ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ НА КОТЕЛ РУМЕН СТОИЛОВ: ЗАЩИТИЛИ СМЕ СРЕДСТВА В РАЗМЕР НА ОКОЛО 15 МЛН. ЛЕВА ПО ПРОГРАМАТА ЗА „ТОПЪЛ ОБЯД“
17.01.2023 582 Прегледи

ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ НА КОТЕЛ РУМЕН СТОИЛОВ: ЗАЩИТИЛИ СМЕ СРЕДСТВА В РАЗМЕР НА ОКОЛО 15 МЛН. ЛЕВА ПО ПРОГРАМАТА ЗА „ТОПЪЛ ОБЯД“

Само по Програма „Топъл обяд“ общите средства, които до момента сме защитили, са около 15 млн. лева. Смея да кажа, че това е най-големият подобен проект в България. Това заяви заместник-кметът на Котел Румен Стоилов, който взе участие в първата местна конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, изпълняван от Българската телеграфна агенция (БТА) с подкрепата на Европейската комисия.

Потребители на услугата „Топъл обяд“ са над 2000 души, посочи той пред участниците на днешната регионална конференция в Националния пресклуб на БТА в Сливен.

Румен Стоилов подчерта, че общината получава европейско финансиране основно по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), през Социалния фонд и други инструменти на европейските фондове.

По ПРСР от 2014 г. до момента сме кандидатствали с проекти за над 19 млн. лева. Към момента имаме одобрени проекти за над 11,5 млн. лева, отчете заместник-кметът.

Като примери за сериозни проекти той даде: Цялостната реконструкция на ВиК мрежата в селата Тича и Нейково: Довеждащ водопровод за село Тича; Реконструкция на четири улици в Котел; Ремонт на гимназията в Котел; Подобряване на енергийната ефективност на общинските сгради.

В момента сме кандидатствали за цялостна реконструкция на две улици – в село Градец и село Ябланово, обясни Румен Стоилов.

„Имаме кандидатстване за проект за цялостна рехабилитация на пътя до Жеравна и Медвен за 5,5 млн. лева, който, за съжаление, все още не е финансиран, но намерихме начин да бъде финансиран през държавния бюджет. Засега само за Жеравна, надявам се скоро и за Медвен.

„Изпълнихме успешно „Стратегия за водено от общностите местно развитие“, която е за около 5,5 млн. лева и обхваща териториите на Община Котел, Община Сунгурларе и Община Върбица. В настоящия програмен период, заедно с Община Сливен и Община Върбица, структурираме нова местна инициативна група, която ще бъде с многофондово финансиране. Смятам, че ще можем да защитим бюджет между 7 и 8 млн. лева“, допълни още той.

„Проучваме възможностите за развитие на туристическите ни дестинации, най-вече за старата част на град Котел и на Жеравна, както и за проект за цялостна реконструкция на известното вече Кипиловско кале“, каза заместник-кметът.

Той допълни, че се работи и по други инвестиционни проекти, които не са пряко свързани с европейските фондове.

Дорина Митева, директор на Дирекция „Програми, проекти, обществени поръчки и информационни системи“ към Община Котел, допълни, че се надява подобни форуми да доведат до подобряване на комуникацията на местната власт с управляващите органи по програмите.

Целта на проект „Европа в България: Общо бъдеще“ е да предоставя информация на широката общественост и да насърчава открит диалог относно политиката на сближаване, резултатите на местно ниво и ролята за изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз.

 

БТА

Предишна КМЕТЪТ НА ТВЪРДИЦА АТАНАС АТАНАСОВ: ЕВРОПЕЙСКИТЕ СРЕДСТВА СА ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА НАПРАВИМ НЕЩО ГОЛЯМО В НАШИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА
Следваща ПРИВЕТСТВИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ПО ПОВОД 145 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАД СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ КАТ – СЛИВЕН

Поради профилактика от 8.30 часа на 7 март (вторник) до 3.00 часа на 8 март (сряда) няма да бъдат достъпни административните услуги, предоставяни от отделите „Пътна полиция“ в страната. За

Новини Сливен

АРЕСТ ЗА 19-ГОДИШНА, ШОФИРАЛА СЛЕД УПОТРЕБА НА МЕТАМФЕТАМИН

Момиче на 19 години е хванато да управлява лек автомобил след употреба на наркотици. На 13 декември, в 15,30 часа, в град Нова Загора, полицейски патрулен екип е извършил проверка

Новини Сливен

18-ГОДИШЕН Е ЗАДЪРЖАН С МАРИХУАНА В НОВА ЗАГОРА

18-годишен е задържан за притежание на наркотични вещества. Той е установен от полицейски патрулен екип при обход в района на централния парк в град Нова Загора. Проверката е извършена вчера