ЖИТЕЛИ НА ПЕТ ОБЛАСТИ НАМИРАТ ПОМОЩ В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО КОЖНИ БОЛЕСТИ В СЛИВЕН

ЖИТЕЛИ НА ПЕТ ОБЛАСТИ НАМИРАТ ПОМОЩ В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО КОЖНИ БОЛЕСТИ В СЛИВЕН

Уникална за града апаратура за фотолечение помага на пациенти с псориазис, прекаран COVID обостря заболяването

Отделението по кожни и венерически болести в областната болница „Д-р Иван Селимински“ е притегателен център не само за жители на Сливен, а и за много хора от околните области. Тук намират помощ пациенти от Ямбол, Хасково, Бургас, Шумен. Годишно през отделението минават около 500 пациенти, разказва дългогодишният му завеждащ д-р Мая Миланова. Заедно с другия опитен специалист в отделението – д-р Антонина Нинова и техния екип, те не спират да помагат на хората с кожни заболявания.

Отделението по кожни и венерически болести е наследник на Кожния диспансер в Сливен, преобразуван впоследствие в Кожен център. Пациентите обаче продължават да го наричат така, макар че през 2019 г. то се вля в многопрофилната болница. Отдалечеността на отделението от основната сграда на болницата го спаси от това, което се случи на много кожни отделения в страната – те първи бяха преобразувани в ковид-структури. Това помогна на пациентите с ковид, но лиши от помощ пациентите с кожни болести, чиито страдания не са за пренебрегване. За късмет на жителите на Сливен, техният достъп до кожен лекар не бе ограничен.

Най-често тук постъпват пациенти с бактериални инфекции и псориазис. „Станали сме притегателен център, тъй като имаме и хубава техника, защото се изисква от Здравната каса пациентите да са провели селективна ултравиолетова терапия – фотолечение“, казва д-р Антонина Нинова. То разполага с фотокабина, в която може да се третира цялото тяло, уреди за длани и стъпала, специален гребен за окосмената част на главата. Уредите работят със селективни ултравиолетови лъчи и в комбинация с витаминотерапия и външни средства значително подобряват състоянието на пациентите с псориазис.
Доказано е, че заболяването се повлиява много добре от слънцелечение и морелечение, но през зимата слънчевите лъчи са ограничени и тази техника ги замества успешно. Инвестицията в нея не е малка, в града и дори околните области няма такава техника, което привлича и техните жители тук, добавя д-р Нинова.

„Пациентите ни с псориазис чувствително се увеличиха, когато получихме кабината. Имаме и много амбулаторни пациенти, които я ползват, защото виждат подобрение“, разказва д-р Миланова. Тъй като псориазисът не засяга само кожата, а и други органи и системи в организма, е необходим цялостен поглед върху тези пациенти. Революция в лечението на псориазиса са биологичните средства – те се прилагат при умерени и тежки форми на псориазис и псориатичен артрит. Това е изцяло нов клас лекарства, синтезирани на базата на човешки протеини. Те нямат токсичните ефекти на конвенционалните медикаменти и най-вече на широко използваните кортикостероиди. Биологичната терапия се заплаща от НЗОК, но критериите за достъп все още са твърде рестриктивни, смятат специалистите. Това лечение забавя и дори може да спре развитието на псориатичния артрит.
„Имаме пациенти, при които псориазисът се обостри след прекаран COVID. Обикновено 7-9 процедури са достатъчни, за да настъпи подобрение. Имаме и пациенти, които я избират като платена услуга, защото не желаят да бъдат хоспитализирани. Цената е изключително достъпна – тя е 80 лв. за целия курс процедури“, посочва д-р Миланова и добавя, че кабината може да се използва и срещу други заболявания – невродермити, себорейни дерматити, витилиго, атопичен дерматит и дори укрепване на имунитета след COVID.

