ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ НА КОТЕЛ РУМЕН СТОИЛОВ: ЗАЩИТИЛИ СМЕ СРЕДСТВА В РАЗМЕР НА ОКОЛО 15 МЛН. ЛЕВА ПО ПРОГРАМАТА ЗА „ТОПЪЛ ОБЯД“
януари 17, 2023 206 Прегледи

ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ НА КОТЕЛ РУМЕН СТОИЛОВ: ЗАЩИТИЛИ СМЕ СРЕДСТВА В РАЗМЕР НА ОКОЛО 15 МЛН. ЛЕВА ПО ПРОГРАМАТА ЗА „ТОПЪЛ ОБЯД“

Само по Програма „Топъл обяд“ общите средства, които до момента сме защитили, са около 15 млн. лева. Смея да кажа, че това е най-големият подобен проект в България. Това заяви заместник-кметът на Котел Румен Стоилов, който взе участие в първата местна конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, изпълняван от Българската телеграфна агенция (БТА) с подкрепата на Европейската комисия.

Потребители на услугата „Топъл обяд“ са над 2000 души, посочи той пред участниците на днешната регионална конференция в Националния пресклуб на БТА в Сливен.

Румен Стоилов подчерта, че общината получава европейско финансиране основно по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), през Социалния фонд и други инструменти на европейските фондове.

По ПРСР от 2014 г. до момента сме кандидатствали с проекти за над 19 млн. лева. Към момента имаме одобрени проекти за над 11,5 млн. лева, отчете заместник-кметът.

Като примери за сериозни проекти той даде: Цялостната реконструкция на ВиК мрежата в селата Тича и Нейково: Довеждащ водопровод за село Тича; Реконструкция на четири улици в Котел; Ремонт на гимназията в Котел; Подобряване на енергийната ефективност на общинските сгради.

В момента сме кандидатствали за цялостна реконструкция на две улици – в село Градец и село Ябланово, обясни Румен Стоилов.

„Имаме кандидатстване за проект за цялостна рехабилитация на пътя до Жеравна и Медвен за 5,5 млн. лева, който, за съжаление, все още не е финансиран, но намерихме начин да бъде финансиран през държавния бюджет. Засега само за Жеравна, надявам се скоро и за Медвен.

„Изпълнихме успешно „Стратегия за водено от общностите местно развитие“, която е за около 5,5 млн. лева и обхваща териториите на Община Котел, Община Сунгурларе и Община Върбица. В настоящия програмен период, заедно с Община Сливен и Община Върбица, структурираме нова местна инициативна група, която ще бъде с многофондово финансиране. Смятам, че ще можем да защитим бюджет между 7 и 8 млн. лева“, допълни още той.

„Проучваме възможностите за развитие на туристическите ни дестинации, най-вече за старата част на град Котел и на Жеравна, както и за проект за цялостна реконструкция на известното вече Кипиловско кале“, каза заместник-кметът.

Той допълни, че се работи и по други инвестиционни проекти, които не са пряко свързани с европейските фондове.

Дорина Митева, директор на Дирекция „Програми, проекти, обществени поръчки и информационни системи“ към Община Котел, допълни, че се надява подобни форуми да доведат до подобряване на комуникацията на местната власт с управляващите органи по програмите.

Целта на проект „Европа в България: Общо бъдеще“ е да предоставя информация на широката общественост и да насърчава открит диалог относно политиката на сближаване, резултатите на местно ниво и ролята за изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз.

 

БТА

Предишна КМЕТЪТ НА ТВЪРДИЦА АТАНАС АТАНАСОВ: ЕВРОПЕЙСКИТЕ СРЕДСТВА СА ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА НАПРАВИМ НЕЩО ГОЛЯМО В НАШИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА
Следваща ПРИВЕТСТВИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ПО ПОВОД 145 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАД СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПЛАМЕН ИВАНОВ: ОЧАКВАМ ВЛАЖНА ЕСЕН И ПОКАЧВАНЕ НА НИВОТО НА ЯЗОВИРИТЕ

Нивото на яз. Жребчево е на 20,9 % от обема си, а основната причина за това е сушата, която се наблюдава през последните години. Това заяви  пред Sliveninfo инж. Пламен

Новини Сливен

РЕГИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН СЪБОР „ПРОЛЕТНИ ИГРИ И ОБИЧАИ – ЦВЕТНИЦА“ ОРГАНИЗИРАТ В ТВЪРДИЦА

Регионален фолклорен събор „Пролетни игри и обичаи – Цветница“ организират в Твърдица. Проявата е традиционна и ще се проведе на 21 април в балканското градче. Съборът  е с конкурсен характер, без

Новини Сливен

ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА Д-Р НАЧО ПЛАНИНСКИ ПРЕД АДМИНИСТРАТИВНАТА СГРАДА НА БОЛНИЦАТА

Паметна плоча на д-р Начо Планински беше открита днес на входа на административния блок на МБАЛ «Д-р Иван Селимински»-Сливен като част от проявите по повод 140 години от създаването на