ЗАПОЧНА СЪВМЕСТНАТА ПОДГОТОВКА „PLATINUM LION 19“ НА БАЗА „НОВО СЕЛО“
юли 9, 2019 1414 Прегледи

ЗАПОЧНА СЪВМЕСТНАТА ПОДГОТОВКА „PLATINUM LION 19“ НА БАЗА „НОВО СЕЛО“

На учебен полигон „Ново село” тържествено беше открита съвместната подготовка „Platinum lion 19“, в която участват над 600 военнослужещи.

При церемонията по откриването заместник-командирът на Единния център за начална подготовка – Плевен полковник Марин Господинов, който е провеждащ учението, посочи: „Platinum lion 19“ (PL 19) е годишно многонационално учение, което се провежда в района на Черно море като част от съвместната програма на американското командване за Европа. То има за цел да покаже възможностите на съюзниците и партньорите в НАТО за трайно сътрудничество и колективна сигурност на Черноморския регион. Учението е добър пример за съвместни усилия в нашия динамичен  свят… Тази съвместна подготовка не е състезание. Нашата основна цел е да изградим силен съюз, който да покаже нашeто задължение за повишаване на сигурността и общото доверие в Черноморския регион”., в заключение изтъкна полковник Господинов.

Командирът на Единния център за начална подготовка полковник Николай Бешев откри  „Platinum lion 19“ с думите: „На съвместната тренировка вие ще покажете силата на своя интелект и дух, ще докажете твърдението, че единната воля и умения са в основата на успеха”.

От Въоръжените сили на България участват 280 военнослужещи – една механизирана рота и 120 мм минохвъргачен  взвод от Единния център за начална подготовка – Плевен, танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, взвод Военна полиция, средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на Военновъздушните сили, сили и средства от състава на военно формирование 52590 – Ямбол и осигуряващи формирования от Сухопътните войски и Съвместното командване на силите.

В “Platinum Lion 19” участват и военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ (механизиран взвод и танков взвод), от морската пехота на САЩ (взвод морска пехота), Албания (пехотен взвод), Грузия (механизиран взвод), Молдова (пехотен взвод и минохвъргачен взвод), Румъния (механизиран взвод и взвод морска пехота) и Сърбия (механизиран взвод).

Темата на учението е действие на формирования от състава на многонационален батальон при провеждане на операция в отговор на криза. По  време на съвместната подготовка ще се отработват задачи по заемане на отбрана и водене на отбранителни бойни действия, настъпление, блокиране и прочистване на населен пункт, патрулиране и ескортиране, предислоциране на сили с въздушен транспорт (вертолети), извикване на артилерийски огън и огнево поразяване, оказване на медицинска помощ на пострадали.

Офицер, планиращ учението, е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.

Директор на учението е командирът на 4-ти механизиран батальон от състава на ЕЦНП подполковник Пламен Горанов.

На церемонията по откриването присъстваха още заместник-командирът на Центъра за подготовка на специалисти полковник Данчо Николов и  представители на участващите в учението нации.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща СТАРТИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПАТРОНАЖНИ ГРИЖИ В ОБЩИНИТЕ КОТЕЛ И ТВЪРДИЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИ ДЕПУТАТ ОТ ПП НАПУСКА ПАРЛАМЕНТА

Сливенският депутат от „Продължаваме промяната“ Георги Гвоздейков напуска парламента, стана ясно от седмичната програма за работата на Народното събрание. Гвоздейков е подал оставка на 14 юли, а прекратяването на пълномощията

Новини Сливен

ГЕРБ КАНИ ОСТАНАЛИТЕ ПАРТИИ И КАНДИДАТИ ДА ПОДПИШАТ СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ

ГЕРБ Сливен кани останалите партии и кандидати в местните избори да подпишат споразумение за честна и почтена изборна кампания. Пактът ще се подпише публично в четвъртък, 26 септември от 11

Новини Сливен

КРАЙ СЛИВЕН ОТВОРИ ВРАТИ ДОМ ЗА ХОРАТА ОТ ЗЛАТНАТА ВЪЗРАСТ С ОТЛИЧНИ УСЛОВИЯ

Реновираният Дом за възрастни хора “Престиж”, с. Малко Чочовени, обл. Сливен, отново отваря врати! Ново ръководство, нов екип решил да предаде изцяло нов дух и грижа за хората в “златна