ЗАПОЧВА ПОДГОТОВКА ЗА РЕСТАВРИРАНЕ НА СТЕНОПИСИТЕ В ПАРАКЛИСА „СВЕТИ МИНА“ В СЛИВЕН
11.11.2022 839 Прегледи

ЗАПОЧВА ПОДГОТОВКА ЗА РЕСТАВРИРАНЕ НА СТЕНОПИСИТЕ В ПАРАКЛИСА „СВЕТИ МИНА“ В СЛИВЕН

През следващата седмица ще започне подготовката за реставриране на стенописите в параклиса „Свети Мина“ в Сливен. Това съобщи за БТА Стоян Марков, председател на Инициативния комитет за възстановяване на параклиса. Реставрирането е част от дейностите по кампанията „Място в сърцето“, свързана с набиране на средства за възстановяване на 12 любими места избрани от гражданите в 12 града на България.

Параклисът на името на Св. великомъченик Мина е изграден през 1939 г. по инициатива на хаджи Кортеза Маринкева върху открити останки на стара църква, след което иконописецът Атанас Кавръко и синът му Димитър Кавръков – дърворезбар, са изографисали параклиса.

През 2014 година е инициирана кампанията „Място в сърцето“, като чрез дарителство е подобрено състоянието на храма. Обновена е сградата, направени са нови алеи, беседка, чешма. „Всичко това се случва благодарение подкрепата на приятели, благодетели и дарители, дали време и средства в кампанията ни „Място в сърцето“. Заедно продължаваме с вяра и поклон пред делото на хаджи Кортеза Маринкева“, каза Стоян Марков.

 

БТА

 

Предишна ПЕТКО ЧОЛАКОВ ПОЗДРАВЯВА ВСИЧКИ ОХРАНИТЕЛИ В СЛИВЕН ПО СЛУЧАЙ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИМ ПРАЗНИК
Следваща ПОЗДРАВ НА КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА ПО ПОВОД СВ. МИНА - ПОКРОВИТЕЛ НА СЕМЕЙСТВОТО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В СЛИВЕН ПРЕДСТОИ ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОЕКТА ЗА БЮДЖЕТ НА ОБЩИНАТА ЗА 2023 Г.

Публично обсъждане на Проекта за бюджет на Общината за 2023 г., предстои в Сливен. То ще се проведе на 28 август в зала „Май“. Началният час е 10  часа. Канят

Новини Сливен

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА В ЯБЛАНОВО: БОГАТСТВОТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДСТАВЯ В ЕВРОПА

„Събори като този са символ на българското обединение и родолюбие, доказателство за богатата ни духовност и здрави български корени”. Това каза при откриването на фолклорния събор „Герлово пее и танцува”

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: В ПАМЕТТА СИ ВИНАГИ ЩЕ СВЪРЗВАМЕ АТАНАС СКАТОВ С ВЪРХОВЕТЕ

Сливенският алпинист Атанас Скатов загина в опит да покори пакистанския връх К2 в планината Каракорум, съобщиха днес от пакистанската агенция, която обслужва експедицията, част, от която беше и алпинистът. Пред