ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ НА СЛИВЕН ПЕПА ЧИЛИКОВА ПОДКРЕПИ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
01.03.2019 4720 Прегледи

ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ НА СЛИВЕН ПЕПА ЧИЛИКОВА ПОДКРЕПИ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ

Протестиращите бяха подкрепени и от лекари, пациенти и студентки от местния колеж за медицински сестри и лаборантки

Заместник-кметицата по социалните дейности и културата на община Сливен Пепа Чиликова подкрепи протестиращите медицински сестри и се включи в техния протест пред сградата на кметството. За изненада на всички повече от 100 участници в протеста, тя застана до протестиращите и си сложи синя лентичка с надпис „Протестирам“. „18 години съм била медицинска сестра и знам как тези жени изхранват семействата си. Аз съм зам.-кмет временно, а професията ми остава за цял живот и аз много си я обичам“, заяви пред „Стандарт“ Пепа Чиликова. Тя е бивш директор на колежа за медицински сестри в Сливен, а в момента преподава там. Подкрепата на зам.-кметицата бе посрещната с аплодисменти от нейните колежки, които я поздравяваха и прегръщаха.

Медицински сестри, лаборантки и други здравни специалисти се събраха точно в 12 часа пред сградата на община Сливен. Те бяха подкрепени от лекари, пациенти и студентки от местния колеж за медицински сестри и лаборантки. Имаше плакати „Да! на достойния труд“, „Да! на достойното заплащане“, „Днес подкрепете нас, за да има утре кой да се грижи за вас“ и др.

Настояваме за незабавната оставка на Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Това искане не бе включено в нашите планове, но след снощното й участие по bтв, днес става факт. Не може да се организираме във Фейсбук, а тя да казва, че протестът ни бил емоционален, заяви Надежда Маргинова, която е една от организаторките на протеста и медицинска сестра в областната болница. В специално приета декларация участниците в протеста поискаха работната заплата за медицинските сестри и лаборантките да стане две средни работни заплати, а отделно да се заплаща извънредният труд.Те настояха лечебните заведения да не са търговски дружества.

„Истината е, че здравната каса се източва най-вече от частните болници. Да сте чули частна болница да иска помощ от държавата“, попита Маргинова.

Участничките аплодираха бурно един от най-известните сливенски лекари – хирургът д-р Михаил Жечков, който подкрепи протеста. С микрофон в ръка д-р Жечков каза: „Толкова е просто, ние, лекарите, и вие, медицински сестри и лаборанти, сме едно. Ние не можем един без друг. Затова ви подкрепям“, каза лекарят.

На протеста в Сливен имаше и още една изненада. Кметът на общината Стефан Радев поиска и получи микрофона. Отначало имаше наченки на негодувание. Стефан Радев обаче увери протестиращите, че общината се грижи за своите медицински кадри.

Вашите колежки, които са в детските градини и яслите към общината, получават по-високи заплати от останалите. Ние отчитаме изключителното значение на вашата професия и правим всичко възможно за повишаване на доходите. Сигурен съм, че както и в други сектори, така и тук скоро нещата ще се оправят, каза Стефан Радев, чието изказване бе изпратено с аплодисменти.

Никой от протестиращите на площада пред общината в Сливен не успя да обясни защо проявата се прави именно там, след като не общините, а държавата определя политиката в сектор здравеопазване.

 

Георги Мангинов

Предишна КРАСИВИ МАРТЕНИЧКИ - ДАР ЗА ДЕЦАТА ОТ ДОМА В С. АТИЯ
Следваща МЛАДЕЖИ ОТ МГЕРБ СЛИВЕН ЗАКИЧИХА С МАРТЕНИЧКИ МЛАДЕЖИ И ВЪЗРАСТНИ ОТ СОЦИАЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ В ГРАДА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТРИМА СА ЗАЛОВЕНИ С ДРОГА В СЛИВЕН

Трима задържани за разпространение на наркотични вещества при операция на полицията в Сливен. Акцията е проведена на 13 септември с цел превенция и противодействие на разпространението на наркотични вещества в

Новини Сливен

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДПС ЯНКО ЯНКОВ ПОЗДРАВИ МЮСЮЛМАНИТЕ С ПРАЗНИКА КУРБАН БАЙРАМ

Уважаеми братя и сестри мюсюлмани, скъпи сънародници, Честит празник Курбан Байрам! Позволете ми да отправя към вашите семейства най-сърдечни поздравления  по случай големия мюсюлмански празник и да пожелая здраве и берекет

Новини Сливен

В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЕ ПРОВЕДЕ СРЕЩА С РЕГИОНАЛНИЯ КООРДИНАТОР НА УНИЦЕФ МАЙЯ ГРОЗДАНОВА

В Областна администрация се проведе работна среща на заместник-областния управител Антоний Андонов с Майя Грозданова, регионален координатор на УНИЦЕФ за Сливен и Стара Загора. На срещата бяха обсъдени резултатите от

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

5 + 12 =