ЗАПАЛИХА СИМВОЛНИЯ ОГЪН НА МАЙСКИТЕ ДНИ НА КУЛТУРАТА „СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ“ 2023
май 5, 2023 634 Прегледи

ЗАПАЛИХА СИМВОЛНИЯ ОГЪН НА МАЙСКИТЕ ДНИ НА КУЛТУРАТА „СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ“ 2023

Десетки граждани и гости на Сливен се стекоха  на пл. „Хаджи Димитър“ за церемонията по запалване на символния огън на Майските дни на културата. Огънят запалиха кметът Стефан Радев, спътницата на непрежалимия, световноизвестен оперен певец Камен Чанев – оперната певица Таня Иванова и директорът на Сливенския симфоничен оркестър, който чества 90 години от създаването си – Кремена Оксенкруг.
 В приветствието си по време на церемонията кметът посочи, че през годините Майските дни на културата са се превърнали в символ на духовността, пазят културните традиции и следват актуалността на времето.
 „Огънят на духа в Сливен гори от векове, от времето, когато прадедите ни са избрали това прекрасно място, станало наш дом. Огън, запален далеч, назад през годините и превърнал го в център на духовен живот. Огън, който се разгаря като силен пожар в сърцата на смелите Хаджи Димитър и Панайот Хитов, на будителите Добри Чинтулов и Сава Доброплодни, на митрополит Серафим Сливенски, в предприемчивия ум на Добри Желязков. Радвам се, че сега огънят е символ на красотата, на творчеството и духовността, които трябва да предаваме на идващите след нас“, каза кметът.
 Истински фурор на площада предизвика изпълнението на артистите от Театър на огъня и сенките „Файъртър“, които по-рано се включиха в празничното шествие по Главната улица.
 Майските дни на културата „Сливенски огньове“ представлява цикъл от развлекателни и разнообразни събития, които се провеждат в рамките на един месец – от началото до края на месец май всяка година.
 Грандиозното начало на тазгодишното издание бе поставено с Гала концерт за 90-годишния юбилей на Симфоничния оркестър в Сливен. За годишнината оркестърът получи почетен плакет на Община Сливен.
Празничната вечер завърши с илюминации, които озариха небето и вдигнаха градуса на настроението.
Предишна КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ВРЪЧИ ПЛАКЕТ НА ОБЩИНАТА ЗА 90-ТА ГОДИШНИНА НА СИМФОНИЧНИЯ ОРКЕСТЪР В СЛИВЕН
Следваща АРЕСТ ЗА ДВАМА ТАРИКАТИ В ЦЕНТЪРА НА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ФК СИНИ КАМЪНИ Е ПОБЕДИТЕЛ В ТУРНИРА ЗА ДЕЦА, ОРГАНИЗИРАН ОТ ЧЕРВЕНИ ВОЙВОДИ

Отборът на ФК Сини камъни е победител в Детския футболен турнир„Червени войводи” 2019, който се състоя днес, организиран от едноименния фенклуб в Сливен в спортен център „Ника” в кв. Младост.

Новини Сливен

ФОЛКЛОРНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ ОТ СЕЛО БЯЛА ОБРАХА ОВАЦИИТЕ НА 130 000 ДУШИ

НЧ „Христо Ботев 1936” с.Бяла с гордост съобщава за великолепното представяне на своите състави на седмия национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”. В категория “Фолклорни хора и игри“ в I-ва

Новини Сливен

 КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: ОСНОВНАТА НИ ЦЕЛ Е НЕПРЕКЪСНАТО И КАЧЕСТВЕНО ВОДОСНАБДЯВАНЕ В ОБЩИНА СЛИВЕН

Във връзка с въпрос за финансовото състояние на „Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ по време на днешната сесия на местния парламент, кметът Стефан Радев коментира, че са водени разговори с