и избор на нов заместник-председател на Областният съвет по социална политика и права на хората с увреждания, който да заеме мястото на покойния  Димитър Димитров- доскорошен председател и на Сдружение „Онкологично болни и приятели“ – Сливен. На негово място бе избрана г-жа Юрка Андонова- предсeдател на Сдружение „Съюз на диабетно болните“ – гр. Сливен.

 

Предишна РАЗСЛЕДВАТ КРАЖБА НА ТОК В СЕЛО ГРАДЕЦ
Следваща МЕТОДЪТ "СВЕТОФАРЪТ НА БЕДНОСТТА" БЕШЕ ПРЕДОСТАВЕН ПРЕД ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В КОТЕЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СПОКОЙНА Е ОБСТАНОВКАТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА СЛИВЕН

  Спокойна е обстановката на територията на община Сливен въпреки вятъра. До момента на телефона на оперативния дежурен са получени сигнали за счупени клони. Получена беше информация за паднал клон

Новини Сливен

СТРЕЛБИТЕ НА „БАТМИШ“ ПРОДЪЛЖАВАТ И ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ

По информация на Военно формирование 22 220, във връзка с разпределението и реда за използване на учебните полигони и стрелбищата за подготовка на военните формирования и организациите извън въоръжените сили,

Новини Сливен

6 КИЛОГРАМА КАНАБИС СА ИЗЗЕТИ ПРИ СПЕЦАКЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА В СЛИВЕН

Спецакция по противодействия на наркоразпространението е осъществена на 14 юни от служители на ОДМВР-Сливен. В резултат на активните действия на полицейските   служители по линия „Наркотици“ са иззети 24 пакета канабис