ЖОРЖ ПАПАЗОВ – ОТ ЯМБОЛ ДО ПАРИЖ
юли 7, 2022 137 Прегледи

ЖОРЖ ПАПАЗОВ – ОТ ЯМБОЛ ДО ПАРИЖ

Националната галерия организира мащабна изложба, посветена на изкуството на изтъкнатия български художник Жорж Папазов (1894-1972), чийто творчески път го отвежда от Ямбол до Париж, съобщава dir.bg.

Изложбата отбелязва 50-годишнината от смъртта му и ще бъде представена в залите на Двореца от 8 ноември 2022 до 26 февруари 2023.

Кураторът на проекта е д-р Мария Василева, която е и автор на нов каталог, в който са включени непознати произведения и неизвестни факти от творчеството на Жорж Папазов.

Изследването поставя художника в контекста на най-актуалните течения в световното изкуство от първата половина на ХХ-ти век и проследява активното му участие в тях, както и ролята, която има за утвърждаването им.

През своето изкуство и професионална съдба Жорж Папазов свързва художествените сцени на София, Загреб, Прага, Мюнхен, Берлин, Женева, Стокхолм и Ню Йорк. Именно поради това, по инициативата на Националната галерия и на куратора Мария Василева бе създаден Почетен комитет по организирането и реализирането на изложба, посветена на Жорж Папазов, който да допринесе за популяризирането на творчеството му в страната и чужбина.

В него са привлечени представители на международни културни институти, дипломати, интелектуалци и медии.

Първата среща се състоя на 22 юни и в нея участваха Яра Бубнова, директор на Националната галерия и Мария Василева, куратор, както и членовете Георги Господинов, писател; Кирил Вълчев, генерален директор на БТА; Георги Василев, колекционер и инвестиционен банкер от Швейцария;

Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество на Френски институт в България; Мартина Лудеман, директор на Гьоте институт София и ръководител отдел „Културна програма“; Раймунд Фурер, Н.Пр. посланик на Швейцария в България.

В изложбата ще бъдат представени произведения на художника от фонда на Националната галерия, на Пти Пале – Женева, на ХГ Ямбол, от колекцията на Георги Василев, от други частни и публични сбирки в чужбина.

Почетният комитет обсъди представянето на експозицията освен в Националната галерия и в чужбина със съдействието на г-н Василев, който финансира частично реализацията на изложбата. Колекцията на Националната галерия обхваща творби от различни периоди в развитието му, отразяващи професионалните интереси на автора, повлияни до голяма степен от живота му в чужбина.

С изложбата цели припомняне и утвърждаване фигурата на автора пред българската публика. Приветства се подпомагането и сътрудничеството за подготовката и медийното отразяване на проекта чрез разширяване на комуникационни канали и организиране на паралелни образователни програми.

 

Предишна ВРЕМЕННО ЗАТВАРЯТ ЗА ДВИЖЕНИЕ УЛИЦА В КВ. „КОМЛУКА" НА 8 ЮЛИ
Следваща КОНЦЕРТ С ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 27 ЮЛИ НА КРЕПОСТ "ТУИДА"

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Преди срещата боксьор се уговаря с приятелката си: – Ще те чакам довечера в кафенето. – Добре, но носи някакъв вестник да те позная. По време на боксов мач очевидно

Новини

КАМЕННАТА СТОГОДИШНА ГАРА НА НОВА ЗАГОРА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПАСЕНА ОТ СЪБАРЯНЕ

Вторачени сме в големите рани. Гангренясалите държавни структури сълзят в очите ни все по-противно, от ден на ден. Мятаме се на големите битки, понякога без капка вяра, че ще ги

Новини

БОЙКО БОРИСОВ: ДОКАТО НАШИТЕ ОПОНЕНТИ СЕ БОРЯТ САМО ЗА ВЛАСТ, НИЕ ИСКАМЕ ДА НАПРАВИМ ЖИВОТА НА ХОРАТА ПО-ДОБЪР

Трябва да помогнем на всеки един човек, защото имаме необходимия ресурс. Избори след избори в продължение на 10 години хората винаги избираха ГЕРБ, защото ние оправдахме доверието им. Те ще