ЗАПОЧНА ЧЕТВЪРТИЯТ МЛАДЕЖКИ ФЕСТИВАЛ ЗА ТЕАТЪР „СЛИВЕНСКИ ВЯТЪР“
април 12, 2019 438 Прегледи

ЗАПОЧНА ЧЕТВЪРТИЯТ МЛАДЕЖКИ ФЕСТИВАЛ ЗА ТЕАТЪР „СЛИВЕНСКИ ВЯТЪР“

Четвъртият Младежки фестивал за театър „Сливенски вятър” бе официално открит на 11 април по обяд в зала „Сливен”. Приветствие към участниците и гостите отправи председателят на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Дора Куршумова. Всички постановки се оценяват от художествен съвет в състав: Маргарита Маркова, Красимира Абраамян и Ана Маринова.

Първата постановка от програмата на фестивала бе музикалният спектакъл „Хензел и Гретел”, по приказката на Братя Грим. В него участваха децата от 4 „в” клас от СУ„Пейо Яворов”, с художествен ръководител Стефка Михайлова. Постановката бе осъществена с любезното съдействие на Радостина Атанасова – декори, и Детски парти център „Пипилота” – костюми. Участваха: магьосница – Денис Ереджебова; съпруг на магьосницата – Никола Николов; първа дъщеря – Мария Иванова; втора дъщеря – Белослава Рафаилова; Хензел – Антонио Русинов; Гретел – Надежда Михайлова; Бащата – Георги Стефанов; първо духче – Нина Шопова; второ духче – Даниела Йорданова; трето духче – Весела Зафирова; четвърто духче – Василена Чилингирова; пето духче – Екатерина Янакиева; шесто духче – Иванина Василева; танцьорка – Моника Атанасова; разказвач – Ясмин Станчева. Публиката остана очарована не само от оригиналния прочит на приказката, но и от прекрасната игра на малките театрали.
Вечерта, отново на сцената на зала „Сливен”, бе представен спектакълът „Какво е хоро ставало…” по „Старопланински легенди” на Йордан Йовков. В него участваха Младежко театрално трио „ВЪЙ” /Йоана Баджева, Виктор-Синан Бъчваров и Василена Маринова/ и МТА „Браво” при НЧ „Хаджи Димитър-1937”, с ръководители Иван и Станка Иванови. Младите театрали от трио „ВЪЙ” събудиха чрез словото си Йовковите легенди, а сцената се оцвети и оживя от кръшните танци на МТА „Браво”. С изпълнение на народни песни се включи и младата певица Ивона Неделчева, от Школа за народно пеене „Славейче” при НЧ „Христо Ботев-1897”, с ръководител Петя Григорова.

На 12 април в „Хаджиданчови къщи” бе представена постановката „Съседи”, по разказите на Чудомир. В нея участва Младежка театрална трупа „Изворче” при НЧ „Просвета-1935” – с. Глушник, с ръководител Даниел Влахов. В ролите се изявиха Розалина Влахова, Магдалена Маркова, Мариян Нейков, Стамен Стайков, Наско Марков. Младите таланти успяха по невероятен начин да пресъздадат Чудомировите герои и да накарат публиката да избухне в заслужени аплодисменти.
Младежкият фестивал за театър „Сливенски вятър” продължава на 15 април. В 11 и 11,30 ч. в залата на ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ ще бъдат представени постановките „Дядовата книжка” и „Непослушник 13”, на ученически състави към училището. Вечерта от 19 ч. в зала „Сливен“ започва постановката „Сако от велур” по Станислав Стратиев, на ученици от ПХГ „Дамян Дамянов” с ръководител Вангел Апостолов.

Три са постановките, включени в програмата на фестивала на 16 април. И трите ще се играят в „Хаджиданчови къщи”. От 11 ч. ще бъде представена постановката „Нощ в Копривщица”, на театрална трупа при ОУ „Свети Паисий Хилендарски”- с. Сотиря, с ръководител Ганка Тенева. В 11:30 ч. започва „Под игото” по Иван Вазов, на театрална трупа при ОУ „Черноризец Храбър”- с. Крушаре, с ръководител Красимира Куртева, а в 13:30 ч. – „Една българка” по Иван Вазов, на театрална трупа при СУ „Хаджи Мина Пашов”, с ръководител Петя Раденкова.
На 17 април в 11:30 ч., в залата на ОУ „Панайот Хитов“ ще бъде представен спектакълът „Как мързелът си научи урока”, на театрална трупа при ОУ „Панайот Хитов“, с ръководител Милка Диамандиева. От 18 ч. на малка сцена в Арт-център „Седем” ще започне постановката „Цената на щастието”, на театрална трупа при СУ „Константин Константинов“, с ръководител Диляна Димитрова.

На 18 април от 11,15 ч. в залата на ОУ „Константин Константинов” започва постановката „Защо децата не ядат сладко”, на ученически състав на ОУ „Константин Константинов”, с ръководител Татяна Дейчева. В 13 ч., в залата на ОУ „Димитър Петров“ ще бъде представен спектакълът „Гъбарко“, на театрална трупа от I „а“ клас при ОУ „Димитър Петров“, с ръководител Павлина Георгиева.

Гала вечерта и връчването на наградите на МФТ „Сливенски вятър” ще започнат на 19 април в 19 ч. в зала „Сливен“.
Младежки фестивал за театър „Сливенски вятър” се осъществява с подкрепата на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, Община Сливен, фондация „Работилница за граждански инициативи” и фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Предишна ЗАРАДИ РЕМОНТ СПИРАТ ВОДАТА В КОТЕЛ
Следваща ДОБРОВОЛЦИТЕ ОТ ДЕТСКО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ СЕ ОБУЧАВАХА В ПЛАНИНСКО СПАСЯВАНЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОВДИГНАХА 3 ОБВИНЕНИЯ НА ЗАДЪРЖАНИЯ ЗА ТЕЖКОТО УБИЙСТВО НА ДЕТЕ В СОТИРЯ

Окръжната прокуратура в Сливен повдигна три обвинения – за убийство, за блудство и за изнасилване на задържания за убийството на 6-годишното дете от сливенското село Сотиря, предава БНТ. Задържаният Мартин

Новини Сливен

 „СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ“ ПРОДЪЛЖАВАТ

С две изложби ще започне утре отбелязването на 18 май – Международен  ден на музеите.Те са част от програмата на „Сливенски огньове“ и са  организирани от Регионалния исторически музей. Едната

Новини Сливен

ДЕЛО СРЕЩУ ПОХИТИТЕЛ НА ЖЕНА ВЛИЗА В ОКРЪЖЕН СЪД – СЛИВЕН

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Бойко Б. (на 35 г., от гр. Котел). Той е подсъдим за това, че на 03.06.2017 г. в района на гр. Нова Загора,

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

twenty − 17 =