ЗАПОЧВА ПОДГОТОВКАТА НА ПРОЕКТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЧЕТИРИЛЕНТОВ ПЪТ МЕЖДУ ЯМБОЛ И СЛИВЕН
03.04.2019 2776 Прегледи

ЗАПОЧВА ПОДГОТОВКАТА НА ПРОЕКТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЧЕТИРИЛЕНТОВ ПЪТ МЕЖДУ ЯМБОЛ И СЛИВЕН

Над 210 млн.лв. ще бъдат инвестирани в област Сливен по проекти за регионално развитие. Над 112 млн.лв. ще се вложат за подобряване на ВиК инфраструктурата в общините Сливен и Нова Загора. Средствата са по Оперативна програма „Околна среда“. Това стана ясно по време на граждански диалог в Сливен на тема регионално развитие. Форумът е част от платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“. В събитието участваха депутатът и областен координатор на ГЕРБ-Сливен Десислава Танева, народният представител от ГЕРБ Галя Захариева, областният управител Чавдар Божурски, кметовете на общините Нова Загора, Котел и Твърдица, както и домакинът на събитието Стефан Радев – кмет на община Сливен.

„В проекта за доизграждане на пречиствателната станция за питейни води са включени водопроводите, които ще са необходими, за да функционира съоръжението. Министерството има готовност до 2020 г. да размрази обекта, чието строителство е спряно преди години, да актуализира проекта и да възложи довършването му. В сливенския квартал „Речица“ е предвидено доизграждане и реконструкция на 41 км водопроводи, 26 км канализационна мрежа и на пречиствателната станция за отпадни води. В Нова Загора ще се реконструират 17,7 км от вътрешната водопроводна мрежа, 6,7 км канализационна мрежа и пречиствателната станция за отпадни води”, съобщи пред всички присъстващи регионалният министър.

Петя Аврамова обяви, че подкрепя идеята на кмета на община Сливен за изграждането на четирилентов път между Ямбол и Сливен, където се предвижда обособяване на икономическа зона. Предстои да се възложи прединвестиционното проучване за уширение на пътя, като първа стъпка от реализацията на проекта. „Това е проект, който давам за пример в цялата страна, защото той води след себе си икономически растеж и развитие, а това е и идеята за следващия програмен период. Поздравявам кмета на Сливен Стефан Радев и неговия екип, както и народните представители за усилията, които полагат този проект да стане факт“, заяви регионалният министър.

Министър Аврамова каза още, че за подобряване на републиканската пътна мрежа в областта от държавния бюджет в последните години са инвестирани около 21 млн. лв., с които са ремонтирани над 75 км. През тази година ще се ремонтират 12 км. от пътя Сливен – Ямбол, 15 км. от пътя Сливен – Нова Загора и 13 км. от пътя Биково – Кермен.

По ОП „Региони в растеж“  в област Сливен ще бъдат инвестирани над 46 млн. лв., като средствата са по 18 проекта. По програмата за енергийно обновяване са сключени договори със 64 жилищни сгради, като 26 от тях вече са въведени в експлоатация. В момента се водят преговори за продължаване на програмата, каза още регионалният министър.

От своя страна кметът Стефан Радев обяви, че 30 млн.лв. се инвестират в община Сливен по ОПРР. Най – големият проект на стойност 14 млн.лв. е за „Интегриран градски транспорт“, който включва подмяната на автобусите, обновяване на спирките и базата на превозвача, изграждане на автоматизирано таксуване и на системата за управление на транспорта. Ще се поставят информационни табла на спирковите навеси и ще се изградят 10 км. велоалеи. В момента тече цялостен ремонт на 4 детски заведения. По компонента „Градска среда“ вече е обновено поречието на река Асеновска, изградени са зони за отдих, за спорт и детски площадки. Изцяло обновена е и визията на кв. „Република“. По компонент „Социална инфраструктура“ се изграждат нови центрове в кв. „Клуцохор“. По „Туристическа инфрасктруктура“ се работи по реконструкция на музеите в града. Има идея за осигуряване на достъп и социализиране на „Калояновската гробница“. „Без европейско финансиране няма възможност да се осигурят средства за всички тези дейности. Благодарим и на правителството за средствата от държавния бюджет, които получихме за едни от най-големите ни обекти – кръстовището на „Розова градина“, пробива на ул. „Раковски“, асфалтирането на улици в малките населени места, както и за предстоящата реконструкция на бул. „Хаджи Димитър“.  С помощта на държавата извършваме ремонт на спортна зала „Асеновец“. Започваме и асфалтиране на улици в града. Над 12 млн. лв. сме получили целево от правителството за тези обекти“, каза кметът Стефан Радев. Той допълни, че екипът на администрацията работи упорито по изготвянето на проекти, за да може да се реагира веднага през новия програмен период.

Кметът на Сливен благодари и на министър Петя Аврамова за ангажимента за изграждане на четирилентов път между Ямбол и Сливен, което ще нареди двата града до бързоразвиващите се икономически центрове в страната.

На срещата присъстваха над 200 граждани и представители на организации, институции и бизнес от областта.

Предишна 70-ГОДИШЕН МЪЖ ОТ СЛИВЕН Е ТЕЖКО ОБГОРЕН СЛЕД ИНЦИДЕНТ С ГАЗОВ КОТЛОН
Следваща КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

С 20,5 ПРОЦЕНТА СПАДНА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ЗА СЕДМИЦА В ОБЛАСТ СЛИВЕН

С близо 20,5 процента бе намалена заболеваемостта в област Сливен през изминалата седмица в сравнение с предходната,  съобщиха от Областния кризисен щаб. В периода от 19 до 25 април бяха установени

Новини Сливен

РАДОСЛАВ КУТИЙСКИ: ИКОНОМИЧЕСКАТА ЛОГИКА ИЗИСКВА БИЛЕТЧЕТО ЗА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ ДА СТАНЕ 1,20 ЛЕВА

„11 години не е променяно билетчето за градския транспорт в Сливен, чиято цена в момента е 80 ст. Предложението от общинската фирма е то да стане 1,20 лв. Това е

Новини Сливен

ПАРКЪТ С ВЕКОВНИТЕ ДЪБОВЕ В САМУИЛОВО ВЕЧЕ Е ОСВЕТЕН

Ново, енергоспестяващо LED осветление изгради Община в Сливен в парка в село Самуилово. Поставени са 25 осветителни тела с мощност по 30 вата, съобщиха от дирекция „Общинска инфраструктура“. Успешно са приключили 72-часовите

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

15 − 5 =