ЗАПОЧВА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА. НА ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЛНИК ХРИСТОС ИЗГОНИЛ ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА
29.04.2024 314 Прегледи

ЗАПОЧВА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА. НА ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЛНИК ХРИСТОС ИЗГОНИЛ ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА

Днес започва Страстната седмица, през която християните почитат страданията на Иисус Христос в последните дни от земния му живот, когато Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва.

Седмицата започва с тържественото влизане на Спасителя в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик. Това е и последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата.

Според православния календар тази седмица завършва с Великден. На старобългарски „страст“ е „страдание“. По тази причина дните на Христовите страдания от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до смъртта му са наречени „страстна седмица“.

Приближавайки се към кулминацията на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик.

Църквата определя всеки ден от тази като свят и със специални богослужения отбелязва пътя на Христос към Голгота, страданията, кръстната смърт и погребението му. В началото на Страстната седмица в храмовете обичайно се слага черна завеса на Царските двери, а иконите на Богородица и Иисус Христос на места се покриват с черно платно.

На Велики понеделник Иисус Христос влязъл в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият син изгонил търговците и прекатурил масите, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

На празника Пасха в Йерусалим евреите от близки и далечни земи, идващи на поклонение, били задължени да дадат лептата си за храма, принасяйки като жертвоприношение в името на Бога нещо ценно, обикновено агне. Така търговци на жертвени животни редели стоката си на специални пейки при подходите към храма. Това на практика превръщало предверието на храма в пазар –  продавали се вещи, нямащи нищо общо с жертвените ритуали.

Евангелията разказват, че след влизането на Исус в Йерусалим, Той се насочил направо в храма и виждайки на площадката пред него многото хора, врявата и караниците, както и животните, изгонил търговците.

„Христос влезе в Божия храм и изпъди всички, които продаваха и купуваха в храма, и прекатури масите на среброменителите, и столовете на ония, които продаваха гълъби“.

След това Христос изцелява болни, дошли в храма за помощ. Точно тогава главните свещеници и книжници започват да търсят начин как да го погубят.

В този ден се чете и тази част от Евангелието, в която се разказва как безплодната смокиня изсъхнала след като била прокълната от Господ, защото ‘‘Всяко дърво, което не дава добър плод, бива отсичано и хвърлено в огън“ (Мат. 3:10), а това трябва да ни научи, че човеците са, за да дават духовни плодове като укрепват вярата си и не забравят молитвите си.

В древна Юдея и Израил смоковницата била символ на мъдрост. Изсъхването ѝ означавало, че мъдростта е напуснала израилтяните, т.е. смоковницата на юдеите останала безплодна. А доколкото дървесината на смоковницата не става за никакви строителни нужди, такова дърво, „което не дава добър плод, бива отсичано и хвърляно в огън“.

В притчата се разказва за един стопанин на лозе, който 3 години търсел плодове от смокинята, но не намирайки, решил да отсече безплодното дърво. Единственият у стопанина лозар го помолил „остави смоковницата още една година, аз ще я обкопая и наторя. Ако и след това не принесе плод – ето тогава ще я отсечеш”.

Точно половин година, след като божият син разказал тази притча, и няколко дни преди юдейската Пасха, изтекло времето на божието очакване и това било точно Велики понеделник, когато Христос се запътим към Йерусалим и изгонил търговците от храма.

Според народните традиции на днешния ден почистваме домовете си – за здраве и за да изгоним злите сили.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща Д-Р МАРТА РАЙКОВА РАЗКРИВА КОИ СА ИЗСЛЕДВАНИЯТА, С КОИТО СЕ ДОКАЗВАТ ИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

При доктора. – Да. Днес вашата кашлица е доста по-добре. – Ами, разбира се, цяла нощ се упражнявах. На някои хора, живота е като футболно игрище – Само трева и

Новини Сливен

ЗА ТРЕТА ГОДИНА ПРЕДСТОИ МЛАДЕЖКИ ЛАГЕР „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ!”

От 24 до 28 юни ще бъде реализиран за трети път лагер „Здравей, Здраве!”, което е част от програма за превенция употребата на наркотици на местно ниво –  „Без наркотици – здрави

Новини Сливен

16-ГОДИШНО МОМЧЕ Е С КОМОЦИО СЛЕД УДАР ОТ МЪЖ НА 46 ГОДИНИ

В РУ-Сливен е получен сигнал, че на 12 декември в квартал „Комлука“ мъж на 46 години е ударил 16-годишно момче, което от удара е получило комоцио. Момчето е откарано в