ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ИВАН ХРИСТАНОВ ОБСЪДИ СЪС ЗЕМЕДЕЛЦИ ОТ СЛИВЕНСКО ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПОДКРЕПА НА БРАНША
март 26, 2022 677 Прегледи

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ИВАН ХРИСТАНОВ ОБСЪДИ СЪС ЗЕМЕДЕЛЦИ ОТ СЛИВЕНСКО ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПОДКРЕПА НА БРАНША

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов обсъди на среща днес със земеделци от Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица възможностите за подкрепа и финансиране на земеделските производители, предложенията и идеите за развитието на бранша.

Всички направени предложения ще бъдат разгледани сериозно, каза Христанов пред журналисти, като подчерта че няма да има намаление на ДДС. Обсъжда се намаляване на акциза в рамките на Европейския съюз, ще бъдат разгледани предложенията по отношение на еднодневните договори и работата със службите на Министерството на земеделието, които, по думите му, представляват административно бреме.

Ще бъде разгледано предложение и за защитена цена на млякото по примера на други европейски държави, като ще се проверят примерите как те са изпълнени, какъв би бил ефектът и ще се оцени въздействието върху производителите и потребителите, каза той.

Най-належащите проблеми са свързани с разпределението на площите на пасищата, посочи Христанов. Там ще се наложат законодателни промени, за да може процесът да бъде изчистен и те да се заявяват както на регионален принцип, така и на хора, които имат действителни животни и имат реалната потребност.

Заместник-министърът отбеляза, че има застъпване на кризи – ковид кризата, вносната инфлация и последиците от войната, която засяга цяла Европа. Това е наложило преразгледане на всички прилагани до момента мерки, за да се помогне на стопаните, които имат финансови дефицити – торове, гориво, енергоносителите. Увеличена е била ковид помощта от 72 на 111 милиона. С финансовото министерство се обсъждат и други мерки.

Настояваме да се премахне акцизът на горивото, да се разреши въпросът с регистрацията на фотоволтаиците. Това каза след срещата Петър Байчев, земеделец и животновъд от Сливенско. Той посочи още, че цената на водата е много висока. Николай Колев от село Злати войвода, който се занимава с овощарство, заяви, че са поставили въпроси, свързани с горивата, торовете, изкупните цени, реализацията на продукцията.

 

Велина Василева. БТА

Предишна АНДРЕЙ РАЙЧЕВ: ПУТИН ЗАКОВА ПРОЗОРЕЦА НА РУСИЯ КЪМ ЕВРОПА
Следваща ОБСЪДИХА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ИЗНОС НА СЛИВЕНСКИ ЯЙЦА ЗА ИЗРАЕЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БСП ДАРИ КОМПЮТРИ НА 6 СЕЛА В ОБЩИНА СЛИВЕН

С основното съдействие на общинския съветник Евгени Митев, БСП дари компютри, монитори, мишки и клавиатури на селата Селиминово, Злати Войвода, Трапоклово, Чокоба, Младово и Глуфишево. Кметовете на населените места са

Новини Сливен

ЯМБОЛСКИТЕ РОМИ СЕ ИЗСЛЕДВАТ В ЯМБОЛ, А НЕ В СЛИВЕН

Sliveninfo извърши проверка, която установи, че информацията за масово тестване за коронавирус на ямболски роми в сливенски лаборатории, е неточна. Оказа се, че иде реч за изследване в ямболска лаборатория.

Новини Сливен

3 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

201 са новодиагностицираните с COVID-19 през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 4865 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 17