ЗАПОЧНА БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА РАННА ДИАГНОСТИКА НА ГРЪБНАЧНИ ИЗКРИВЯВАНИЯ ПРИ ДЕЦА
19.10.2023 271 Прегледи

ЗАПОЧНА БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА РАННА ДИАГНОСТИКА НА ГРЪБНАЧНИ ИЗКРИВЯВАНИЯ ПРИ ДЕЦА

В Сливен започна безплатен скрининг за ранна диагностика на гръбначни изкривявания на деца от първи до четвърти клас. Целта е децата с изменения да бъдат насочени към изготвяне на възможно най-оптимален и адекватен последващ лечебен план. Прегледите се провеждат в училищните здравни кабинети. Кампанията е инициатива на Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания“, с подкрепата и партньорството на Община Сливен МБАЛ „Д-р Иван Селимински и ДКЦ 1.

Прегледите са част от дългогодишната мисия на Община Сливен за превенция, профилактика и подпомагане на гражданите в сферата на здравеопазването. Бяха увеличени средствата във фонд „Инвитро“ на 100 хил. лева, с което се разшири обхватът на семействата и лицата, живеещи на семейни начала, които са подпомагани в процеса на асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания.

Общината купи апарат за очен скрининг, с който се извършва диагностика на децата в яслите и детските градини.

Инициатор и партньор е на кампании за превенция, информираност и отбелязване на световните дни за борба със социално значими заболявания като инсулт, хипертония, диабет, хепатит, ХИВ и СПИН и други. Продължава партньорството със Сдружение „Лекари на света“ за осигуряване безплатни гинекологични прегледи и услуги на здравно неосигурени жени.

Специалистите в сферата на здравеопазването към Община Сливен ежегодно преминават надграждащи обучения и курсове, разширяващи познанията и уменията им в различни области на здравеопазването, касаещи ранното детско развитие и оказване на първа медицинска помощ. Днес общинските експерти по здравеопазване и медицинските сестри в детските градини участваха в семинар за оралните заболявания при децата.

 

Предишна ТРОЛЕИ – ЗЛАТНИ МЕДАЛИСТИ ЩЕ СЕ ДВИЖАТ ПО УЛИЦИТЕ НА СЛИВЕН
Следваща ПРЕДСТОИ НИ ДА ИЗБЕРЕМ ДЕВЕТО ИЗДАНИЕ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ В НАШИЯ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МАЛЧУГАНИТЕ ОТ ДЕТСКА ГРАДИНА „ЗОРНИЦА“ СЕ ВКЛЮЧИХА В ДНЕШНИЯ СПОРТЕН ПРАЗНИК

В Детска градина  ,,Зорница” в село Гавраилово днес се проведе спортен празник. Инициативата е организирана от екипа на Общностен център- Сливен  и включваше спортни и щафетни занимателни игри с децата.

Новини Сливен

„ОБЩИНСКА ОХРАНА И СОТ-СЛИВЕН“ ОТБЕЛЯЗА 20 ГОДИНИ ОТ СВОЕТО СЪЗДАВАНЕ

20 години от своето създаване отбеляза общинската фирма „Общинска охрана и СОТ”. В нея работят над 180 човека. Управителят Петко Чолаков заяви пред гости, бивши и настоящи служители, че това

Новини Ямбол

ЗАТВАРЯТ ПЪТЯ СЛИВЕН – ЯМБОЛ ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ

Пътят Ямбoл – Cливeн щe бъдe зaтвoрeн прeз cлeдвaщитe двe ceдмици зaрaди рeмoнт, cъoбщи БНР. Дo 20 юли пътят щe бъдe зaтвoрeн зaрaди пoлaгaнeтo нa пocлeдния acфaлтoв cлoй в учacтъкa