ЗАПОЧНАХА ЧЕСТВАНИЯТА ПО СЛУЧАЙ 140 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ГИМНАЗИЯ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“

ЗАПОЧНАХА ЧЕСТВАНИЯТА ПО СЛУЧАЙ 140 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ГИМНАЗИЯ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“

В Узуновата бе открита документална фотоизложба „Гимназия „Добри Чинтулов“ – началото“. Експозицията е създадена съвместно с Историческия музей, с Държавния архив и с галерията „Сирак Скитник“. Тя показва фотоси, свързани с историята на гимназията, композирани на хронологично-тематичен принцип. Това бе първата проява на честванията по случай 140 години от създаването на елитната сливенска гимназия. Случи се снощи.

Литературното четене с участието на възпитаници на гимназията и водещ проф. Амелия Личева ще се проведе днес от 17.00 часа в читалище „Зора“. В училището ще се състои публична лекция „Художественият живот в Сливен в края на XIX-началото на XX в. и Гимназия „Добри Чинтулов“ с лектор доц. Красимир Добрев.

Сутринта на 19 октомври в двора на училището ще се проведе ритуал по издигане на знамето на гимназията, ще бъде представен и юбилеен сборник. В 18.00 часа в Драматичния театър в Сливен ще има концерт.

Училището, създадено през 1835 година и съществуващо като гимназия от 1878 година, е не само най-старото училище в Сливен, но и четвъртото или петото учебно заведение с най-дълголетна история в страната, съобщи пред журналисти директорът на гимназията Мариана Милева. В момента в него се обучават 916 ученици в 36 паралелки, от които шест непрофилирани в прогимназиален етап и 30 профилирани.Четири са профилите – „Природни науки“, „Математически“, „Софтуерни и хардуерни науки“ и „Икономическо развитие“.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ОБРАХА МУЗЕЯ НА БОЙНАТА СЛАВА В ЯМБОЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БОЖИДАР АНДРЕЕВ ДОНЕСЕ БРОНЗ ЗА СЛИВЕН ОТ СВЕТОВНОТО ПО ЩАНГИ В ТАЙЛАНД

Божидар Андреев спечели бронз в двубоя и общо три медала за България на Световното  първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Патая /Тайланд/. Сливналията грабна титлата  в

Новини Сливен

ПРИКЛЮЧИ САНИРАНЕТО НА БЛОК 14 В КВАРТАЛ „СИНИ КАМЪНИ“

Поредният саниран блок в Сливен е вече факт. Той беше обновен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Кметът Стефан Радев изрази удовлетворение от поредния приключен проект.

Новини Сливен

СРЕЩА НА КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РЗИ-СЛИВЕН ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ДНЕС

Кметът на община Сливен Стефан Радев ще проведе среща с директора на Регионална здравна инспекция – Сливен д-р Петя Балулова и представители на инспекцията. Повод за срещата е повишаването на

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

3 × 2 =