ЖИТЕЛИТЕ НА КОТЛЕНСКИТЕ СЕЛА ЯБЛАНОВО И ФИЛАРЕТОВО ОТБЕЛЯЗАХА 37-ГОДИШНИНАТА ОТ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС
януари 19, 2022 1385 Прегледи

ЖИТЕЛИТЕ НА КОТЛЕНСКИТЕ СЕЛА ЯБЛАНОВО И ФИЛАРЕТОВО ОТБЕЛЯЗАХА 37-ГОДИШНИНАТА ОТ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС

При стриктно спазване на противоепидемичните мерки наложени от здравните власти, жителите на котленските села Ябланово и Филаретово отбелязаха 37-годишнината от т. нар. „Възродителен процес“ и насилствената смяна на имената.

Възпоменанието започна по традиция с вой на сирени, а на церемонията присъстваха председателят на Общински съвет Котел – Христина Чолакова, зам.-кметът на Община Котел – Шериф Куванджъ, секретарят на Община Котел – Христо Карабекиров, общински съветници, кметове на кметства и жители от селата Филаретово и Ябланово. Те почетоха жертвите на насилствената смяна на имената на техните съселяни, както и на стотиците хиляди български граждани от турски произход, принудени да се подчинят на комунистическия режим. Това по-късно става причина,  голяма част от тях набързо да изоставят домовете си и да потърсят убежище извън страната. В памет на жертвите в събитията от 1985 г., венци и цветя бяха поднесени пред мемориалните чешми в двете села.

Предишна РУ- СЛИВЕН ИЗДИРВА ЩИЛИЯНКА СТОЯНОВА СТАНЕВА НА 84 ГОДИНИ
Следваща ШЕФ АНДРЕ ТОКЕВ ВЛИЗА В ЗАТВОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВНАЛИЙКАТА РАДОСЛАВА МАВРОДИЕВА Е ЕВРОПЕЙСКА ШАМПИОНКА В ГЛАЗГОУ

Златен медал за България на европейското първенство по лека атлетика в зала, провеждащо се в Глазгоу, Шотландия. Сливналийката Радослава Мавродиева завоюва златото в тласкането на гюле с личен рекорд от

Новини Сливен

3 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

276 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Направените PCR тестове са 4736, сочат данните на Единния информационен портал Това означава, че 5,8% от пробите са положителни.

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Жена пита: – Ще ходим ли да гледаме „Годзила“ този уикенд? – Но нали бяхме миналия уикенд при майка ти? Блондинка влиза в кафене с термос и пита кафеджията: –