Д-р Миланова и д-р Нинова споделят, че ежедневието им никога не е едно и също. Пациентите са от пеленачета, до 90-годишни. Има и банални, и редки диагнози, за които се изисква сериозен клиничен опит. За жалост има и ситуации, в които пациентите си вредят сами – като се лекуват по интернет или по слухове от близки и познати. „Няма да забравя една пациентка с лупус еритематозус – това е едно заболяване, което се индуцира от слънчевата светлина и се влошава много от излагане на слънце. Тя беше дошла, след като беше ходила на море и някой я беше посъветвал, че за това кожно заболяване трябва много да се пече на слънце. Аз се ужасих като я видях и много се радвам, че след подходяща терапия, след избягване на излагане на слънце, след подходящите фотозащитни средства, тя се подобри много и отдавна е в ремисия“, спомня си д-р Миланова.
Д-р Нинова допълва, че двете са виждали ужасяващи неща, които вредят не само на кожата, а и на целия организъм. „Ползват например син камък. Това е силно токсичен тор. Мажат се с ракии, правят си разни бани, поръчват „чудодейни“ кремове по интернет, „родопско чудо“, злоупотребяват с кортикостероиди“, дава пример тя и обобщава: „Ние не си пестим съветите, особено към мъжете. Жените имат по-добра здравна култура, но с мъжете е по-сложно“.

Кожата е най-големият орган на човешкото тяло и огледало за всички вътрешни болести. Нейното състояние може да издаде заболяване и опитният кожен лекар веднага би преценил при какъв друг специалист да изпрати своя пациент. „Пожълтяване на кожата може да е знак за проблеми с черния дроб, упоритите сърбежи – за вътрешни болести, диабет“, казва д-р Миланова.
Има ли универсален съвет за здрава кожа? Всички кожи са различни, но да – кожата да се поддържа чиста, да се използват подходящи средства за къпане според това дали е суха, мазна, чувствителна, човек да се храни правилно, да води здравословен начин на живот и при нужда да търси дерматолог. Но такъв, който има подчертан интерес към науката и лечението на кожните заболявания. Защото, за съжаление младите дерматолози се вълнуват повече от естетичните процедури, отколкото от науката. Д-р Нинова е категорична, че естетичната дерматология няма място в клиничната практика и трябва да бъде отделена: „В нашата професия е важно да имаш и от кого да се учиш. В Сливен имахме голяма и сериозна дерматологична школа и пълна подкрепа на нашите учители. Днес ние имаме на какво да научим младите, стига да го желаят“.

На водещата снимка са д-р Нинова и д-р Миланова

Предишна ЗАЛОВИХА ИЗМАМНИКА, ОТМЪКНАЛ СПЕСТЯВАНИЯТА И ПЕНСИЯТА НА 86-ГОДИШНА ЖЕНА ОТ СЛИВЕН
Следваща ЗАДЪРЖАНИЯТ ЗА СМЪРТТА НА 19-ГОДИШНОТО МОМЧЕ ВЕЧЕ ИМА ОБВИНЕНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВЪВЕЖДАТ СЕ НОВИ МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ИНФЕКЦИИТЕ, ПРИЧИНЕНИ ОТ КОРОНАВИРУС

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, издадена на 20 март 2020 г., от 00,00 часа на 21 март се въвеждат нови противоепидемични мерки в страната. Забраняват се посещенията

Новини Сливен

ДАРЕНИЕ ОТ АМПУЛИ ВИТАМИНИ И ПРЕВЪРЗОЧНИ МАТЕРИАЛИ ПОЛУЧИ МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“

  Над 350 опаковки с ампули  витамин С, В1,  В12 и глюкоза, както и различни видове стерилни превързочни материали,  дари  „Софарма“АД на областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, съобщиха от Областния кризисен щаб.  Дарението е на

Новини Сливен

ЧЕЛЕН СБЛЪСЪК ДО БИТАКА В СЛИВЕН

Две коли се сблъскаха челно до битака в Сливен. Инцидентът стана малко след 20.30 часа в сряда, съобщиха очевидци пред Sliveninfo. На място е пристигнала полиция. Днес се очаква МВР-