ЗАМЕСТНИК-ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ АНТОНИЙ АНДОНОВ УЧАСТВА В БЪЛГАРО-ТУРСКИ БИЗНЕС ФОРУМ В БУРГАС
март 24, 2023 475 Прегледи

ЗАМЕСТНИК-ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ АНТОНИЙ АНДОНОВ УЧАСТВА В БЪЛГАРО-ТУРСКИ БИЗНЕС ФОРУМ В БУРГАС

Заместник-областният управител Антоний Андонов участва в българо-турски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) към Министерство на иновациите и растежа.

Във форума, който се проведе в Международния и конгресен център в гр. Бургас, взеха участие над 200 турски и близо 100 български фирми.

Гости на събитието бяха министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, Н. Пр. г-жа Айлин Секизкьок – извънреден и пълномощен посланик на Република Турция у нас, Бурхан Немутлу – председател на Управителния съвет на Българо-турската търговско-промишлена палата, Зеки Саръбекир – председател на Съвета за външноикономически връзки на Турция (DEIK), Хасан Басри Курт – председател на Организацията за развитие на малките и средните предприятия (KOSGEB), заместник-министърът на туризма проф. Мария Модева и Чингис Гюнай – заместник-председател на Съюза на камарите и стоковите борси на Република Турция.

В приветствията си и българските, и турските гости подчертаха изключително динамичното и ползотворно икономическо и търговско сътрудничество между двете съседни страни и заявиха амбициозната си цел – 10 милиарда евро годишен стокообмен между България и Турция.

„Искам да започна с една дума: „солидарност“, заяви в експозето си пред форума министър Александър Пулев. „Горд съм, защото България бе първата държава, която успя да активира всички свои ресурси в помощ на хората, пострадали от катастрофалното земетресение на 6 февруари. Това означава, че заедно можем да постигнем много“, подчерта той. Според министър Пулев през последните месеци е отбелязан връх в българо-турските икономически отношения, отбелязан по време на срещата между президентите на двете страни и последван от сериозния бизнес форум през месец януари в Истанбул, с участието на трима български министри, над 200 български компании и седем кметове на общини. Министърът на иновациите и растежа посочи още, че преките турски инвестиции в България са над 1 млрд. евро, а преките и индиректните достигат 2,5 млрд. евро. По думите му, компаниите с турски капитали у нас са над 2 200, с над 4 500 разкрити работни места. „Имаме цел стокообменът с Турция да се увеличи с още 30 %“, обяви министърът и посочи четири основни стъпки за постигане на това: на първо място – използване на възможностите за финансиране по структурните фондове на ЕС и Плана за възстановяване и устойчивост, достъпни и за малки и средни предприятия с турски капитали, на второ място – Българската банка за развитие, чрез активиране на всичките й структури и възможности, включително Фонда на фондовете, за подкрепа на смесени бизнес проекти в земеделието, индустриалните зони и мостовото финансиране, на трето място – новосъздадените възможности за обмен на квалифициран персонал чрез „Синя карта“ и т. нар. „Стартъп виза“, на четвърто място – чрез подписването на ключови споразумения за партньорство, допринасящи за задълбочаване на двустранните икономически отношения.

Своето обръщение към участниците във форума Н. Пр. посланик Айлин Секизкьок започна с емблематичните думи на Кемал Ататюрк: „Който е срещу България, той е и срещу Турция“, които предизвикаха аплодисменти в залата. „Тези думи бяха подложени на изпитания, и ние се справихме с тях“, подчерта г-жа Секизкьок, визирайки Ковид кризата, войната в Украйна, газовата криза, глобалната финансова криза, изборите и други предизвикателства пред българо-турските отношения. Тя определи като „невероятна солидарност“ реакцията на българската държава веднага след разрушителното земетресение в Турция на 6 февруари и подчерта, че цялата логистична мрежа на страната ни е била в готовност да обслужи нуждите на бедстващите хора и турското правителство. Г-жа Секизкьок изтъкна още, че едва няколко часа след катастрофалните трусове българският президент Румен Радев се е обадил в кабинета й с думите: „Самолетите са готови!“. „За 30 години в дипломатическата дейност, не съм виждала такава съпричастност“, подчерта турският посланик у нас и нарече българо-турските отношения „братска връзка“. Тя очерта и някои от все още съществуващите пред турския бизнес проблеми у нас: визовия режим, разрешителните за работа, необходимостта от синхронизиране в логистичните и транспортните мрежи и др.

Оценки и изявления като „сътрудничество“, „съпричастност“, „човечност“ и „братя“ прозвучаха многократно по време на днешния бизнес форум.

Според оповестените данни, около 50 % от наземния стокооборот на Република Турция преминава през България.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща 14 СДРУЖЕНИЯ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ ВЕЧЕ ПОЛУЧИХА ПАРИТЕ СИ ОТ ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА ОБСЛЕДВАНИЯТА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕНСКА ФИРМА ПРЕДЛАГА ДОСТАВКА НА ХРАНА ПО ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНО МЕНЮ СРЕЩУ 3,50 ЛЕВА

В ситуацията на извънредно положение заради коронавируса COVID-19, „Кей Енд Ви“ ООД гр. Сливен организира Домашен социален патронаж. Услугата ще включва доставка на приготвена храна по предварително зададено от фирмата

Новини Сливен

МЪЖ ГЛАСУВА ПОВТОРНО С ЛИЧНАТА КАРТА НА ЖЕНА СИ

Мъж гласува повторно с личната карта на жена си в новозагорското село Коньово. Двамата са задържани и отведени за разпит в полицейското управление в Нова Загора, съобщи БНТ. Членове на

Новини Сливен

ПРИНЦЕСА ПРАВИ ДАРЕНИЕ ЗА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА НА СЛИВЕН

Саксонската принцеса Теофана фон Саксен ще направи дарение за МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен. Среща на принцесата с ръководството на болницата и представителите на медиите ще се проведе на