ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ИВАН ХРИСТАНОВ ОБСЪДИ СЪС ЗЕМЕДЕЛЦИ ОТ СЛИВЕНСКО ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПОДКРЕПА НА БРАНША
26.03.2022 1084 Прегледи

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ИВАН ХРИСТАНОВ ОБСЪДИ СЪС ЗЕМЕДЕЛЦИ ОТ СЛИВЕНСКО ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПОДКРЕПА НА БРАНША

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов обсъди на среща днес със земеделци от Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица възможностите за подкрепа и финансиране на земеделските производители, предложенията и идеите за развитието на бранша.

Всички направени предложения ще бъдат разгледани сериозно, каза Христанов пред журналисти, като подчерта че няма да има намаление на ДДС. Обсъжда се намаляване на акциза в рамките на Европейския съюз, ще бъдат разгледани предложенията по отношение на еднодневните договори и работата със службите на Министерството на земеделието, които, по думите му, представляват административно бреме.

Ще бъде разгледано предложение и за защитена цена на млякото по примера на други европейски държави, като ще се проверят примерите как те са изпълнени, какъв би бил ефектът и ще се оцени въздействието върху производителите и потребителите, каза той.

Най-належащите проблеми са свързани с разпределението на площите на пасищата, посочи Христанов. Там ще се наложат законодателни промени, за да може процесът да бъде изчистен и те да се заявяват както на регионален принцип, така и на хора, които имат действителни животни и имат реалната потребност.

Заместник-министърът отбеляза, че има застъпване на кризи – ковид кризата, вносната инфлация и последиците от войната, която засяга цяла Европа. Това е наложило преразгледане на всички прилагани до момента мерки, за да се помогне на стопаните, които имат финансови дефицити – торове, гориво, енергоносителите. Увеличена е била ковид помощта от 72 на 111 милиона. С финансовото министерство се обсъждат и други мерки.

Настояваме да се премахне акцизът на горивото, да се разреши въпросът с регистрацията на фотоволтаиците. Това каза след срещата Петър Байчев, земеделец и животновъд от Сливенско. Той посочи още, че цената на водата е много висока. Николай Колев от село Злати войвода, който се занимава с овощарство, заяви, че са поставили въпроси, свързани с горивата, торовете, изкупните цени, реализацията на продукцията.

 

Велина Василева. БТА

Предишна АНДРЕЙ РАЙЧЕВ: ПУТИН ЗАКОВА ПРОЗОРЕЦА НА РУСИЯ КЪМ ЕВРОПА
Следваща ОБСЪДИХА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ИЗНОС НА СЛИВЕНСКИ ЯЙЦА ЗА ИЗРАЕЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕНСКА ФИРМА ПРЕДЛАГА МАСКИ ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА

Сливенска фирма предлага маска за многократна употреба, които са двупластови и са изработени от 100 % памук. Фирмата се казва „Джоди 1“ ЕООД и очаква заявки на обявените по долу

Новини Сливен

ОБЩО 19 СА СЛУЧАИТЕ НА КОВИД – 19 В ОБЩИНА СЛИВЕН ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА СЕДМИЦА

За периода от 6 до 12 юли, включително, в община Сливен новите случаи на Ковид-19 са 19. 17 са регистрирани в града, а два – в населени места. Излекувани са

Новини Сливен

ДИМИТРОВДЕН Е!

На 26 октомври българската православна църква почита паметта на св. Димитър Солунски. Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Народна поговорка гласи: