ЗАСЕДАВА ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
13.12.2023 534 Прегледи

ЗАСЕДАВА ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Под председателството на областния управител инж. Маринчо Христов вчера бе проведено последното за годината заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. В срещата участваха представители на: Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Областна дирекция на МВР – Сливен, Окръжна прокуратура, Районна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“, общините Сливен и Котел, Областно пътно управление, Регионалното управление на образованието, Регионалната здравна инспекция, Областен отдел „Автомобилна администрация“, Център за спешна медицинска помощ-Сливен, „Пътнически превози” ЕООД.

На заседанието беше представена информация за пътнотранспортния травматизъм и изпълнените дейности по безопасност на движението.

По представените от началника на сектор „Пътна полиция” гл. инспектор Илиян Николов данни, за третото тримесечие на 2023 г. са  регистрирани 199 ПТП при 209 за същия период през м.г. Тежките произшествия са 45, със 7 по-малко за същия период през 2022 г. За двата периода броят на загиналите в тях е 10, а ранените през третото тримесечие на настоящата година са 67 /56 за същия период на 2022 г/.

Гл. инспектор Николов информира още, че с цел намаляване на травматизма от ОД на МВР – Сливен се извършват проверки за техническата изправност на превозните средства, гражданска отговорност, проведена е и акция „Зима“, която приключва на 14 декември.

От Община Сливен представиха информация, от която стана ясно, че през последното тримесечие са поставени голям брой пътни знаци, въведени са в експлоатация две нови кръгови кръстовища, възстановена е светофарната уредба на т.нар. “Стъклено кръстовище“ в района на ЖП гара-Сливен, която е унищожена в следствие на ПТП. Извършено е преасфалтиране на улици както в града, така и в населените места, в т.ч. и в планинската част на общината. Подновена е маркировката пред училищата и детските градини, както и маркировката в населени места и  общинските пътища: Сливенски минерални бани-Ковачите-Младово. Маркирани са всички пешеходни пътеки. Монтирани са общо 7 броя радарни пана.

Община Котел отчете, че са асфалтирани улици на територията на общината и е направено опресняване на пътната маркировка и пешеходните пътеки.

Областно пътно управление – Сливен докладва за извършените през трето тримесечие на година ремонти на пътни участъци, извършени и предстоящи машинни и ръчни кърпежи на пътища, рязане на храсти, косене, поставяне на хоризонтална маркировка и пътни знаци, обновяване на ограничителни системи.

Областният управител акцентира върху  необходимостта от регулярното почистване на растителността в близост до пътните платна с оглед осигуряването на добра видимост и безопасно шофиране на територията на областта.

Предвид пътнотранспортните произшествия с участието на пешеходци в област Сливен, в рамките на срещата се проведе обсъждане на състоянието на пешеходните пътеки и възможностите за обезопасяване. Областният управител отправи апел да се направят инвестиции за осветляването на пешеходните пътеки като се почерпят примери от други европейски градове, защото: „ животът на хората е най-важен.“

Директорът на РДПБЗН Сливен Мариан Йоргов запозна членовете на комисията с проведеното през октомври  пожаро-тактическо учение със сили и средства на съставните части на Единната спасителна система от област Сливен, съвместно с екипи на сектор СОД при РДПБЗН-Бургас, чиято цел е  подобряване на взаимодействието и координацията на съставните части на ЕСС в област Сливен при ликвидиране на сложни произшествия.

Инж. Маринчо Христов изказа благодарност към всички служители на институциите за участието им в разчистването на дървета и паднали клони в дните с  усложнена зимна обстановка.

По време на заседанието беше представена информация за планирани и проведени курсове за участниците в движението по пътищата, свързани с оказване на първа помощ на пострадал при пътен инцидент, както и на извънкласни дейности и кампании по оказване на първа помощ за деца в системата на образованието.

 

 

Предишна ОБЩИНА СЛИВЕН ОБНОВИ ОБОРУДВАНЕТО В ДЕТСКАТА МЛЕЧНА КУХНЯ
Следваща СЪВЕТЪТ ПО ТУРИЗЪМ ПРИЕ ОТЧЕТА ЗА 2023 Г. И ОДОБРИ ПЛАН ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

С ПРОЖЕКЦИИ ЗА ДЕЦАТА ПРИКЛЮЧВА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“

С две прожекции за най-младата аудитория приключва в навечерието на Международния ден на детето седмото издание на „София филм фест“ в Сливен. На 31 май от 18 часа в зала

Новини Сливен

КОЛИТЕ СА СМАЧКАНИ, НО ХОРАТА СЕ ОТЪРВАЛИ

Двете коли, участвали в снощната катастрофа на разклона за нашето село са наистина смачкани, но за радост хората в тях се отървали без сериозни травми. Това съобщи пред Sliveninfo Димитър

Новини Сливен

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ И ОКРЪЖЕН СЪД – СЛИВЕН ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ ИЗЛОЖБАТА „ПОД ЕГИДАТА НА ТЕМИДА“

Регионален исторически музей – Сливен и Окръжен съд – Сливен ще представят изложбата „Под егидата на Темида“ – Из историята на съдебната система – снимки и документи от фонда на