ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ НА СЛИВЕН ПЕПА ЧИЛИКОВА ПОДКРЕПИ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
март 1, 2019 4342 Прегледи

ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ НА СЛИВЕН ПЕПА ЧИЛИКОВА ПОДКРЕПИ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ

Протестиращите бяха подкрепени и от лекари, пациенти и студентки от местния колеж за медицински сестри и лаборантки

Заместник-кметицата по социалните дейности и културата на община Сливен Пепа Чиликова подкрепи протестиращите медицински сестри и се включи в техния протест пред сградата на кметството. За изненада на всички повече от 100 участници в протеста, тя застана до протестиращите и си сложи синя лентичка с надпис „Протестирам“. „18 години съм била медицинска сестра и знам как тези жени изхранват семействата си. Аз съм зам.-кмет временно, а професията ми остава за цял живот и аз много си я обичам“, заяви пред „Стандарт“ Пепа Чиликова. Тя е бивш директор на колежа за медицински сестри в Сливен, а в момента преподава там. Подкрепата на зам.-кметицата бе посрещната с аплодисменти от нейните колежки, които я поздравяваха и прегръщаха.

Медицински сестри, лаборантки и други здравни специалисти се събраха точно в 12 часа пред сградата на община Сливен. Те бяха подкрепени от лекари, пациенти и студентки от местния колеж за медицински сестри и лаборантки. Имаше плакати „Да! на достойния труд“, „Да! на достойното заплащане“, „Днес подкрепете нас, за да има утре кой да се грижи за вас“ и др.

Настояваме за незабавната оставка на Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Това искане не бе включено в нашите планове, но след снощното й участие по bтв, днес става факт. Не може да се организираме във Фейсбук, а тя да казва, че протестът ни бил емоционален, заяви Надежда Маргинова, която е една от организаторките на протеста и медицинска сестра в областната болница. В специално приета декларация участниците в протеста поискаха работната заплата за медицинските сестри и лаборантките да стане две средни работни заплати, а отделно да се заплаща извънредният труд.Те настояха лечебните заведения да не са търговски дружества.

„Истината е, че здравната каса се източва най-вече от частните болници. Да сте чули частна болница да иска помощ от държавата“, попита Маргинова.

Участничките аплодираха бурно един от най-известните сливенски лекари – хирургът д-р Михаил Жечков, който подкрепи протеста. С микрофон в ръка д-р Жечков каза: „Толкова е просто, ние, лекарите, и вие, медицински сестри и лаборанти, сме едно. Ние не можем един без друг. Затова ви подкрепям“, каза лекарят.

На протеста в Сливен имаше и още една изненада. Кметът на общината Стефан Радев поиска и получи микрофона. Отначало имаше наченки на негодувание. Стефан Радев обаче увери протестиращите, че общината се грижи за своите медицински кадри.

Вашите колежки, които са в детските градини и яслите към общината, получават по-високи заплати от останалите. Ние отчитаме изключителното значение на вашата професия и правим всичко възможно за повишаване на доходите. Сигурен съм, че както и в други сектори, така и тук скоро нещата ще се оправят, каза Стефан Радев, чието изказване бе изпратено с аплодисменти.

Никой от протестиращите на площада пред общината в Сливен не успя да обясни защо проявата се прави именно там, след като не общините, а държавата определя политиката в сектор здравеопазване.

 

Георги Мангинов

Предишна КРАСИВИ МАРТЕНИЧКИ - ДАР ЗА ДЕЦАТА ОТ ДОМА В С. АТИЯ
Следваща МЛАДЕЖИ ОТ МГЕРБ СЛИВЕН ЗАКИЧИХА С МАРТЕНИЧКИ МЛАДЕЖИ И ВЪЗРАСТНИ ОТ СОЦИАЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ В ГРАДА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СПОРТНИЯТ ТУРНИР „КАРАНДИЛА РИТА“ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОТ 16 ДО 18 ЮЛИ

Първият турнир от веригата „България, хайде да ритаме“ ще се проведе в местността Карандила от 16 до 18 юли. Тридневният спортен празник е под надслов „Карандила рита“ и включва мъжки

Новини Сливен

АСЕН ГАГАУЗОВ И ДЕЯН ДЕЧЕВ ПОДКРЕПИХА КАНДИДАТ – КМЕТА НА СЕЛО ЕЗЕРО НЕДКО ТОМОВ

  БСП продължава своите обиколки и срещи из цялата страна. Членът на Изпълнителното бюро Асен Гагаузов и членът на Националния съвет на левицата Деян Дечев се срещнаха с членове, симпатизанти

Новини Сливен

ТОП КРИМИНАЛИСТ ОТ СЛИВЕН ИЗЛИЗА В ПЕНСИЯ

Топ криминалист от МВР – Сливен е подал рапорт за пенсиониране, научи Sliveninfo.  Иде реч за Виктор Маринов, който бе началник сектор „Тежки криминални престъпления“ в oбластната дирекция на полицията.

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

3 × 4 =