ЗАВРЪЩАНЕТО НА МУСТАФА
юни 28, 2019 3086 Прегледи

ЗАВРЪЩАНЕТО НА МУСТАФА

„Аллах те изпраща“. С тези думи ме посрещаше Мустафа в Истанбул  през далечната 1990 г. По това време в най-големия турски град избухваха бомби, като следствие от течащата война в Залива.

Мустафа беше собственик на хотел в центъра на мегаполиса. Туристите бяха кът заради терористичните актове, а аз му пълних хотела с моите два автобуса два пъти месечно. Посприятелихме се с Мустафа, който беше завършил в Германия и говори свободно английски и немски. По-късно пътищата ни се разделиха. Загубихме си координатите и спряхме да контактуваме.

До вчера, когато Мустафа ме откри в мрежата. И след размяна на телефоните ми звънна веднага. Вече живее в Германия, след като е продал хотела в Истанбул. Пенсионер е.

„Искам да се прибера в родината си за постоянно, но все още ме е страх. Надявам се победата на Екрем Имамоглу да спомогне за връщането към нормалността първо в Истанбул, а после в цяла Турция, където живеят моите деца“, сподели някогашният ми приятел.

Мустафа е един от милионите турци, възпитани в кемализма. Тези хора не могат да приемат случващото се в днешна Турция, особено след като Реджеп Таип Ердоган стана президент и на практика пълен господар в огромната държава.

Екрем Имамоглу за първи път встъпи в длъжност като кмет на Истанбул преди три месеца. И първото нещо, което направи, бе да постави огромен портрет с лика на Ататюрк на фасадата на кметството. 15 дни по-късно той бе отстранен от длъжност. Първото нещо, което стори временният кмет на мегаполиса, бе да премахне портрета на Ататюрк. Днес Имамоглу отново е кмет и веднага върна портрета на Бащата на всички турци.

Тези действия говорят много. Символни са. С идването на Имамоглу се връща надеждата на милиони турци като моя Мустафа. Които са възпитани и вярват в кемализма и реформите на Ататюрк.

Тези хора десетилетия са живяли в демокрация, която не винаги е била съвършена, която е произвеждала военни преврати, но винаги е била от западен тип. И най-важното – живяли са в страна, където църквата е отделена от държавата.

Малцина у нас знаят, че единственото име на Мустафа Кемал Ататюрк, който е сочен за баща на всички турци, е Мустафа. По това време, началото на 80-те години на 19 век, в Османската империя новородените са имали по едно име. По-късно Мустафа става Кемал, което означава буквално молив, но в случая има значение на образован, начетен човек. Ататюрк пък се превежда като баща на всички турци.

Какво толкова е направил преди точно 100 години този Мустафа? На практика той променя коренно Турция, превръщайки я в република и светска държава.

На първо място Ататюрк отделя държавата от църквата. Премахва халифата. Премахва арабската азбука и въвежда латинската. Установява равенство на половете. Забранява медресетата – учебни заведени, които наизустяват Корана на арабски. Прави секуларизация и модернизира администрацията.

Реформите на Ататюрк са толкова дълбоки, че в турския език са навлезли като Революциите на Ататюрк.

А какво направи  Реджеп Таип Ердоган през последните години?  Религията стана част от държавната политика, а религиозните училища никнат като гъби след дъжд. Турската армия, която винаги е била основата за кемализма, бе обезкървена и унижена. Днес в турските затвори са десетки журналисти. Всеки другомислещ е посочван за гюленист и преследван. След опита за преврат преди две години Ердоган уволни над 100 000 представители най-вече на интелигенцията, военни и магистрати.

Турция на Ердоган не е идеалът на моя приятел Мустафа и на милионите като него. Които вярват, че един ден отново ще заживеят  в Републиката на Мустафа Кемал Ататюрк.

 

Георги Мангинов

 

 

 

Предишна 19-ГОДИШЕН ШОФЬОР СЕ ОБЪРНА С РЕНО МАЛКО ПРЕДИ ПОЛУНОЩ
Следваща ПРИКЛЮЧИХА СТРОИТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ ПО НОВИЯ СВЕТОФАР ДО ПАЗАРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЮИДП – СЛИВЕН СТАРТИРА ПРОДАЖБАТА НА ЖИВИ КОЛЕДНИ ЕЛХИ

По повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници, Югоизточно държавно предприятие – Сливен стартира продажбата на живи елхички в контейнери. Всеки, който желае може да закупи коледно дръвче от следните локации

Новини Сливен

СЕЛО СБОРИЩЕ СЕ ВДИГНА НА БУНТ СРЕЩУ 40 КРАВИ

Цяло село на бунт срещу стадо крави. Жители на Сборище недоволстват срещу свой съселянин, който отглежда 40 животни в центъра на населеното място. Има и подписка за изселване на кравите,

Новини Сливен

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН СЕ ПРОВЕДЕ ИНТЕРЕСНА СРЕЩА С ПИСАТЕЛКАТА ВАНЯ АВРАМОВА КАТО ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА „ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА“

На 22 юли 2022г., от 9:30ч., в двора на РБ „Сава Доброплодни” – Сливен, 65 деца участници в творческата работилница “Лято в библиотеката“ и техните приятели от учебна занималня „МариЕс”

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

18 − 12 =